kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İsrail Lübnan'ı ablukaya aldı
Hafya'ya füze saldırısı
AB, 'İsrail'i kınayamama gerekçesini' açıklayamadı
Hizbullah: "Beyrut'u vurursanız Hayfa'yı vururuz"
Lübnan ateşkes istedi
Fransa kınadı, Arap Birliği toplanıyor
İsrail - Lübnan çatışmaları kronolojisi

İsrail Lübnan'ı ablukaya aldı

Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah gerillalarının dün İsrail'in kuzeyinde 2 İsrail askerini kaçırarak, 8 askeri öldürmesinden sonra İsrail, 6 yıl önce tamamen çekildiği Lübnantopraklarına yeniden saldırdı.

İsrail, dün güvenlik kabinesinin ''sert'' yanıt verme kararı almasından sonra bugün Lübnan'ı havadan ve denizden ablukaya aldı.

Beyrut'taki uluslararası havaalanını vuran ve havaalanının kapanmasına yol açan İsrail, Hizbullah'ın saldırılarına verdiği karşılığı şiddetlendirirken, dünden bu yana bölgede onlarca sivil hayatını kaybetti.


Bir taraftan 25 haziranda Hamas'ın bir İsrail askerini kaçırması üzerine Gazze Şeridindeki operasyonlarını sürdüren İsrail, bir yandan da 2 askerinin kaçırılması, 8 askerinin ise ölmesinden sonra Lübnan'a karşı son yıllardaki en şiddetli saldırılarını düzenliyor.

'GAZAP ÜZÜMLERİ'NDEN 10 YIL SONRA

İsrail, Hizbullah'a karşı, 1996 yılındaki ''Gazap Üzümleri'' operasyonundan bu yana en büyük taarruzu başlatmış bulunuyor.

İsrail ordusu, 11 Nisan 1996'da Hizbullah'ın askeri gücünü kırabilmek ve İsrail'in kuzeyini hedef alan Katyuşa saldırılarını kesebilmek amacıyla havadan yoğun bombardımana başlamıştı.

''Gazap Üzümleri''nde İsrail, yaklaşık 600 hava taarruzu düzenlemiş, 23 bin top mermisi yakmıştı. 16 günlük ''operasyonda'', 300 binden fazla insan Lübnan'da mülteci durumuna düşmüştü. 18 nisan taarruzun dönüm noktası olmuş, o gün İsrail'in yüzlerce mültecinin sığındığı BM kampı Cana'yı vurması sonucu 102 kişi ölmüş, bu da dünya kamuoyunda infial uyandırınca ateşkes için diplomatik girişimler hız kazanmıştı. Bu girişimlerin sonucunda, 26 nisanda İsrail'le Hizbullah arasında ateşkes yapılmıştı.

TELEVİZYON VE HAVAALANI VURULDU

İsrail, bugün Hizbullah televizyonu El Menar'ın binasını da vururken, Hizbullah örgütü de İsrail'in kuzeyine roket yağdırdı. Katyuşalar yerine yeni Thunder 1 roketleri kullandığını açıklayan Hizbullah'ın saldırısında, İsrail'in Nehariye kentinde bir kadın öldü,biri çocuk 29 kişi yaralandı.
Hava saldırılarıyla Beyrut'taki Refik Hariri havaalanını ulaşıma kapatan İsrail, ''teröristlerin ve Lübnan'da faaliyet gösteren terör örgütlerine silahların sevkiyatında'' kullanıldığı gerekçesiyle Lübnanlimanlarını da ablukaya aldı.

SİVİL KAYIPLARI 50'Yİ GEÇTİ

İsrail, Lübnan'ın güneyine de hava saldırısı düzenledi. Güvenlik kaynakları, saldırılarda 15'ten fazlası çocuk, en az 50 sivilin öldüğünü, 100 kişinin de yaralandığını belirtiyor. İsrail'in dünkü saldırılarında da 2 siville bir Hizbullah militanıölmüştü. İsrail dün köprüleri vurmuş, vurulan 20'den fazla köprünün çoğu ağır hasar görmüştü.

KARŞILIKLI UYARILAR

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Hizbullah'ın İsrail sınırındakimevzilerine geri dönmesine izin vermeyeceklerini söyleyerek, sınıra Lübnan askerlerinin konuşlandırılmasını talep etti.

İsrail ordusu, Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah'ın yaşadığı sanılan Beyrut'un güneyinin tahliye edilmesi yönünde Lübnan'a uyarıda bulundu.
İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz da Lübnan'da başkent Beyrut dahil olmak üzere hiçbir hedefin dokunulmaz olmadığını söyledi. Halutz, İsrail hava kuvvetlerinin, Lübnan hükümetinin Hizbullah gerillalarını dizginleyememesi durumunda, Beyrut dahil olmak üzere Lübnan'da herhangi bir yeri vurmaya hazır olduğunu belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Hizbullah'ın İsrail sınırındakimevzilerine geri dönmesine izin vermeyeceklerini söyleyerek, sınıra Lübnan askerlerinin konuşlandırılmasını talep etti. Hizbullah ise Beyrut ve güney kesiminin vurulması halinde İsrail'in Hayfa limanını vurma tehdidinde bulundu.

LÜBNAN HÜKÜMETİ

İsrail, Hizbullah'ın saldırılarından doğrudan Lübnan hükümetini sorumlu tutarken, Lübnan hükümeti, Hizbullah'ın dünkü operasyonlarından haberi olmadığını, buna göz yummadığını ve bundan sorumlu olmadığını bildirdi.

TÜRK VATANDAŞLARI

Lübnan'a turistik amaçla veya iş için giden Türk vatandaşları, İsrail'in Beyrut Havalimanına düzenlediği saldırıdan sonra havalimanının kapanması ve Türk Havayollarının geçici süre için seferlerini iptal etmesi nedeniyle ülkeye Suriye üzerinden dönebilecek.

