kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Alternatif tatil yerlerinin 'Kare As'ı
Alternatif tatil yerlerinin 'Kare As'ı

Bu yazın en popüler tatil mekânları Bodrum ve Çeşme. Ancak tatil kimileri için farklı anlamlar taşır. Bu hafta Nükhet Everi, Gülben Ergen, Sevan Nişanyan ve Mehmet Günyeli'ye Bodrum ve Çeşme dışındaki en iyi tatil yerlerinin hangileri olduğunu sorduk. İki oy alan Cunda, alternatif tatil yerleri içinde öne çıkarken SABAH'ın 'Kare As'ını oluşturan diğer üç yer sırasıyla; Antalya, Amasra ve Assos oldu.
Nükhet Everi
(17 yıllık rehber. İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu üyesi. Çeşitli gezi dergilerine makaleler yazıyor.) - Cunda- Macahel/Artvin(Camili)- Mardin- Amasra

Gülben Ergen
(Ünlü şarkıcı, konser, turne ve dizi çekimlerinden vakit buldukça deniz kenarında tatil yapıyor.) - Antalya- Fethiye- Langkawi Adası(Malezya)- Olimpos/Çıralı

Sevan Nişanyan
(Küçük Oteller Kitabı'nın yazarı. İşletmeci. Eşi Müjde Nişanyan ile tüm Türkiye'yi geziyor.) - Kekova- Çamlıhemşin- Nisiros Adası(Yunanistan)- Kars

Mehmet Günyeli
(İşadamı. Gezmeyi ve fotoğraf çekmeyi çok seviyor. Viva Cuba Libre isminde bir fotoğraf kitabı bulunuyor.) - Assos - Kapadokya- Cunda- Nemrut

Çamlıhemşin
Sevan Nişanyan'ın en beğendiği tatil beldeleri arasında ikinci sırada yer alan Çamlıhemşin, Rize'de Kaçkar Dağları'nda bulunuyor. Dağcılık, rafting gibi doğa sporlarına imkân sunan Çamlıhemşin için Nişanyan, "Doğanın hâlâ insandan güçlü olduğu bir yer. İnsanda keşif heyecanı uyandırıyor. Üstelik yazın hiç bunaltıcı değil," diyor.

Fethiye
Saklıkent, Dalyan ve Kayaköy gibi beldelerden oluşan Fethiye, daha çok Ölüdeniz'le gündeme geliyor. Gülben Ergen'in "En temiz denizi olan yerlerden biri," dediği Fethiye'den 12 kilometre uzaklıktaki Ölüdeniz'de kano, sörf, su kayağı gibi imkânlar da var. İki dağın arasında buz gibi soğuk suların içinden yürümek istiyorsanız Saklıkent'e de uğramalısınız.

Çamlıhemşin Langkawi Adası
Malezya'ya bağlı Kedah'ın 99 adadan oluşan en ünlü turistik merkezi Langkawi Adası, son yıllarda Türklerin de ilgisini çekiyor. Gülben Ergen de bu adayı çok beğeniyor: "Turkuaz suları ve bembeyaz kumlarıyla Langkawi bana göre dünyanın en güzel adalarından biri." Palmiyeler arasındaki beyaz Langkawi sahilleri, özellikle son yıllarda balayı cenneti olarak da tanıtılıyor.

Kapadokya
Kapadokya yer altı şehirleri, kiliseleriyle tarih ve doğayla iç içe tatil yapmak isteyenlerin ilgisini çekiyor. Kapadokya'nın masallar şehri olduğunu söyleyen Mehmet Günyeli, "Kapadokya tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Ama ben fotografik gözle baktığım için çok etkileniyorum."

Amasra
Karadeniz kıyısında, üç bin yıllık tarihe sahip Amasra, ormanlık alanlarıyla da dikkat çekici. Nükhet Everi, "Batı Karadeniz'in Sinop dışındaki en güzel ikinci noktası. Burada kimsenin gözü üstünüzde olmadan kafanızı dinlemek, ve tatil yapıp denize girmek mümkün," diyor.

Mardin
Geçmişte halkının büyük bir kısmının Süryani olduğu Mardin, UNESCO tarafından koruma altına alınmış şehirler arasında. Nükhet Everi, "Benim için dünyanın en güzel yeri. Suriye Ovası'na bakan taş evlerinde oturmak, gün batımınında Suriye Ovası'nı izlemek ve bir acı kahve (mırra) içmek muhteşem."

Macahel/Artvin (Camili)
Türkiye ve Gürcistan arasında sekiz köyden oluşan vadinin adı 'Macahel' ya da 'Maçahel' olarak biliniyor. Nükhet Everi buraya hayran: "Dünyanın sayılı ekolojik alanları arasında. Yayla evleri, yağmur ormanları, ve ekolojik tarımıyla nefis bir tatil yöresi olarak hafızalara kazınacaktır."

Cunda
Ayvalık ilçesine bağlı Cunda, 'Alibey Adası' olarak da biliniyor. Özellikle mimarisi ve kendine özgü yöre yemekleriyle dikkat çekiyor. Nükhet Everi, "Yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın en güzel köşelerinden biri. Her zevke, her keseye, her şarta uyan bir yer. Denize girmek, yürüyüşler yapmak, koyları gezmek, gizli yerler keşfetmek isteyenler için bulunmaz bir fırsat. Eşsiz mutfağı, otları, mezeleri ile restoranlarından çıkamayacaksınız," diyor. Mehmet Günyeli, "Ege kültürüne hakim bir yer. Zeytinyağlılar ve balıkla ilgili Rumlardan kalan çok özel bir mutfak kültürü var. Benim için Ege'nin en güzel ilçelerinden biri," diyor.

