|
|
|
İshal tehlikesinin kaynağı güneşte kalmış içme suyu
Havaların ısınmasıyla ishal ve kusma şikâyetleri arttı. Uzmanlar yaz ishallerine neden olarak besinlerin yanı sıra güneş altında bekletilirken içinde bakteri üreyen içme sularını gösteriyor.
Yazın bağırsak enfeksiyonlarına yol açan mikroplar özellikle sıcaklarda her ortamda daha hızlı çoğalıyor. Ayrıca yazın deniz ve havuz suyuyla ağız yoluyla alınan sular riski artırıyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Sercan Ulusoy, uzun süre açıkta kalan damacana sularının yaz aylarında bağırsak enfeksiyonlarına neden olabileceğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ulusoy, "Suyun açıkta olması nedeniyle havadan veya çevreden mikrop gelir ve belli bir zamanda buralarda üreyip çoğalır. Koli başta olmak üzere tifo ve benzeri bakteriler, dizanteri mikrobu şu sıralar en sık görülen bakteriler arasında" diyor. SSK Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Şefi Prof. Dr. Ziya Mocan ise her yerde bulunan bakterilerin sıcaklarla birlikte yaz ishallerine neden olduğuna dikkat çekerken, "Beklemiş sular dahi bu noktada mikrop kaynağı olabiliyor. Mümkün olduğu kadar suları soğukta saklayın ve ağızları açık olmasın. Su depoları da sık temizlenmeli" uyarısında bulunuyor.
SEBZEYE DİKKAT Yaz aylarında içme sularının yanısıra havuzlar da ishal, bağırsak paraziti ve hepatit A gibi infeksiyonların ve mantar hastalıklarının bulaşmasına neden olabiliyor. Havuza girmeden önce duş alınması bağırsak enfeksiyonu geçiren kişilerin bir süre havuza girmektenkaçınması bu hastalıkların bulaşmasını engelliyor. Yaz aylarının enfeksiyon hastalıklarıyla kabusa dönüşmemesi için yiyeceklere de özellikle dikkat edilmesini tavsiye eden Prof. Dr. Mocan, "Eğer temizliğinden şühpe ediyorsanız salata, pişmemiş sebzelerden uzak durun. Pastörize edilmemiş süt ve ürünlerini kullanmayın, sebzeleri pişirerek, meyveleri soyarak, sütü kaynatarak tüketin" diye konuşuyor. Çok önemli bir başka neden de sineklerin yaz aylarında ortaya çıkması. Bilindiği gibi sinekler çöp ve pislikle yiyecekler arasında mikrop taşıyan bir köprü oluşturuyor.
YOĞURDA GÜVENİN Sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlılar, hazırlandıktan sonra soğutucuda tutulmazsa tehlikeli olabilecek gıdalar, besin zehirlenmelerinin ana malzemelerini oluşturuyor. Çiğ yumurtadan yapılan mayonez; marul, salata, maydanoz gibi sebzeler de iyi yıkanmadığında riskli olabiliyor. Yaz aylarında en güvenilir yiyecekler arasında ise yoğurt, ızgara ete kıyasla pişmiş tencere et yemekleri; sebze, sarma ve dolma gibi zeytinyağlı yemekler güvenili besinler arasında gösteriliyor. İshal ve kusma ile kaybedilen sıvı ve elektrolitler serumla yerine konması için uzmanlar bol miktarda su içilmesini ancak etken bir mikropsa antibiyotik tedavisi başlanmasını öneriyorlar. Ev koşullarında ağızdan sıvı ve elektrolit takviyesi yapılamıyorsa veya ateş yükselmişse, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurması öneriliyor.
|