kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zayıflama zamanı-5
Zayıflama zamanı-5

Zayıflama amacıyla yararlanılan doğal ürünleri incelediğimiz ve dört hafta süren yazı dizimize iki hafta ara verdikten sonra, bu hafta 'ilaç dışı' bazı yardımcı hususlardan bahsetmek istiyorum. Yağsız süt ürünleri ve kalsiyumun zayıflamaya katkısı Yapılan bir çalışmada, yüksek kalsiyum içeriğine sahip düşük kalori diyeti uygulanan obez deney hayvanlarında, düşük kalsiyum içeriğine sahip düşük kalori diyeti uygulananlara oranla ağırlık kaybının iki misli fazla olduğu gözlenmiş. Bu etkinin, kalsiyumun süt ürünlerinden sağlanması ile daha da belirginleştiğini dikkati çekmektedir. Bu bulguları rakamsal olarak ifade etmek istersek, sadece düşük kalori diyeti uygulanması ile sağlanan ağırlık kaybı yüzde 11 ve vücut yağ kaybı yüzde 8 iken, düşük kalori diyetine yüksek kalsiyum diyeti ilave edilmesi ile ağırlıkta yüzde 20 ve yağ tabakasında yüzde 25 azalma sağlanabilmektedir. Bu değerler süt ürünlerinin kullanılması ile ağırlıkta altı misline (yüzde 60) ve yağ kitlesinde beş misline (yüzde 42) ulaşmaktadır. Bu çalışmada, deney hayvanlarından alınan adipoz dokuda lipolizde (yağ yakılmasında) yüzde 300-500 artış ve yağ asidi sentetaz salınımından yüzde 51 azalma gözlemişler. Sonuçta, yüksek kalsiyum diyetinin yağ yakılmasını (lipoliz) belirgin bir şekilde artırdığı, buna karşılık karbonhidrat ve proteinden yağ oluşumunu (lipojenez) azalttığı görüşü ortaya çıkmaktadır.

SÜT İÇİN, KİLO VERİN
Süt ürünlerindeki kalsiyumun, neden mide asidini gidermek amacıyla yararlanılan kalsiyum karbonat taşıyan antiasit gibi preparatlardan daha etkin olduğu henüz anlaşılamamaktadır. Deney hayvanları ile gözlenen bu sonuçların insanlarda ne derecede etkin olabileceği de tam olarak bilinmemektedir. Ancak bu konuda bazı ipuçları dikkati çekmektedir. Bir çalışmada, yüksek tansiyonun kontrolü amacıyla yüksek kalsiyum diyeti uygulanan hastalarda, vücut yağ oranında belirgin bir azalma gözlenmiş. Bir epidemiyolojik çalışmada ise, kişilerin süt ve diğer kalsiyum kaynaklarını tüketmesi ile kilo kaybı arasında doğrudan bir ilişki tespit edilmiş. Bir başka çalışmada, yakın kaloride beslenen ancak diyetinde kalsiyum oranı düşük (700 gramdan az) olan kadınlarda, daha yüksek kalsiyumlu diyet uygulayanlara oranla daha az kilo kaybı gözlenmiş. Çevremdekilerin de uyguladığı bazı diyet programlarında yağsız peynir ve diğer süt ürünlerinin (yağsız süt ve yoğurt) önemli yer tuttuğunu görüyorum. Biliyorsunuz standart zayıflama diyetlerinde hep 'bir kibrit kutusu beyaz peynir' önerilir. Peyniri çok seven biri olarak, bu nedenle, zayıflama diyeti programlarına hep soğuk bakmışımdır. Sanırım bu kavram bana daha uygun!