Kars
Plato ve yaylalardan oluşan Kars, doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin vazgeçemediği bir yer. "El değmemiş bir doğası var " diyen Sevan Nişanyan, her gidişinde burada yeni yerler keşfettiğini söylüyor. Kars, Ani Harabeleri, kent surları ve Selçuklu eserleriyle ilgi çekiyor.

Nemrut
Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki Nemrut Dağı, antik kentiyle dünyanın ilgisini çekiyor. Nemrut Dağı, Kommagene Kralı Antiochos'a ait mezar anıtı, devasa heykeller ve kutsal alanlar ile anılıyor. Mehmet Günyeli, "Doğa üstü bir zenginlik. Nemrut'ta gün doğumunu ve batımını herkes izlemeli," diyor.

Nisiros Adası
Ege Denizi'ndeki 'İncirli' anlamına gelen Yunan adası Nisiros'un, 1422'de patlayan yanardağı hâlâ aktif. Kraterin kıyısındaki Nikea Köyü, mozaikli bir meydan ve bembeyaz sokaklardan oluşuyor. Sevan Nişanyan bu ada için, "Dünyanın en güzel köy meydanı. Türkiye'nin cıvığı çıkmamış hali," diyor.

Olimpos/Çıralı
Günümüzde Çıralı, Yanartaş ve Dikilitaş isimleriyle anılan Olimpos, dünyanın en güzel plajlarından birine sahip. Olimpos'un içinden geçen nehrin karşı kıyısına üzerindeki iri taşlara basılarak geçilebiliyor. Gülben Ergen "Doğayı en iyi hissettiğim ve en çok yürüdüğüm yer," diyor.

Antalya
Antalya, Gülben Ergen'in favori tatil mekânı. Olimpos ve Çıralı, Phaselis, Thermessos, Perge, Aspendos, Kekova ve Myra gibi antik kentlerle Antalya, tatil için ideal. Düden, Kurşunlu ve Manavgat şelaleri de Antalya'ya gidince görülmesi gereken yerler arasında... Ergen, "Yorgunluğumu attığım tatillerim Antalya'da geçiyor," diyor.

Kekova
Kaş'tan sonra Uluburun geçilerek ulaşılan Kekova, doğa ile tarihin birleştiği birçok koydan oluşan bir belde. Sevan Nişanyan, Kekova için "Büyülü bir koy, büyülü bir köy. Denizin gerçekten güzel olduğu tek yer," diyor. Kekova bölgesinin koyları her mevsimde doğal liman görevi yaptığı için yatçıların da en favori kıyılarından.

Assos
Assos ya da günümüzdeki adıyla Behram Kale (Behram Köy), Çanakkale ili sınırları içinde yer alıyor. Bir bazalt tepenin üstüne kurulu antik şehrin dışındaki diğer kalıntılar Behram Köy civarında. Mehmet Günyeli, "Assos''u İstanbul'a yakın olması ve muhteşem doğası nedeniyle tercih ediyorum. Tarihi açıdan da çok müthiş bir yer," diyor.

TAM LİSTE
1. Cunda
2. Antalya
3. Kekova
4. Assos
5. Amasra
6. Çamlıhemşin
7. Fethiye
8. Kapadokya
9. Kars
10. Langkawi Adası (Malezya)
11. Macahel/Artvin (Camili)
12. Mardin
13. Nemrut
14. Nisiros Adası (Yunanistan)
15. Olimpos/Çıralı
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Tatil tadında yolculuk
 Yaz için 15 ipucu
 Bak şu çakının yaptıklarına
 Afgan sarayından Amerikalı kadınlara
 Çocuk durumundan oyuncakçı
 Ne bisiklet ne de motosiklet
 Beach Club'ların 'Kare As'ı
 Adalar'da festival zamanı
 Sağlıklı içeceğin 'Kare As'ı
 Şifalı gömleklerin sırrı çözüldü
 Bu yaz sanat serinletecek
 Betrand Ivanoff köklerini arıyor
 Adalet Erçingöz yazıyor
 Kayıtta yüksek hafıza devri
 Güneşle saklambaç oynamayın
 Futbol hayatsa...
 Müzelerden
 Barlar sokağının bohem 'Karga'sı
 Adalet Cingöz yazıyor
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
'Turizmde birinci ligden düştük'
'Turizmde birinci ligden düştük'
Antalya'da önce Turizm Bakanı'nı eleştiren CHP lideri Baykal,...
PKK, Van'da yol kesti
PKK, Van'da yol kesti
Teröristler, güpegündüz Van-Hakkâri karayolunu kesti. Yüzlerce aracı...
Putin, terör listesine PKK'yı dahil etmedi
Sezer'in ziyaretinde de gündeme getirilen talebin hayata geçmemesi...
AB Temsilcisi telekulaktan şüpheleniyor
AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Kretschmer, "Bizlerde de 'dinleniyor...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.