kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
4122-MB MESAJ
 

Ne olacak bu memleketin hali ve risk meselesi

Türkiye, vatanını çok seven insanların ülkesidir. Hepimiz bu vatanın taşına toprağına, insan zenginliğine, kültür çeşitliliğine aşığız. İki Türk bir araya geldiğinde, söz "Ne olacak bu memleketin hali" diye başlar ve sonra "Ülkenin en önemli sorunu"nu aramak üzerine yapılan çeşitlemelerle devam eder.
Şu anda vatanını seven Türkler, "Neden Amerika'nın her söylediği Türkiye için kısıtlayıcı birer kırmızı çizgi oluyor" sorusuna cevap aramakta. Siz sayın okurlarımdan da bu sütuna "Ulusal onur"un ve "Bağımsızlık"ın altının çizildiği, artık ABD ile iplerin kopartılması gerektiğini vurgulayan sayısız mesaj gelmekte.
Geniş halk kesimleri için siyaset, güncel olaylara yaklaşımı ifade eder. Tarih, coğrafya, diplomasi, sosyoloji, jeopolitik, ekonomi gibi alanlar, geniş kitleler güncel siyasetin konularını değerlendirirken birlikte ele alınmaz genellikle. Oysa "Siyaset" profesyonellerin icra ettiği bir meslektir. Bu nedenle meslekten olmayanlar, tepkilerinin ve önerilerinin ne yansımalarını, ne de muhtemel sonuçlarını hesap ederler. "Devlet sorumluluğu" taşımayanlar için savaş ilan etmek de, yabancı devletlerle ipleri kopartmak da, sadece duygulara dayalı olarak belirlenen tepkilerdir.
Türkiye'nin 2'nci Dünya Savaşı'na katılması için baskı yapan İngiltere Başbakanı Churchill'le Adana Mülakatı'na (30 Ocak 1943) katılan İsmet İnönü'nün halini, Churchill'in özel doktoru Lord Moran "Anılar"ında özetle şöyle anlatır:

SORUMLULUK
- İşkence altındaki bir ruhun çektiği eziyet Türk cumhurbaşkanının yüzüne yansımıştı. Bu savaşa katılmak durumunda vatandaşlarının nelerle karşılaşacağını, kaç yüz bin gencin öleceğini hesap ettiği belliydi.
Bu savaş bittikten sonra İnönü'nün savaşa katılmayarak Türkiye'nin erkekliğini öldürdüğü, 12 Adalar'ın Yunanistan'a kaptırıldığı yazılıp, söylendi. Ama böyle diyenler, Yugoslavya'da 2 milyon, Sovyetler'de 26 milyon insanın öldüğünü, Yunanistan'da iç savaş başladığını falan pek hatırlamadılar.
Tabii ki siyaset, cesaret ve risk almak mesleğidir de. Önce Balkan Savaşı'nı, arkasından 1'inci Dünya Savaşı'nı, sonra Kurtuluş Savaşı'nı yaşamış kuşağın mensubu İsmet İnönü için, "Savaş"ın alınmaması gereken bir risk olduğu herhalde bilinmelidir. Gerçekten de siyasetin bu coğrafyadaki varlık felsefesi "Barışı korumak" olmak durumundadır. Bunu başaramayan siyasetçiler, ülkelerinin parçalandığını, işgal edildiğini, yüz binlerce vatandaşlarının öldüğünü görmüşlerdir.

SAVAŞ VE BARIŞ
Neticede değişmez kural "Savaşta gençler, barışta yaşlılar ölür" değil midir? Bu gerçekleri bütün boyutlarıyla bilerek irdelerken, "Türkiye' nin en önemli meselesi nedir" sorusuna da berrak bir düşünce ortamı içinde cevap aramamız gerekiyor.
"Yurtta sulh, cihanda sulh" ilkesinin yanında, "Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak" da, Türkiye'nin temel hedefi değil midir?
Şu anda biz Türklerin de Hyundai gibi, Samsung gibi markalarından tanıdığımız, Asya kaplanlarının en parlağı, borsası beş yılda yüzde 23 artı puan yapan Güney Kore, dünya ekonomisi için hala "Gelişmekte olan ülke" (Emerging Market) konumunda. Çünkü başta Kuzey Kore tehdidi olmak üzere, Asya'daki her sosyopolitik çalkantı, Güney Kore için "Ülke riski" doğuruyor.
Yani ekonomik mucizelerin bu devleti bile hala "Gelişmiş ülke" statüsünü elde edemedi.

TÜRKİYE RİSKİ
Bir de Türkiye'nin çevresini, mesela "Irak sorunu"nu ele alın, Kıbrıs'taki çözümsüzlüğün TürkiyeAB ilişkilerinde nelere sebep olacağını tahmin edin, buna ABD ile iplerin kopartılması ihtimalini ekleyin ve "Türkiye riski"ni hesaplamaya çalışın. Bir anda "Çağdaş uygarlık düzeyi"nin ne kadar uzak bir hedef haline dönüştüğünü görebilirsiniz.
Topraklarından petrol fışkıran bölge ülkeleri halkının demokrasiden de, refahtan da, özgürlükten de pay alamamalarını değerlendirmek de, Türkiye'de siyasete ilgi duyanlar için, yol gösterici bir çalışma olabilir mesela.
Kısacası her davranışlarında aile fertlerinin ve bütünlüğünün geleceğine dönük sayısız hesap yapan bireyler, ülkenin geleceğini yönlendirmek sorumluluğu taşıdıkları zaman, yani siyasetçi olduklarında herhalde yeni sorumluluklarının çapını da hissediyorlardır.
Tabii ki demokratik bir ülkede herkes savaş da isteyebilir, dünyaya rest çekmeyi de önerebilir. Ama sırtında yumurta küfesi olanlarla kendilerini asla karıştırmamaları da gerekir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hangi Washington ve hangi Ankara?   / 20-07-2006
 Türkiye'nin başını belaya sokmamak görevi...   / 19-07-2006
 Büyük Ortadoğu dizaynında ana aktör petrol mü?   / 18-07-2006
 Hukuksuz devlet örgütlenmiş şiddettir...   / 17-07-2006
 Gerçeklerden kaçmak mutluluk verir   / 16-07-2006
 Siyaset hiçbir coğrafyada yerel bir meslek değildir   / 15-07-2006
 İsrail'in nihai hedefinde İran mı var?   / 14-07-2006
 Kimsenin kriz üretmek gibi bir lüksü olamaz...   / 13-07-2006
 Erdoğan ve Baykal'dan beklenen...   / 12-07-2006
 Gazeteler okurlarının gerisinde kalmamalı   / 11-07-2006
ERGUN BABAHAN
Asker yapıyor ama ya siviller...
Silahlı Kuvvetler,...
MEHMET BARLAS
Ne olacak bu memleketin hali ve risk meselesi
Türkiye,...
BALÇİÇEK PAMİR
Üzüntüden 10 kilo veren işadamı
Dün bütün dünya aynı...
FATİH ALTAYLI
Randevu talebi büyükelçilerden gelmiş
Büyükelçilerle...
ERDAL ŞAFAK
Susayan kim?
Sayda üstünde İsrail F-16'ları...
Lübnanlılar aç susuz
Lübnan'da savaş yüzünden tam 500 bin kişi evini terk etti...
Sıcaklar can almaya başladı
Gölgede 40 dereceye yaklaşan sıcaklıklar yüzünden Hollanda'da iki,...
Fener hazır değil: 1-2
Fener hazır değil: 1-2
Gurbetteki son sınavında Valencia'ya 2-1 yenilen Kanarya, artık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu