kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KKTC bağımsızlığını kutluyor

KKTC'nin özgörlüğe kavuşmasını temsil eden 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Lefkşa'daki Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda sürüyor. İstiklal marşı ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın askeri birlikleri denetlemesiyle başlayan törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan eşleriyle katıldı. Törende ayrıca KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Kuvvet Komutanları ile temsilcileri hazır bulundu.

Tören sırasınca okunan şiirlerin yanısıra, çeşitli etkinlikler de yapılıyor. Barış ateşinin yakılmasının
ardından, Cumhurbaşkanı Ahmed Nejdet Sezer'in kutlama mesajı takdim edildi. Bayram dolayısıyla törende bir konuşma yapan Erdoğan, sözlerine Türkiye'nin selamlarını getirdiğini söylerek başladı. Erdoğan, barış harekatının imzalanan anlaşmalardan kaynaklandığını belirterek, "Bugün KKTC çağdaş bir ülke olarak ayaktadır.

Bu başarılar bir iftihar kaynağıdır. Biz ilk günden beri çözüm amaçlı siyaset yürütüyoruz. Son dört yıldır da başlattığımız diplomatik atak da cesaret ister. Biz değişime inanıyoruz. Biz irdemizi değişimden yöne koyduk. BU irade bizi bir adım öne geçerdi. KKTC hükümeti ile ortak çalışıyoruz. Haklılığımız tüm dünya tarafından da biliniyor artık . İnşallah izalosyonlarda kalkınca daha iyi olacak. Bizler de mali yardımlara devem edeceğiz." diye konuştu.

KKTC'nin ekonomik olarak da son dört yıl içinde aralıksız büyüdüğünü ifade eden Erdoğan, "Bugün kişi başı gelir 10 bin dolara yükseldi. Daha iyi olması için KKTC hükümeti ile ortak çalışıyoruz. Hedefimiz bu rakamı 15 bin dolara çıkarmak. Öncelikli hedefimizi de KKTC'yi bir turizim cenneti haline getirmek. Adadaki öğrenci sayısı da 40 bine ulaştı bugünlerde. Giderek cazibe merkezi haline geliyor. Biz bu ülkenin standartlarını yükseltmek için yol, su ve alt yapı öncelikli olarak çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Erdoğan KKTC'deki durumun değişmesi için ülkenin refahın kalkınmasından geçtiğini ifade etti. Erdoğan bunun için alt yapı projelerine ağırlık verdiklerini bildirdi. Başbakan bugün imzalanacak olan protokolle desteğin daha da artacağını aktardı. Erdoğan, "KKTC'yi fırsatlar ülkesi haline getireceğiz. 1974'den buyana kadar olduğu gibi bizim dönemizde yardımlar katlanarak arttı. "dedi

Başbakan Erdoğan adadaki çözüm için iki toplumlu iki yönetimli sistemden vazgeçemeyeceklerinin altını çizdi. Erdoğan çözüm için BM'nni başlattığı yeni insiyatifi de desteklediklerini aktardı. Erdoğan, "Türk tarafı çözüm için elinden geleni yaptı. Rumlar anlaşmaz tutumundan vazgeçmelidir. Biz çözümü destekliyoruz. Kıbrıs sorunun çözüm yeri BM'dir Avrupa değildir. Çözümün yeri de BM'nin kapsamlı yeridir. Burada çözümü isteyen taraf Türk tarafıdır. Bunu herkes görsün. Rumların uzlaşmaz tavrının Türk tarafına mal edilmesi anlamsızdır. Buna son vermek için gerekli adımlar bir an önce atılmalıdır. Unutmayın ki şartlar ne olursa olsun Türkiye her zaman KKTC'nin yanında olacaktır. Kimse yanılgıya düşmesin, yanlış hesap yapmasın. Kıbrıs Türkü barıştan yana olacaktır. Bunu görmeyenler sonuçlarını iyi hesaplamak zorundadır."

