kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Terörün Türkiye'de mazbatalı destekçileri var

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal son gelişmeleri değerlendirdiği basın toplantısında "terör konusunda hükümet net olmalıdır" diye çıkışta bulunarak, terörün Türkiye'de mazbatalı destekçileri var dedi. Baykal "hükümetin terör ile mücadele de zayıf kaldığını" da vurguladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''terörle mücadelenin net, tutarlı, etkin bir mekanizma içinde yürütülmesi gerektiğini, çift mekanizmayla çalışıldığı zaman çok ciddisorunlar çıkacağını'' söyledi. Baykal, ''Şimdi Türkiye'de bu çıkmaya başlamıştır. Resmi mekanizma bir mesaj vermiştir, özel mekanizma ortalığı teskin etmiş, yatıştırmıştır. 'Merak etmeyin, iç politikanın gereği bunlar söylenecek, kulak asmayın' yaklaşımıyla politika götürüpsonuç almak mümkün değildir. Biz hükümetten Türkiye'yi avutmasını değil, terörle mücadeleyi sonuca ulaştırması bekliyoruz'' dedi.

CHP
Parti Meclisi, Genel Başkan Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Baykal, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, son günlerde terör olaylarında yaşanan tırmanışa dikkati çekti.

Terör konusunun kamuoyunu derinden etkileyen olaylar meydana gelmesi üzerine siyasal gündemde değerlendirmeye alındığını, bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu kaydeden Baykal, bu konunun acı olaylar meydana geldiğinde heyecanla değil soğukkanlılıkla değerlendirilmesi ve kararlı ve tutarlı bir politika oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Baykal, bu amaçla geçen yıl TBMM tatildeyken diğer muhalefet partilerinin de desteğiyle olağanüstü toplantı çağrısı yaptıklarını, ancak iktidarın yaklaşımı sonucu bu konunun ele alınamadığını belirtti.

Terör olaylarının tırmanması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Bugüne kadar demokrasiyle bu işi götürmeye çalışıyorduk ama artık sabrımız taşıyor'' açıklamasını yaptığını, bunun üzüntü verici bir yaklaşım olduğunu söyleyen Baykal, ''Sen gerekeni yapmıyordun, elbette sabrın taşar. Bu değerlendirme bir özeleştiridir.Terör karşısında izlenen politikanın yanlış olduğunu Başbakan'ın ifadeetmesi demektir'' dedi.

Baykal, terörle mücadelenin demokrasiyle çelişmediğini, demokratikbir anlayışla terörle mücadele edilebileceğini söyledi.

Ortadoğu'da çok ciddi gelişmeler yaşandığını, Türkiye'nin bir süreden beri ulusal çıkarlarını bir kenara iterek müttefiklerine, Ortadoğu'daki bazı oluşumlara, Irak hükümetine onlar açısından olağanüstü önem taşıyan destekler verdiğini savunan Baykal, ''Terörle mücadele iradesi olan bir hükümetin bu kadar büyük fedakarlık yaptığımız bir ortamda Türkiye için terör mücadelesi bakımından önemlibirtakım konularda somut ilerlemeler sağlaması gerekirdi. Biz bu kadarfedakarlık yapacağız, Bağdat'ta PKK bürosu açılmasını, Öcalan Enstitüsü açılması engelleyemeyeceğiz. Bu bir politik iflas, siyasi bir çürümedir. Türkiye'nin bölgedeki etkinliğini tümüyle kaybetmesi demektir'' diye konuştu.

Baykal, Rusya'da PKK'nın terör örgütü olarak kabul edilmemiş olmasını da Türkiye'nin sessizce kabul edemeyeceğini söyledi ve bu konuda da ciddi bir zafiyet içinde bulunulduğunu ileri sürdü.

Terörle mücadele açısından önem taşıyan Terörle Mücadele Yasası'nın da talepleri tam karşılamadığını ve gecikmiş bir şekilde gündeme geldiğini ifade eden Baykal, bunun yanı sıra güvenlikle ilgilikurumların birbirleriyle çelişmesi ve yer yer çatışma içinde olmasınınterörle mücadele açısında zafiyet yarattığını ileri sürdü.

'TERÖRÜN MAZBATALI DESTEKÇİLERİ VAR'

Türkiye'nin içerde terörle mücadele konusunda gerekenleri tam yapma aşamasına hala gelemediğini savunan Baykal, ''Türkiye'de terörünmazbatalı destekçileri hala faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Terörü destekleyen mazbatalı kadroların yer aldığı bir ortamda terör mücadelesinin beklenen sonucu bulması çok güç olacaktır'' dedi.

CHP Genel Başkanı Baykal, ''terör olayları kamuoyunu derinden etkileyince hükümetin en ileri sözleri söyleyerek, sınır ötesi müdahale ima ederek, sonra ters bir çizgiye girmesinin Türkiye'nin terörle mücadelesinin caydırıcılığına, etkinliğine çok büyük bir zafiyet getirdiğini'' savundu.

Baykal, şöyle devam etti:
''Böyle konularda iktidarlar konuşmamalıdır, konuştukları zaman dagereği yapılmalıdır. Başbakan, 'Bakanlar Kurulu'na dikkat, önemli kararlar alınabilir' dedi, sonra Bakanlar Kurulu toplandı, hiçbir somut gelişme ortaya çıkmadı. ABD Büyükelçisiyle ilgili olarak 'Bu işleri büyükelçiye sorarak yapmayız' diyen Başbakan, iki gün sonra 'Elbette Irak ve ABD'yle işbirliği içinde gerekeni yapacağız' noktasına geldi.

Hükümetin bu konularda tamamen toplum taleplerine bağlı olarak söylem geliştirdiğini görüyoruz. Alacağı tedbirleri düşünerek değil insanların içini boşaltmaya ve rahatlatmaya yönelik bir söylemle konuştuğunu görüyoruz. Böyle konuşursanız, yanlış alarm verirseniz, yanlış düğmeye basarsanız bir sürü sonra sizi kimse ciddiye almaz, terör örgütleri de ciddiye almaz. Türkiye'nin son birkaç günde içine girdiği dönüşüm terörle mücadelemize en ağır tahribatı kalıcı olarak verecek bir durum yaratmıştır.''

'PARALEL KANALLAR'


Terör gibi yaşamsal önem taşıyan bir konuda devletin resmi kurumlarının ortak politikaları doğrultusunda bir davranış sergilenmesi gerektiğine işaret eden Baykal, son günlerde devletin meşru kanallarının yanında bir ayrı kanalın daha açıldığını, ''paralel politikaların, paralel kanalların çalıştırıldığını'' savundu. Dışişleri Bakanlığında ABD ve Irak büyükelçileriyle yapılan görüşmeden hemen sonra yeni bir kanalın devreye girdiğini belirten Baykal, şöyle devam etti:

''O yeni kanal ne konuşmuştur, ne söylemiştir bunu bilmiyoruz. Bunu Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Dışişleri Müsteşarı bilmiyor. Belki Dışişleri Bakanı da bilmiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Terörle mücadele net, tutarlı, etkin bir mekanizma içindeyürütülmelidir. Çift mekanizmayla çalıştığınız zaman, bir mekanizmanınhedefiyle ikinci mekanizmanın hedefi üst üste oturmadığı zaman çok ciddi sıkıntılar ortaya çıkar.

Şimdi Türkiye'de bu çıkmaya başlamıştır. Resmi mekanizma bir mesajvermiştir, özel mekanizma ortalığı teskin etmiş, yatıştırmıştır. 'Merak etmeyin, iç politikanın gereği bunlar söylenecek, kulak asmayın' yaklaşımıyla politika götürüp sonuç almak mümkün değildir.

Biz hükümetten Türkiye'yi avutmasını değil, terörle mücadeleyi sonuca ulaştırması bekliyoruz. Başbakan'ın 'ilgili kuruluşlara yetki verdik' diye sorumluluğu ilgili kuruluşlara yıkamayacağını, Başbakan'ın söyleminin iç tüketime yönelik bir söylem olarak kaldığını, yetkili dış çevrelere güvencenin paralel kanallardan verildiğini üzüntüyle görüyoruz. Hükümet ciddi bir karar alma noktasına geldiyse, yapması gereken şey, bağırıp çağırmak, filan toplantıya dikkat, hamiledir, gebedir diye davul zurna çalmak değil gereğini kararlıkla uygulamak olmalıdır.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Dışişleri: Zapsu'yu basından takip ediyoruz
 ABD'den Türkiye'ye teşekkür
 "İzolasyonları uygulayanlar utansın"
 Cüneyd Zapsu gölgesinden sıkıldı!
 AB'ye sert mesaj
 Erdoğan'dan Bush'a: Sabrımız tükeniyor
 Putin, terör listesine PKK'yı dahil etmedi
 AB Temsilcisi telekulaktan şüpheleniyor
 Gül: Irak vurmazsa harekete geçeriz
 Üniversiteye emekli paşa
MUHARREM SARIKAYA
Yılmaz: Haftaya başlıyorum...
Eski Başbakan Mesut...
YAVUZ DONAT
Tebrikler ve teşekkürler Kemal Baytaş'a
Kemal Baytaş...
Yedirdi içirdi faturayı Bakan'a yükledi
Ali Güven'in 2002 Dünya Kupası'nda Kore'de ısmarladığı yemek ve...
Dünya Zıplama Günü koca bir yalanmış
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkede Alman sanatçı...
PKK, Van'da yol kesti
PKK, Van'da yol kesti
Teröristler, güpegündüz Van-Hakkâri karayolunu kesti. Yüzlerce aracı...
Avrupa'nın göbeğinde PKK ile mayın anlaşması
Avrupa'nın göbeğinde PKK ile mayın anlaşması
Birleşmiş Milletler'in desteklediği Cenevre Çağrısı Örgütü PKK...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu