kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Her pazar yollarda...
Her pazar yollarda...

Fransa Zidane'ın attığı penaltı golüyle 1-0 öne geçiyor... İtalya eşitliği sağlıyor çok geçmeden... Uzatmalarda Zidane kafa atıyor ama topa değil!.. Hakem bir matador gibi yetişip, kırmızı kartını gösteriyor... 2006 Dünya Kupası'nın final maçı penaltılara kalıyor... Geçen pazar günü benim de, milyonlarca insan gibi Fransa-İtalya maçını seyrettiğimi sanmayın! Aynı saatlerde ben, Kadıköy çarşısındaki Çiya Lokantası'nın terasında oturmuş, Noel Baba ile yemek yiyordum!.. Ne yani, Noel Baba yalnızca kış mevsiminde mi geliyor sandınız!?. Tepemizde dolaşan Kadıköy martıları tanıdılar Noel Baba'yı ve ona güzel bir çocuk şarkısı söylediler.

'HASAN AMCA' OLDU
Yıllar öncesinin bir şarkısıydı: "Düşünün Antalya'da mutlu bir Hollandalı!" Antalya'yı bilmem ama İstanbul'da mutlu, hem de çok mutlu bir Hollandalı yaşıyor... Adı, Theo Hasselo. 80 yaşındaki Theo, ilk kez 1991'de, yılbaşı tatilini fırsat bilerek gelmiş İstanbul'a: "İlk ziyaretimde çocukların karşısına Noel Baba kılığında çıktım. Uzun, beyaz sakallarım var. Çocuklarla yakınlık kurdum ve ülkeme geri döndüğümde bana mektup yazmaya, resim göndermeye başladılar." Theo'nun sözünü ettiği Aziz Nesin Vakfı'ndaki çocuklardır... Edebiyatımızın mizah ustasıyla Hollanda'da karşılaşır Theo. Hollanda'da da Türklerle iç içedir zaten. Soyadının Türkçe'de 'Hassölo' olarak söylenmesinden dolayı Türklerin 'Hasan Amca'sıdır. Emekli olunca Türkiye'ye yerleşmeyi daha o yıllardan kafasına koyar. Theo'nun Hollanda'da tanıdığı, sorunlarıyla ilgilendiği Türkler, cezaevlerindeki mahkûmlardır! Hollanda cezaevlerindeki Türk mahkûmlara sosyal danışmanlık yapan Theo Hasselo, sorunlarını anlayabilmek için kültürlerini tanımaya karar verir. Türkiye üzerine ne kadar kitap varsa, birbiri üstüne devirir. Bizi, bizden daha iyi tanır... Öyle ki, o akşam, yemek için Kadıköy'e giderken Altıyol'dan geçiyorduk... Ünlü boğa heykelini boyalı parmağıyla göstererek şunları söyledi: "Sunay Bey, bu, İstanbul'da Bir Zürafa adlı kitabınızda sözünü ettiğiniz, Alman kralı II. Wilhelm'in, II. Abdülhamit'i ziyarete gelirken armağan olarak yanında getirdiği boğa heykeli değil mi?" Parmaklarındaki boyalar çıkmamıştı Theo'nun. Her pazar olduğu gibi o gün de, İstanbul Oyuncak Müzesi'nin bahçesinde çocuklara oyuncak yapmayı ve boyamayı öğretmişti. Theo, Aziz Nesin Vakfı'nda kurduğu marangozhanede oyuncak yapmayı sürdürüyor; haftada bir gün de, sabahın yedisinde kalkıp üç saatlik yolculuğun ardından Oyuncak Müzesi'ne geliyor. Neden mi? Çocuklarınız için! Ben, Oyuncak Müzesi'nin bir toplum için ne kadar gerekli olduğunu, çocuklara ve çocukluğumuza değer vermemiz gerekliliğini anlatarak destek alabilmek amacıyla onca kapı çalıp dil dökerken, Theo her pazar sabah erkenden yollara düşüyor, İstanbul Oyuncak Müzesi'ne doğru... 80 yaşında ve bir Hollandalı!

OYUNCAKLI DİRENİŞ
Theo'nun ülkesi İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından işgal edildiğinde 17 yaşındaydı... Hiç düşünmeden direnişçilere katılır Theo... Theo Hasselo, çocuklara oyuncak yaparak sürdürür direnişi... Düş dünyasının, yarınların daha güzel olacağı inancının da işgal edilmesini tahta oyuncaklarla engeller. Çocukların barış dolu, sevgi dolu dünyasını Theo'nun oyuncak ordusu korur. Theo Hasselo!.. 'Türk' olduklarını üstüne basa basa söyleyenlerin dizilerindeki 'kahraman'lara özenen çocuklarımız okullarda can alırken, bir Hollandalı çocukların düşlerini canlandırmak için her pazar günü omzunda alet çantasıyla yola koyuluyor, 80 yılın yorgun adımlarıyla... Tüm dünya 2006 Dünya Kupası'nın final maçını seyrederken, ben, iki kere final oynayan ve kaybeden Hollanda'yı anlattım Theo'ya ve eşi Anty'e... 1978'de Arjantin'de, Arjantin'e 3-1 yenilen Hollandalı futbolcuların, final maçı sonrasındaki törene şeref tribünündeki diktatörleri selamlamamak için katılmadıklarını söylediğimde yüzü güldü Noel Baba'nın. Dedi ki: "İnsanlıklarını değil, maçı kaybetmişlerdi!"
DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Yaza damga vuranlar
 Venedik'te aşk bir film gibidir
 Dört mevsim giyilebiliyor
 Çatlak tedavisinde boyama yöntemi
 Güneş tehdit değil keyif olabilir
 Filipinler'den kristal deodorant
 24 saat süreyle deodorant etkili duş köpüğü
 Hobi olarak başladılar şimdi Avrupa'dalar
 Bikininin çok parçalı öyküsü
 İstanbul-New York hattı
 Amerikalılara İstanbul'u tanıtıyor
 Bu defilenin yararı çok
 Sıcak çarpmasına karşı dikkatli olun
 Kenan Doğulu festivaline buyurun
 'Futbolu erkekler zorlaştırıyor'
 Sanata destek kriz tanımaz
 Paso bilgi, paso eğlence yarışması
 İtalyanların ataları Türkler miydi?
 Tek bir iğneyle beş yıl genç kalmak mümkün
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Venedik'te aşk bir film gibidir
Filmlerdeki gibi bana...
ALİ POYRAZOĞLU
İnsan sadakatinin krallığı...
Ülkemizde her an her şey...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Göz sağlığı, beslenme ve vitaminler-2
Geçen hafta,...
Superman gel bizi kurtar
Superman gel bizi kurtar
1987'de şanına yakışmayan başarısız bir devam filmiyle sinema...
Ummanda mutfak derdi olmaz!
Teknede mönü planlaması yapılırken öğle yemeklerinde 'annemin...
'Tutku, yaşla şiddete dönüşür'
Ferhan Şaylıman, bir ayda üçüncü baskısını yapan Zaman Geriye Dönmezadlı ilk...
Saatiniz kaç pırlantalı?
Son yıllarda saatin önlenemez yükselişi, ünlü modaevlerini bile saat tasarımına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.