BAHARATLAR VE DİYABET
Baharatların yiyeceklerimize kattığı lezzetlerin yanı sıra, vücut için önemli yararları da söz konusudur. Mesela mide asidini veya safrayı artırarak sindirimi kolaylaştırırlar. Bu nedenle, baharat olarak yararlanılan hemen hemen tüm bitki kısımları eczacılıkta 'ilaç-drug' kategorisinde değerlendirilmektedir. Mesela, zencefil (Rhizoma Zingiberis) veya kırmızı biber (Fructus Capsici) gibi... Baharatlardan biri olan tarçının içerisinde bulunan ve suda çözünen bir bileşenin glukoz metabolizmasına yardımcı olduğu bildirilmektedir. Kimyasal yapısı metilhidroksi kalkon polimeri (MHCP) olarak tanımlanan bu bileşen, insülinin hücrelere bağlanmasını sağlayan enzimi etkinleştirip ve bu işlevi engelleyen enzimi azaltarak, yağ hücrelerini insüline daha hassas hale dönüştürmektedir. Yapılan çalışmalar MHCP'nin glukoz metabolizmasını yüzde 20 oranında artırdığını ortaya koymaktadır. Ayrıntılı çalışmalar henüz sürdürülüyor, ancak zararsız olması nedeniyle, bence kilo vermek isteyenlerin diyetlerine yardımcı olarak, insülin kullanmak zorunda olmayan tip-2 şeker hastalarının ve insülin direnci olan kişilerin de kan şekerini kontrol altında tutabilmek amacıyla, günde yarım veya bir çay kaşığı tarçın ile hazırlanan çayı içmesini öneririm. Dikkat edilmesi gereken husus, iki tip tarçın var; yukarıda bahsi geçen 'Seylan tarçını', kıvrılmış ve ağaç mantarı tabakası soyulduktan sonra iç içe geçirilerek kurutulmuş ve güzel kokusu olan tipidir. Diğer tipi olan 'Çin tarçını' ise dıştaki mantar tabakası soyulmadan kurutulmuş ve normal ağaç kabuğu görüntüsündedir. Seylan tarçını gibi hoş kokmaz. Tarçını mutlaka toz edilmemiş halde alın ve kullanmadan hemen önce ufak bir değirmen ile toz edin. Toz tarçında MHCP'nin kayba uğraması pek söz konusu değilse de, hoş kokusu fazla olacaktır. Tabii bir de katıştırılmamış olduğundan daha emin olursunuz. Tarçın çayı içerek kilo vermek söz konusu değil, sadece diyete zararsız ve keyif veren bir yardımcı olarak düşünülmeli. Bir de her diyabet hastasında kan şekeri üzerinde etki sağlanamadığı belirtiliyor.
DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Hobi olarak başladılar şimdi Avrupa'dalar
 Bikininin çok parçalı öyküsü
 Her pazar yollarda...
 İstanbul-New York hattı
 Amerikalılara İstanbul'u tanıtıyor
 Bu defilenin yararı çok
 Sıcak çarpmasına karşı dikkatli olun
 Kenan Doğulu festivaline buyurun
 'Futbolu erkekler zorlaştırıyor'
 Sanata destek kriz tanımaz
 Paso bilgi, paso eğlence yarışması
 İtalyanların ataları Türkler miydi?
 Tek bir iğneyle beş yıl genç kalmak mümkün
 Çocuk ve oyun
 Sağlığın anahtarı meyvelerde saklı
 Eğlence ateşi yükseliyor
 Ferrari'sini satan Türk bilge
 Güneşle dost olun
 Çocuk ve oyun
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
Leylek havada
Bu yaz leyleği havada gördüm.
FİLİZ AKIN
Keyif seyahati
Hastalığım sırasında benimle Houston'a...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Göz sağlığı, beslenme ve vitaminler
Günümüzde, bilhassa...
Sinema mevsimi panoraması
Sinema mevsimi panoraması
Atilla Dorsay 'Sinemada Geçen Mevsime Bakış' yazısının devamında...
Karayip denizinde fantastik kaçıp kovalamaca
Karayip denizinde fantastik kaçıp kovalamaca
Sinema (ve de genelde sanat) günümüzde artık çok özgün şeyler...
Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
Son 25 yıldır müşteriler, büyük aşçıların değerinin...
Bahçe vaha gibi yemekler vasat
Sahibi ve aşçısı Kilisli olan Kiliza restoran, kentin ortasında...
'Yapılan eleştirilerin yüzde 90'ı art niyetli'
Ekranın en genç kanalı Kanal 1, dünya kupasını yayınlayan ilk özel kanal oldu.
'Galiba Semercioğlu'nun hafızasına bir şey olmuş'
- Cengiz Semercioğlu yazısında Kanal 1'i, Almanya'ya yeterince adam...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.