kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Köşe yazarının cinsiyeti
Köşe yazarının cinsiyeti
'Söylediğim şeyin neresi anormal?'
'Bilmekte yarar var'
'Nazilerin yaptığından farksız'
'Aç, aç... temposu'

Cinsel kimlik açıklanmalı mı?

Geçtiğimiz hafta özellikle köşe yazarlarının gündemini meşgul eden 'Köşe yazarları cinsel kimliğini açıklamalı mı?' tartışmasını yazar ve uzman psikologlara sorduk...



Köşe yazarının cinsiyeti

Açıklanmalı mı, açıklanmamalı mı? Bu soru gerekli mi, gereksiz mi? Acaba bir deli kuyuya taş attı da kırk akıllı çıkaramıyor mu? İşte tartışmanın köşe taşları....

Geçtiğimiz hafta gündemi hayli meşgul eden konu, 'Köşe yazarları cinsel tercihlerini açıklamalı mı, açıklamamalı mı?' tartışmasıydı. Hürriyet Gazetesi yazarı Ali Atıf Bir, birkaç hafta önceki yazısında eşcinselliğin genetik olduğuna inandığını belirtmiş ve 'Nasıl kadın psikolojisi, erkek psikolojisi varsa, bir de eşcinsel psikolojisi var. O halde kimse eşcinsel olduğunu saklamamalı. Belki bir yazarın, bir arkadaşın eşcinsel olduğu bilinse onunla ilgili bütün okumalar değişecek," demişti. Akşam Gazetesi yazarı Oray Eğin bunu 'faşistlik' olarak nitelendirdi. Ancak Ali Atıf Bir'e destek Hıncal Uluç'tan geldi. Uluç, "Eşcinsellik günümüzde üçüncü cins olarak kabul görmüştür. Normal bir genetik yapının bilinmesi kadar normal bir şey yoktur. Yazarın bireysel nitelik ve nicelikleri, okurun onun yazılarını değerlendirmesinde önemli rol oynar," deyince ortalık karıştı... Diğer köşe yazarları gibi, birçok kişinin de kafasını kurcalayan bu konu, bir süredir hararetli tartışmalara yol açıyor. Biz de okur ve yazar olarak ünlü isimlere düşüncelerini sorduk. İşin psikilojik ve genetik boyutunu ise uzmanlarına danıştık.

'Göze sorgu lambası tutulmaz'
"Türkiye'de farklılıkları konuşabilmek zor çünkü biz bir uçtan bir uca savrulmayı seven bir toplumuz. Ya ifrat ya tefrit. Ya hiç konuşulamıyor cinsel kimlikler ya da teşhir ediliyor. Sadece cinsel kimlikler değil her türlü etnik, dinsel, kültürel farklılığın rahatlıkla konuşulabildiği, tabu olmadığı bir memlekette yaşamak isterim. Ama bunun yolu insanların gözüne sorgu lambası tutar gibi, onları kimliklerini açıklamaya mecbur bırakmaktan değil, her şeyin özgürce konuşulabileceği bir ortam yaratmaktan geçer."

'Kartvizitimize de mi yazacağız?'
"Her şeyden önce ayıp. Cinsel tercihimiz kimseyi ilgilendirmez. Yazarlığımızla ilgili değil ki mesele... Bu bizim yatağımız, kime ne bundan? Bir başkası da gidip karısıyla sevişirken neler yapmaktan hoşlandığını mı anlatmalı? Açıkcası bir okur olarak kimsenin cinsel tercihini bilmek istemem. Yazarın cinsel kimliğini belirtmesini de yanlış buluyorum. O zaman kartvizitimize de 'Yazar Cem Mumcu, i...ne/heteroseksüel' mi, yazacağız? Beni bir yazarın neyi, ne kadar doğru yazdığı ilgilendirir. Bir söz vardır: Büyük kafalar fikirleri, ortalar olayları, küçük kafalar kişileri konuşur. Derinliklerden o kadar uzağız ki, bu yüzden kişileri konuşuyoruz."

