kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yaz çapkınları sakın hastalık kapmayın!

Yaz tatilinde güneş, kum ve denizin romantizmine kapılıp yeni ilişkilere yelken açanlar dikkat! Korunmasız cinsel ilişki nedeniyle haziran, temmuz ve ağustos aylarında bulaşıcı cinsel hastalıklar da artıyor. Uzmanlar, yaz çapkınlarını uyarıyor: Kondomsuz düşünmeyin bile!

Yaz aylarında cinsel yolla bulaşan hastalıklarda artış olduğu belirlendi. Cinsel Tıp Derneği tarafından, bin kişi üzerinde yapılan araştırmanın ortaya koyduğu çarpıcı sonuçlara göre; cinsel yolla bulaşan hastalıklar en çok haziran, temmuz ve ağustos aylarında görülüyor. En sık şikayet edilen hastalıklar ise gonore (bel soğukluğu), klamidyoz (mantara benzeyen bir enfeksiyon), kandidiyazis (bir çeşit mantar), trikomoniyazis (vajinal enfeksiyon) ve genital herpes (uçuk). Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. A. Cem Keçe, kişilerin yüzde 80'inin hastalıklarını partnerlerinden gizleme eğiliminde olduğuna dikkat çekiyor. Keçe, vatandaşların büyük kısmının sorunu görmezden gelerek cinsel hayatına devam ettiğini ve hastalığın daha da ilerlediğini vurguluyor.

SADAKATLE İLGİSİ YOK
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir kısmının cinsel ilişki dışında da çeşitli bulaşma yollarının bulunduğunu anlatan Dr. Keçe, "Bu yüzden bu hastalıklardan birine yakalanan kişiyi partnerinin hemen sadakatsizlikle itham etmesi haksızlık olabilir. Bu nedenle hemen suçlamayın, yargısız infaz yapmayın. Dahası cinsel yolla bulaşan hastalıklarda görülen belirtiler başka hastalıklarda da görülebilir ve yalnızca belirtilere dayanarak, tanı konmadan karşı tarafı suçlamak anlamsızdır" uyarısında bulunuyor.

SOSYAL ETKENLER
Çeşitli kültürlerden, çok çeşitli şehirlerden ve ülkelerden gelen insanların bir araya geldiği büyük şehirlerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar daha fazla görülüyor. Dr. Keçe'ye göre, büyük kentlerde cinsel hastalıkların daha önemli bir sorun olması, bazı sosyolojik nedenlerden kaynaklanıyor: "Cinsel konularda bilgi ve eğitim yetersizliği, toplumun sosyo-ekonomik yapısında meydana gelen bozukluklar ve özellikle ahlak kavramlarındaki değişiklikler, göçler, iç ve dış turizm, uyuşturucu ve alkol alışkanlıklarının artması, fahişelik, eşcinsellik, genelev alışkanlığı, gizli buluşma yerleri ile mücadele ve kontrollerin yetersizliği, gebeliği önleyici yöntemler ve ilaçlarla gebe kalma korkusunun ortadan kalkması gibi nedenler risk faktörlerinin başında geliyor."

ŞAKASI YOK, KORUNMAK ŞART!
Yaklaşık 40'tan fazla cinsel yolla bulaşan hastalık olduğunu belirten Dr. Keçe, "Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ancak cinsel ilişki sırasında bulaşır" diyor ve şöyle devam ediyor: "Doğal olarak birden fazlapartneri olan kişiler daha fazla risk altındadır. AIDS virüsü, hepatit B virüsü ve frengi mikrobu kanda da bulunduğundan cinsel ilişki dışında kan yoluyla da bulaşabilen hastalıklardır. Ama başkasının bardağını veya çatal kaşığını kullanmakla, öksürükle, el sıkışmakla; cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanmazsınız. O yüzden ilişkiye girerken mutlaka kondom kullanılmalı."

ERKEKLER DAHA ÇOK BULAŞTIRIYOR
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kadının anatomik özellikleri nedeniyle erkekten kadına daha kolay bulaşabiliyor. Hayatı tehdit eden enfeksiyonlar hariç, diğerleri genellikle kadınlarda daha kolay kalıcı hasar bırakıyor ve daha şiddetli belirtilerle ortaya çıkıyor. Kronik seyirli olan bu hastalıklar, bir kez bulaştıktan sonra hiçbir belirti vermese de vücutta enfeksiyon etmeni yaşamaya devam ediyor. Üstelik virüslere bağlı oluşanlar için henüz kesin etkili bir tedavi şekli geliştirilebilmiş değil.

KISIR BIRAKABİLİR
Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanıp tedavi ihmal edilirse, bedeli ağır olabilir: Kısırlık ya da kadınlarda dış gebelik gibi... "Cinsel yolla bulaşan hastalıklar genellikle tedavi edilebiliyor" diyen Dr. Keçe, hemen ardından da uyarıyor: "Cinsel yolla bulaşan hastalığa yakalanmak, maalesef AIDS virüsünü almayı kolaylaştırır ve AİDS'in günümüzde tedavisi yok. Hepatit B'den ise aşı ile korunabilirsiniz."
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Yaz Çapkınları Sakın Hastalık Kapmayın!
 Cinsel Hastalığın Belirtisi Çok
 Çözüm Tek Eşlilik Ve Aile
 Vücut Dilinizi Anlıyor Musunuz?
 Uzun Yaşamak İsteyen Daha Az Yemek Yesin
 Erken Kalkanların Günü Mutlu Geçiyor
 Fast Food Beslenme Beyni Yiyip Bitiriyor
 Asıl Suçlu Havuz Değil, Islak Mayo
 Ekmeğin Sağlıklısı Mayalanmış Olanı!
 Menopoz Ruhsal Dengeyi Bozuyor
 Meğer Erik Her Derde Devaymış
 Kalbinize Yaz Bakımı Yapın
 Hekim Her Şeyi Aklında Tutabilir Mi?
 Magnezyum Almak İsteyen Denize Girsin
Benim için 'katil kim' kadar 'neden ve nasıl'lar da önemli
Benim için 'katil kim' kadar 'neden ve nasıl'lar da önemli
Yurtdışında 'Türk polisiyesinin büyük ustası' olarak anılan Celil...
En Avrupalı Çin lokantası
En Avrupalı Çin lokantası
Türkiye'deki lüks Çin lokantalarının aksine, dünyanın her yerinde Çin...
Kısmeti İsrail'den açıldı
Kısmeti İsrail'den açıldı
Tuğba Özay'ın şöhreti Türkiye sınırlarını aştı... İsrail basını güzel...
Şöhret rüzgarına kapılıp gitmem
Şöhret rüzgarına kapılıp gitmem
Bir süre önce sezon finaliyle ekrana veda eden 'Acı Hayat' dizisinin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.