kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Magnezyum almak isteyen denize girsin
En büyük darbe fast food yaşam
İdeal yemek listesi budur!

Magnezyum almak isteyen denize girsin

Vücuttaki magnezyum eksikliği birçok hastalığa davetiye çıkarır hatta ölüme bile yol açabilir. Bunun için magnezyum açığını kapatmak gerekir. Üstelik bu o kadar zor değil! Hazır yaz mevsimindeyken bol bol denize girin

Canlıların yaşamında temel olan proteinlerin yapımından sorumlu olan magnezyum, sağlığımız için hayati önem taşıyor. Günlük hayatımızda şikayet ettiğimiz birçok rahatsızlık, magnezyum eksikliğinden kaynaklanıyor. Hatta uzmanlara göre, yüksek seviyede magnezyum eksikliği, ölüme bile yol açabiliyor. "Magnezyum olmadan vücutta enerji dönüşümü olmaz, insanlarda aktiviteler meydana gelmez" diyen Diyet ve Beslenme Uzmanı Dr. Bahattin Arslan, vücudumuzda ön faktör gibi rol oynayarak 300'den fazla enzimatik reaksiyona giren magnezyumun faydalarını şöyle sıralıyor: "Magnezyum, kemiklerin güçlenmesini sağlar, karbonhidrat metabolizmasında en temel görevleri alır, yaşamsal organımız üzerinde de olumlu etkileri vardır. Aritimlerin (ritim bozukluğu) ve kalp krizinin tedavisinde kullanılan magnezyum, kalp kasının kasılma şiddetini azaltır. Kalbin daha az enerji ve oksijen kullanmasını sağlar. Başka bir deyişle kalbin ekonomik çalışmasını sağlar."

DENİZ SUYU MAGNEZYUM KAYNAĞI
Magnezyumun vücudumuz için önemli 11 mineralden biri olduğunu ifade eden Dr. Arslan; deniz suyu, kaynak suları ve tüm yeşil bitkilerin magnezyum taşıdığını belirtiyor: "Ispanak gibi yeşil sebzeler; içerdikleri klorofilin yapısında magnezyum olduğu için iyi birer magnezyum kaynağıdır. Kuruyemişler, tohumlar ve tüm hububatlar magnezyum içerir. Muz, avokado, kakao, dil balığı gibi yiyecekler de magnezyumun önemli kaynakları arasındadır."

YOKLUĞU DEPRESYONA SOKUYOR
Özellikle beslenmeye bağlı olmayan magnezyum stoklarının azaldığı durumlarda, ilaçla magnezyum desteği gerektiğinin altını çizen Dr. Bahattin Arslan, magnezyumun oral yolla da alınabileceğini vurguluyor. Acil durumlarda veya ciddi eksikliklerde ise damar içine magnezyum verilmesi tercih ediliyor. Magnezyum eksikliği; pıhtılaşmayı artırıp kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlıyor. Sinirlilik, uyumsuzluk, iştah kaybı, depresyon, kas krampları ve kasılmaları, kalp ritminde bozulmalar, solukluk, uyuşukluk, koroner spazm gibi belirtiler de görülebiliyor. Sigara içen kişilerde ise magnezyum ihtiyacı günlük gereksinimin iki katına çıkıyor.

ADET ÖNCESİ GERİLİMİ AZALTIYOR
Dr. Arslan, adet öncesi gerilimi (PMS) olan kişilerde yapılan çalışmalarda belirgin bir magnezyum eksikliğine rastlanıldığına dikkat çekiyor. Bu kişilere oral magnezyum verilmesi sonucu adet öncesi gerilimde, baş ağrılarında belirgin azalma ve davranış değişikliklerinde düzelme izlendiğini anlatan Arslan, şu bilgileri veriyor: "Alman Beslenme Birliği (DGE) ve Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre günlük magnezyum ihtiyacı, 300 mg olarak belirlendi. Stres, büyüme, hamilelik, emzirme, hastalıklardan sonraki iyileşme dönemlerinde ve ağır egzersizlerde magnezyum ihtiyacı daha çok artıyor." Yaşlılarda hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklar ve bunların tedavisi için uygulanan diyet, kadınlarda ise adet ve hamilelik dönemleri; magnezyum ihtiyacını artırıyor.

SPORCULARIN DA İHTİYACI VAR
Ayrıca sporcular, kalp ve hipertansiyon hastaları ile şeker hastaları da daha yüksek oranda magnezyum takviyesine ihtiyaç duyar. Alkol tüketimi, yoğun zihinsel faaliyetler ve stres durumlarında, magnezyumun atılmasına neden olan ilaçların kullanımında da; vücudun magnezyuma olan gereksinimi yükseliyor. WHO'ya göre yetişkinlerde 300 mg olan günlük magnezyum ihtiyacının doğal yollardan karşılanamaması, ölüme dek uzanan sağlık risklerini beraberinde getiriyor. Bu nedenle; özellikle magnezyum ihtiyacı yüksek grupların, bu eksikliği medikal yollarla gidermeleri gerekiyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Magnezyum Almak İsteyen Denize Girsin
 Çocuk Ve Kabus
 Saç Tedavisinde İlk Basamak: Neden Tespiti
 Anne Adayları Tatile Fazla Kapılmayın
 Sorun Olmasa Bile Depresyon Görülür
 Osteoporoz Savaşçısı Kalsiyum Zayıflatıyor
 Bembeyaz Dişlere Bir Saatte Kavuşun
 Düğün Keyfiniz Bozuk Gıdayla Gölgelenmesin
 Toplumsal Kurallar Erkekleri De Eziyor!
 5 Adımda Sağlıklı Bir Bele Sahip Olabilirsiniz
 Modern Çağın Moda Hastalığı: Panik Atak
 Bir Senedir Tam Sertleşme Olmuyor
 Önlem Alın Bu Yaz Hastalanmasın!
 Vitamin B12 Eksikliği
Ekolojik tatil...
Ekolojik tatil...
Bu yaz çok farklı bir tatil geçirmeye ne dersiniz? Yine yüzecek,...
Savaş oyunları yararlı mı?
Savaş oyunları yararlı mı?
Özellikle erkek çocuklarının vazgeçilmezi olan şiddet ve savaş...
Hande ' çıtır'ını Melisa'ya kaptırdı
Hande ' çıtır'ını Melisa'ya kaptırdı
33 yaşındaki Hande Ataizi ile 6 yaş küçük sevgilisi Mert...
Boynuzları takınca şeytan oldu
Boynuzları takınca şeytan oldu
Çağla Şikel, bir tanıtım gecesinde taktığı boynuzlarla ilgi odağı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.