'Latanları ne yapacağız?'
"Olaya başka açıdan bakalım. Diyelim ki siyasal durumu analiz eden bir yazı okudunuz. Yazarın görüşlerini, tespitlerini beğendiniz. Derken bir arkadaşınız o analizi yapan kişinin eşcinsel olduğunu söyledi. Ne yaparsınız? Artık o görüş ve tespitleri beğenmemeye mi başlarsınız? Bu tartışmanın anlamlı olabilmesi için... Aynı şarap tadımında olduğu gibi... İmzasız 10 ekonomi yazısını psikologlara, psikiyatrlara gösterelim ve soralım: "Bu yazılardan bir tanesinin yazarı eşcinsel. Hangisi?" Bulamazlar. Çünkü cinsel kimlik ile ekonomi arasında bir ilişki yok! Bazı 'özel konular' haricinde, yazarın cinsel kimliğinin izlenimlerine, yorumlarına yansıdığını sanmıyorum. Ben şimdiye kadar böyle bir ilişki olduğuna dair bir araştırma görmedim. Varsa, biliyorsanız, beni de haberdar edin. 'Açıklanmalı' diyenlere ekstra bir soru: Ya 'latan' (latent) olanları ne yapacağız? Saçmalık!"

'Burada etiketleme ve homofobi var'
"30 yıldır en azından resmi olarak, psikiyatri ve psikoloji kitapları eşcinselliği hastalık olarak ele almıyor. İnsanların psikolojik sorunları eşcinsel ya da heteroseksüel olmaktan kaynaklanmaz. Burada asıl önemli nokta eşcinsellerle uğraşılması. Benim için 'normal' diyenin de 'sapıklıktır' diyenin de eşcinsellikle derdi bitmiyor. Neden gazetelerdeki eşcinsel ve heteroseksüel oranını bileyim ki? Bu noktada etiketleme ve homofobi duruyor."

'Okuyucuyu ilgilendirmez'
"Eşcinselliğin genetik boyutu olduğu gibi, öğrenilmiş boyutu da var. O yüzden genelleme yapılamaz. Bir kişinin cinsel kimliğini açıklaması histerik bir tezahürdür. İnsanların kişisel tercihleri okuyucuyu ilgilendirmez. Zaten Türkiye'deki en temel sorun önyargılardır. Bu tartışma bu yüzden çok tehlikeli ve sakıncalı. Kimsenin özel hayatı bizi ilgilendirmemeli."

'İsteyen yazar tercihini söyler'
"Böyle bir tartışmayı bile abes buluyorum. İsteyen cinsel kimliğini açıklar, isteyen açıklamaz! Hangi gerekçeyle olursa olsun, kimse bunu açıklamaya zorlanamaz. İngiliz Independent, ülkenin en etkili 101 eşcinsel kadın ve erkeğinin listesini yayınladı. Biz, eşcinsel köşe yazarları kimliklerini açıklasın tartışması yaparken, İngiltere olayı aşmış, listesini bile yayınlıyor,' diyebilir miyiz? Hayır! Bu isimlerin tamamı kendi özgür iradeleriyle cinsel kimliklerini açıklamış isimlerden oluşuyor. Yani ortada ne bir ifşa durumu var, ne de herhangi bir baskı." (5 Temmuz 2006, Kelebek)
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Şimdi tatilin tam zamanıdır
 Heidelberg'den izlenimler
 Adliye koridorlarının gönüllü mahkûmları
 Ayşecik siyasi parti kuruyor
 Ayasofya: Müze mi, cami mi?
 Sultanların uçağı altından olur
 Gerçek bir korsan ülkesi: Dominika
 Ahmet Bey ve babası
 Gidip Himalayalar'da bir mağarada oturalım bari
 'Bu koleksiyonun modası geçmez'
 Dünya müziğinde Türk ezgileri
 Boşanmalar artık tamamen duygusal
 'Haksız servet diye bir şey yok'
 Tasarım, dokunulan sanat
 Polisiye yazarlardan yurtdışı atağı
 Müze nedir, sebepleri nelerdir?
 Müzecilikte iki anlayış
 Başka dünyalara yolculuğun kılavuzu
 İngiliz güzelin dönüm noktası
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜLSE BİRSEL
Şimdi tatilin tam zamanıdır
Ne istiyoruz? Tatil! Ne...
MEHMET ALTAN
Heidelberg'den izlenimler
Filozoflar yolu, üniversite,...
BALÇİÇEK PAMİR
Aranızda beli ağrıyan varsa, bu yazıyı...
AYŞE KULİN
Ayşecik siyasi parti kuruyor
Elbette kıramam Bülent...
ERDAL ŞAFAK
Ahmet Bey ve babası
Ahmet Ertegün'ü anlatmak için yola...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Sultanların uçağı altından olur
Brunei Sultanı, bütün...
Bakan, izninde turneye çıktı
Bakan, izninde turneye çıktı
Gilbert Passos Gil Moreira, Brezilya'nın en büyük...
Latife Tekin'den türban masalları geliyor
Latife Tekin'den türban masalları geliyor
Geçen hafta Vladimir, Bodrum'dan dönmek istemeyince iş başa düştü.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.