Beyrut'taki Türk Büyükelçiliği yetkilileri, Beyrut Refik Hariri Havalimanının İsrail tarafından bombalanması ve uçuş trafiğine kapanması nedeniyle mağdur olan Türk yolcuların, Şam Havaalanından veya karayoluyla Türkiye'ye dönebileceğini belirtti.

İSRAİL'E ELEŞTİRİLER

Fransa, İsrail'i Lübnan'daki saldırılarında ölçüyü kaçırmakla eleştirirken, Rusya da İsrail'i Lübnan ve Gazze'deki saldırıları nedeniyle kınadı.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema da İsrail'in saldırılarının kaygı nedeni olduğunu bildirdi. Arap dışişleri bakanları da İsrail'in hem Filistin topraklarındaki, hem de Lübnan'daki saldırılarını görüşmek üzere cumartesi günü bir araya gelmeyi kararlaştırdı. AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana da bölgeye gideceğini açıkladı.

İsrailli askeri yetkililer, Hizbullah'a yönelik saldırıların ''birkaç günlük bir mesele'' olmadığını, uzun süreceğini belirtiyor.



"BEYRUT DAHİL OLMAK ÜZERE HİÇBİR HEDEF DOKUNULMAZ DEĞİL"


İsrail Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Dan Halutz, Lübnan'da başkent Beyrut dahil olmak üzere hiçbir hedefin dokunulmaz olmadığını söyledi.

Halutz, gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail hava kuvvetlerinin, Lübnan hükümetinin Hizbullah gerillalarını dizginleyememesi durumunda, Beyrut dahil olmak üzere Lübnan'da herhangi bir yeri vurmaya hazır olduğunu belirterek, Hizbullah'ın tüm üst düzey yöneticilerinin Beyrut'un güneyinde Dahiya'da yaşadığını ve burada büroları bulunduğunu kaydetti.
Dan Halutz, ''Hizbullah, İsrail'in kuzeyini vurmayı sürdürürse Beyrut da hedeflerin arasında yer alabilir. (Lübnan'da) Hiçbir şey kurtarılmış değil, o kadar basit'' diye konuştu.

İsrail Genelkurmay Başkanı, Dahiya halkının durumu kavraması ve güvenliklerinden endişe duyuyorlarsa bundan uygun sonuçları çıkarması gerektiğini ifade ederek, İsrail'in, Hizbullah'ı İsrail-Lübnan sınırından uzak tutmak olan hedefine ulaşıncaya kadar Lübnan'a karşı yürüttüğü operasyonu sürdüreceğini bildirdi.

''Savaşta değil, ancak çok büyük kriz içindeyiz'' diyen Halutz, kuzey sınırındaki bu duruma son verme niyetinde olduklarını, bu bölgeyle ve Lübnan'ın geleceğiyle ilgili olarak tüm sorumluluğun Lübnan hükümetinin omuzlarında olduğunu kaydetti.

İSRAİL'DEN TAHLİYE UYARISI

İsrail ordusu, Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah'ın yaşadığı sanılan Beyrut'un güneyinin tahliye edilmesi yönünde Lübnan'a uyarıda bulundu.

İsrail basınına göre, üst düzey bir ordu yetkilisi, 'Hizbullah'ın kalesi olan ve Nasrallah'ın yaşadığı Beyrut'un güneyindeki bütün sivillerin tahliye edilmesi için Lübnan'ı uyardık'' dedi.

Ordu, Nasrallah'ın hedef olup olmadığı konusunda yorum yapmadı. Bu arada, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği operasyonlarda ölü sayısının 39'a yükseldiği, ölenlerden 15'inin çocuk olduğu belirtildi.

(Ajanslar)


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Afganistan'da 21 Taliban öldürüldü
 Yunanistan'a Emin Aga mahkumiyeti
 Keşmir'de militanlar 4 Hinduyu öldürdü
 Şili'de sel felaketi: 10 ölü
 İsrail Lübnan'a girdi
 'Bu savaş ilanıdır, acı bir karşılık vereceğiz'
 'Kimyasal silah kullanıldı' iddiası
 Zidane: Kızkardeşim ve anneme küfür etti
 ABD Başkanı için tel örgülü güvenlik
 'Haberimin asıl kaynağı Karl Rove'du'
 Cumhurbaşkanı seri tacizci çıktı
 En mutlu insanlar Vanuatu'da yaşıyor
 İskoç eşini terk eden Türk'e dava
 Norveç'te havalimanı kutup ayılarına kaldı
 ABD 'sanal kumar'ı yasaklamak üzere
 Uzay otelinin temeli atıldı
 Hamilelikte kusmak yararlı
 Kansere karşı sarmısaklı votka
SOLİ ÖZEL
Stratejik öngörü
Bundan on yıl önce, Amerikalı diplomat...
Bolluk içinde yokluk
Bolluk içinde yokluk
Galatasaray'ın kurmayları Riva'dan umudu kesti. Seyrantepe'de...
Okan'a karşı imza kampanyası
Okan'a karşı imza kampanyası
Okan Buruk transferine karşı olan bazı üyelerin, olağanüstü genel...
Gizlilik nedeni güvenlik
Gizlilik nedeni güvenlik
Erdoğan'ın Danışmanı Davutoğlu, Meşal ile görüşmesinin gizlenmesiyle...
Paşa'nın telefonunu dinleyenler kim?
Genelkurmay, Taşkesen Paşa'nın telefonlarının Genelkurmay İstihbaratı...
Puanlar değil, kaçıncı sırada olduğunuz önemli
Okul tercihlerini yaparken geçen yıl kaç puandan öğrenci alındığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu