kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prensesler gibi keyifli uyuyun
Prensesler gibi keyifli uyuyun

Yaz gecelerinde sinekler tarafından rahatsız edilmeden rahat bir uyku çekmenin en iyi yolu bir cibinlik almak. Bu dekoratif ürün yatak odanızda da hoş bir hava estiriyor
Güzel prenses tüller içindeki yatağında bebekler gibi huzur içinde uyumaktadır. Derken yakışıklı prens yatağa doğru sessizce yaklaşır, tüllerin içine süzülür ve küçük bir öpücükle prensesi güzellik uykusundan uyandırır... Eski dönem filmlerinde prenslerin ve prenseslerin uyuduğu bu son derece görkemli, kocaman, süslü yatakları görüp de imrenmeyen yoktur herhalde. Yatağı görkemli hale getiren en önemli ayrıntılardan biri ise etrafından sarkan üfül üfül tüllerdir şüphesiz. Aslında daha çok yaz aylarında sineklerden korunmak için kullanılan cibinlik, aynı zamanda yatak odalarına ihtişamlı bir hava da getiriyor. Siz de sıcak yaz gecelerinde sinekler tarafından rahatsız edilmeden huzur içinde uyumak istiyorsanız hemen bir cibinlik edinebilirsiniz. Özellikle de açık havada uyumaktan hoşlanıyorsanız mutlaka bir cibinliğiniz olmalı. Günümüzde sineklerden korunmak için spreyleri ve tabletleri de tercih edebilirsiniz tabii. Bebekleri uçan haşerelerden korumanın da en doğal yollarından biri yine cibinlik. Artık cibinlik kullanılırken daha çok dekoratif kaygılar ön plana çıkıyor. Yatak odanız uygunsa, zevkinize göre bir cibinlikle masallardaki gibi bir yatak odasına sahip olabilirsiniz.

ARAPÇA 'SİNEK' DEMEK
Cibinlik kelimesinin nereden geldiğini biliyor musunuz? Araplar sineğe "cibin" diyorlarmış. Bu nedenle, sinek ve benzeri haşerelerden korunmak için, genelde yatakların üstüne çadır gibi gerilen örtüye sineklik anlamına gelen cibinlik denmiş. Ayrıca sinek anlamına gelen cibin, Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi'ne bağlı bir köyün de adı. Köyün bugünkü adı Saylakkaya. Sineklik anlamındaki cibinlik de bu köyün adından türetildiğini söyleyenler de var. Anadolu'da kullanımı çok eski yıllara dayanan cbinlik, özellikle ırmak ve bataklık kıyısında yaşayanlar tarafından sivrisineksiz rahat bir uyku uyuyabilmek için kullanılıyor. Hatta Tarsus yöresinde genç kızların çeyizine ilk önce cibinlik konuyor. Cibinlik İngilizce'de ise "mosquito net" şeklinde tanımlanıyor. Yani Türkçe'ye tam çevirecek olursak sivrisinek ağı anlamına geliyor. Cibinliğin İngiltere'de ilk kullanımıyla ilgili ilginç bazı söylentiler ise şöyle: Eskiden evlerin çatıları, üst üste yığılmış kamıştan yapılırmış. Kamışların altında da tahta bulunmazmış. Burası, hayvanların ısınabilecekleri tek yer olduğu için, bütün kediler, köpekler ve diğer küçük hayvanlar (fareler, böcekler) çatıda yaşıyormuş. Yağmur yağdığı zaman, çatı kayganlaşır ve bazen hayvanlar kayarak çatıdan aşağı düşermiş. İngilizce'deki "Kedi köpek yağıyor" (It's raining cats and dogs) deyimi buradan geliyormuş. Yukarıdan evin içine düşen şeyleri engelleyecek hiçbir şey yokmuş. Böceklerin ve buna benzer nesnelerin yatakların içine düşmesi, büyük bir sıkıntı oluşturuyormuş. İşte etrafında yüksek direkler ve üstünde örtü bulunan İngiliz usulü yataklar, buradan geliyormuş.

DEKORATİF YAZ ESİNTİLERİ
Evinizde, özellikle de yatak odanızda yaz aylarında farklı bir atmosfer yaratmak istiyorsanız işe yatağınızdan başlayabilirsiniz. Mekânda doğal bir ferahlık yaratmak için yatağınızın üzerine şık bir cibinlik geçirebilirsiniz. Bu cibinlik beyaz yada krem tonlarında olabileceği gibi canlı renkleri de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Perde ve ev tekstili firmalarının birçoğu sipariş üzerine istediğiniz gibi cibinlik hazırlayabiliyorlar. Ayrıca hazır olarak cibinlik bulacağınız adreslerden biri Ikea. Mağazadaki cibinliklerin fiyatı da son derece uygun. 29.95 YTL olan cibinlikler beyaz tülden ve son derece pratik bir kullanım sunuyor. Mudo Concept mağazalarında da cibinlik alternatifleri bulabilirsiniz. Özellikle yatak odanızda egzotik bir hava estirmek istiyorsanız Mudo Concept'te tercih edebileceğiniz ürünlerden biri Gazebo yatak olabilir. Çatısı doğal tropikal ağaç yapraklarından oluşan bu yatağın ahşabı işlenmemiş, cilası var ancak şekil olarak naturel bir görünüme sahip. Keten cibinlikle süslenen yatağın fiyatı ise 2.950 YTL. Cibinlik konusunda farklı alternatiflere sanal ortam aracılığıyla da erişebilirsiniz. www.maranon.com adlı internet sitesinden sipariş yoluyla isteyebileceğiniz cibinlikler iki gün içinde adresinize teslim ediliyor. Uluslararası bir firma olan Maranon'daki Klamboe marka cibinlikler farklı renk alternatifleriyle dikkat çekiyor ve oldukça şık. Fiyatları ise 140- 150 YTL arasında değişiyor.

Neslihan TUNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Afgan sarayından Amerikalı kadınlara
 Çocuk durumundan oyuncakçı
 Ne bisiklet ne de motosiklet
 Beach Club'ların 'Kare As'ı
 Adalar'da festival zamanı
 Sağlıklı içeceğin 'Kare As'ı
 Şifalı gömleklerin sırrı çözüldü
 Bu yaz sanat serinletecek
 Betrand Ivanoff köklerini arıyor
 Adalet Erçingöz yazıyor
 Kayıtta yüksek hafıza devri
 Güneşle saklambaç oynamayın
 Futbol hayatsa...
 Müzelerden
 Barlar sokağının bohem 'Karga'sı
 Adalet Cingöz yazıyor
 Bu cadde onları yutacak!...
 Havuzun 'Kare As'ı
 İstanbul aşığı sambacı
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Sürekli şenlik yaşayan kentler
Çek...
Din dersinde Alevi Sünni çatışması çıkar
Din dersinde Alevi Sünni çatışması çıkar
Kendisi de Alevi olan Hacıbektaş Belediye Başkanı Selmanpakoğlu Din...
Jeneratör arızası uçak indirdi
Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul- Denizli seferini yapan...
'Hırsız başkan' sözüne tokat
Bakırköy Belediye Başkanı'na "Hırsız Başkan" diye bağıran hayvan...
Başbakanın açtığı dava reddedildi
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, kendisine yönelik 2B arazisi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.