Erdoğan'dan sonra söz alan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, sorunun tarihi geçmişine değindi. Çatışmalara rağmen Türk tarafının her zaman barışı desteklediğini söyleyen Talat, BM'nin barış insiyatiflerinide destek verdiğini aktardı. Talat sorunun aşılacağına vurgu yaparak, çözüm politikalarına yenileyerek devam ettiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum liderin bir araya gelmekten kaçındığını ve çözümden uzak durduğunu vurgulayarak, "Gerekli olan Türkiye'yi zorlamak değil, çözümü zorlamaktı. Ama en sonunda BM'den kaçamadı ve yeni insiyatife katıldı. Bu durum tüm dünyada yeni bir umut oluşturdu. Halkımızın refahı ve özgürlüğü kutsaldır. Bu amaçla bu çözüm odaklı çalışmalarımızı yürütüyoruz. Rumların AB pususu da işlemeyecektir. Biz Türk tarafı olalrak Rumların bu tehlikeli düşten uyanmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Törenler sırasında askeri geçitler ile paraşüt gösterileri yapıldı. Paraşütcülerden birine bağlanan kamera ile canlı yayınlandı. İnişte bir paraşütçü iniş sırasında hafif şekilde düştü. Geçiş merasimine ayrıca güvenlik birimleri, mücahitler, gaziler, yabancı ülkelerin halk dansları grupları, sivil toplum kuruluşları, üniversite temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

KKTC Hava Sporları Federasyonu'na bağlı küçük uçalar da tören alanının uçuşlarıyla selamladı. Törenler kapsamında akşam Türk Yıldızları'nın gösterileri de yapılacak. Kutlamalara Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Sudan, Pakistan, Ürdün, Azerbaycan, Bahreyn, Kırgızisatan ve Makedonya'dan üst düzey yetkiller de katıldı.

Programları 33 ayrı ülkeden 70'i aşkın yabancı gazeteci grubu takip ediyor. Başbakan Erdoğan öndeliğindeki resmi heyet törenler sonrasında KKTC Meclisi'ne geçerek, Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokoline imza atacak. Erdoğan daha sonra KKTC Meclisi'ndeki siyasi partilerle ayrı ayrı bir araya gelecek. Erdoğan akşam saatlerinde de Girne Amerikan Üniversitesi'nin adına verdiği Onursal Doktorası'nı alacak.
(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 El Kadı'nın mallarına iade kararı
 Helikopter düştü: 5 şehit
 Teröristlerin eşkalleri belirlendi
 Türkler Beyrut'tan tahliye edilecek
 Genelkurmay'ın 5 harekât seçeneği
 Ne puan, ne yüzdelik dilim en önce sıralamaya bakın
 Hostes adaylarını soyan doktor atıldı
 Bakanlar sınır ötesi operasyon konusunda kaygılı
 Mektubu cenazeden hemen sonra geldi
 Belediye Başkanı PKK'lının cenazesinde
 Deutsche Bank: Harekât ağustosta
 Osman Öcalan'ın kayınpederi öldürüldü
 Bingöl'de yaralanan asker şehit oldu
 İstanbul'da eğitim tekliyor
 Independent: Türkiye saldırı planlıyor
 156 gecekondu yıkıldı
 Keneler, cinsel organına yapıştı
ERGUN BABAHAN
Tek başına şiddet çözüm olabilir mi?
Türkiye'de daha...
MEHMET BARLAS
Hangi Washington ve hangi Ankara?
Dünyanın herhangi bir...
FATİH ALTAYLI
Dinleme örtbas ediliyor...
Gazetelerin komutanların...
ERDAL ŞAFAK
Ufuk turu
İsrail'in Lübnan operasyonunun...
Bir hafta 'bomba izni'
Ortadoğu'da bombalar susmuyor. Her geçen gün artan sivil can kaybına...
Gemi yan yattı 100 yaralı var
ABD'de Florida'dan, New York'a gitmek üzere demir alan dev yolcu...
R.Carlos artık Fenerli
R.Carlos artık Fenerli
Sarı-lacivertliler, 100. yılın transfer bombası olarak R.Madrid'in ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu