kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
En iyi polis, dizisi olan polistir
Polisiye dizi izleme kılavuzu

CSI ve 24 gibi polisiye diziler kısa zamanda fanatiklerini yarattı. Komplo teorisi düşkünlerine Alias, suçlu gibi nasıl düşünülür dersi içinse Criminal Minds tavsiye edilir.


En iyi polis, dizisi olan polistir

Komplo teorilerine inananlara Alias, güçlü polis imajını görmek isteyenlere Wanted, 'adamlarda tesis var, suçluyu hemencecik buluyor' diyenlere CSI:Miami, istiareye yatıp suçlunun nasıl bulunduğunu görmek isteyenlere Medium, masum bir aile görünümlü mafya öyküsünü merak edenlere The Sopranos ... Bütün bunlar televizyondaki polisiye diziler. Kısa zamanda fanatikleri oluştu, tartışmalarla hayatımıza girdi.

CIA'de çalıştığını sanarken dünyanın en önemli 'terörist'organizasyonuyla karşı karşıya gelen Ajan Sydney Bristow'un kahramanı olduğu Alias. Adaletin mutlak yerine geleceğini gösteren In Justice. Suçu çözmek için suçlu gibi düşünenlerin var olduğunu ispat eden Criminal Minds, yağ lekesinden suçlunun gezindiği yeri çıkaracak kadar derinlemesine araştırma yapan CSI elemanları, suçluyu bul ve yok et' düsturunu şiar edinen Wanted ve diğerleri... Polisiye diziler tam manasıyla bir alışkanlık haline geldi. Kimileri The Sopranos'u izlerken İtalyan mafya ailesinin karakterini çözer, kimileri de Alias'ı seyrederken dünyanın nereye gittiğini merak eder oldu. Dizimax ve CNBC-e'de oynayan polisiye dizileri mercek altına aldık. Mesajlarıyla herkesin kendi meşrebince ders çıkardığı diziler, ilk yayınlandığı ABD'de olduğu gibi Türkiye'de de popüler kültürün bir parçası olmaya başladı.

24
Gün:
Pazar
Saat: 22.10 CNBC-e ve eski bölümleri pazar saat 15.00'de atv'de.
Karakter: Jack Bauer (Kiefer Sutherland)
Konu: ABD hükümeti içindeki tezgâhlar, dünyadaki terörist tehditler ve onlarla baş etmeye çalışan ajan Bauer'in maceraları. 24 saat içinde eş zamanlı bir yöntemle işlenen dizi güncel temalara değiniyor.
Yöntem: Bauer'in komplo çözme becerileri, ileri teknoloji kullanımı ve derin devlet bağlantılarının devreye girmesi.
Öneri: Bauer'in kullandığı terminoloji bugünün dünyasından ipuçları taşıyor. Eğer dizi Araplar'ı düşman gösteriyorsa bilin ki ABD hükümetinin Araplar hakkında bir bildiği vardır. Aynı zamanda gerçek hayatla eş zamanlı kurgu dizinin avantajı.
Kimler izler: Derin devlet bağlantılarını araştırmaya meraklılar, stratejistler.
İyi- kötü: Bauer kötülere karşı dimdik ayakta dururken, kötülüğün cazibesine herkesin kapılabileceği ima ediliyor.

PRISON BREAK
Tarih:
Perşembe
Saat: 21.00'de CNBC-e'de.
Karakterler: Michael Scofield (Wentworth Miller), Lincoln Burrows (Dominic Purcell).
Konu: Ağabeyi hapse düşen kahramanımız Scofield, bir banka soyar ve hapishaneye girer. Ağabeyinin suçunun altında büyük bir devlet komplosu olduğunu fark eder ve işler çıkmaza girer.
Yöntem: Tanıtım broşürlerinde 'adrenalin patlaması' olarak tarif edilen dizi olaylara suçlular ve mağdurlar tarafından bakıyor. Hapishaneye giren Scofield her türlü komploya karşı ince ince plan yapma uzmanı.
Öneri: Michael'ın plan yapma becerisine hayran kalacaksınız. ABD hapishanelerine içerden bakın ve "Allah Guantanamo'da kalanlara sabır versin" deyin.
Kimler izler: Kelebek filminin hayranları. Suçluların iç dünyasını merak edenler, derin devlet komplolarına merak salanlar.
İyi- kötü: Michael ve suçsuz ağabeyi Lincoln iyiler tarafında. Komplocu derin devlet adamları da gemisi yürüten kaptan misali takılan kötüler safında.

CSI: NEW YORK
Gün:
Pazartesi
Saat: 21.00'de CNBC-e'de.
Karakterler: Dedektif Mac Taylor (Gary Sinise), Stella Bonasera (Melina Kanakaredes).
Konu: CSI (Crime Scene Investigation- Suç Araştırmaları Birimi) ekibinin New York'taki çalışmaları. Dizi birçok gerçek suç araştırma ekibine ilham verecek kadar etkili yöntemleri sergiliyor. Detektiflerin suç mahallindeki incelemeleri, laboratuar çalışmaları ve sonuçta suçluyu bulmasıyla olay kapanıyor.
Yöntem: Tıpkı CSI Miami'de olduğu gibi ileri teknoloji kullanılan laboratuar, uzmanların bilgi birikimleri.
Öneri: CSI Miami ve New York'un karakterleri CSI Miami'nin bir bölümünde karşı karşıya geldiler. Mc Taylor, Horatio kadar cool değilse bile tecrübelerini ve birikimini takip etmek başlı başına bir zevk oluyor.
Kimler izler: Kriminoloji uzmanları, her şeyden bir bit yeniği çıkarmaya meraklılar, değişik dallardan gerekli gereksiz bilgilerin sergilenmesinden hoşlananlar.
İyi-Kötü: Bütün polisler iyiler tarafında. İpucu bırakmaya meyilli suçluların da yeri malum.

COLD CASE
Gün:
Cuma
Saat: 21.10'de CNBC-'de.
Karakterler: Detektif Lily Rush (Kathryn Morris), Scotty (John Finn), Detektif Nick (Thom Barry).
Konu: Dizinin temel dürtüsü hiçbir suçunu sonsuza kadar gizli kalmayacağı üzerinden şekilleniyor. Mükemmel bir suç işlenebilir ama onu çözecek mükemmel bir detektifin de varlığını unutmamak gerekir.
Yöntem: Kriminoloji araştırmaları, soruşturma gibi klasik yöntemler ve en önemlisi detektif Lily'nin hafızasında yer eden ipuçlarının bir araya gelmesi.
Öneri: Filmin müzik seçimleri mükemmel. Son sahnelerde devamlı suçlu ile polis arasında mimiklere yansıyan davranışlara dikkat.
Kimler izler: Suçluların cezasını bulmasını isteyenler, CSI serisinden hoşlananlar ve de Meg Ryan hayranları (detektif Lily'e benzerliğinden dolayı).
İyi- kötü: Lily ve arkadaşları iyiler safında, onları kandırmaya çalışan ama yakayı ele veren mağrur suçlular kötü.

THE SOPRANOS
Gün:
Çarşamba
Saat: 21.00'de CNBC-e'de.
Karakterler: Tony Soprano (James Gandolfini), Camela Soprano (Edie Falco), Meadow ( Jamie Lynn Sigler), Anthony Jr.( Robert Iler).
Konu: New Jersey'de yaşayan İtalyan kökenli mafya ailesinin yaşamlarını konu alan diziyi anlatmaya kelimeler yetmez. ABD'de ilk gösterime çıktığı 1999 yılından bu yana hayran kitlesi giderek artıyor, uçuk kaçık aile üyelerinin maceralarına akıl sır erdirmek mümkün değil.
Yöntem: Bir mafya üyesinin kullandığı bütün yöntemler mevcut. Aile üyeleri sorunu çözmezler, bizatihi sorunun kendisi oldukları için yöntemlerini de icat ederler.
Öneri: Godfather'ın televizyon versiyonu gibi duran dizide aile fertlerinin psikolojisindeki dalgalanma ve o an karar verdikleri davranış biçimlerine dikkat.
Kimler izler: Godfather hayranları, Analyze This gibi filmlerden hoşlananlar, 'İtalyanlar komik millet' diyenler.
İyi- kötü: Aile fertlerinin iyi olduğuna karar vermek zor, gözünü kırpmadan adam öldüren büyükanne ve entrika peşindeki mafya babası durumu yeterince açıklıyor.

ALIAS
Gün:
Hafta içi
Saat: 19.00'da Digitürk, Dizimax'te.
Karakterler: Sydney Bristow (Jenifer Garner), Arvin Sloane (Ron Rifkin), Michael Vaughn (Michael Vartan) ve Jack Bristow (Victor Garber).
Konu: CIA'ye bağlı, vatanı için hizmet yaptığına inanan ajan Sydney, çalıştığı SD-6'nın kendi çıkarları için çalışan bir örgüt olduğunu görür ve örgütü dağıtmak için CIA ile işbirliği yapar. Annesi eski bir KGB ajanı, babası da kendisi gibi çift taraflı ajan olan Sydney, dizinin her bölümünde SD-6 operasyonlarını sekteye uğratır.
Yöntem: Kick-box yapan, 3-4 dili sular seller gibi konuşan ajan kızımız nükleer fizikten gizli şifreleme kodlarına kadar her konuya vakıf. Kılık değiştirme uzmanı. Silahların dilini çözüp düşmanı nasıl imha edeceği konusunda maharetli.
Öneri: James Bond dizisinde, Bond'a harika oyuncaklar yaratan karakterin aynısı bu dizide de var (Marshall). Kimsenin göremediği şeyleri gösteren gözlük ve küpe görünümündeki alıcıların nelere yaradığına dikkat edin.
Kimler izler: Stratejistler, politik entrikacılar, 'bak ben demiştim buzdolabı aynı zamanda dinleme aygıtı' gibi tespitler yapmayı sevenler.
İyi-kötü: Sydney, hakkaniyetli, ailesindeki entrikalara rağmen hisli bir karakter. Arvin Sloane gibi karakterler dünyayı kendi çıkarları için yok etmeye çalışıyor.

WANTED
Gün:
Perşembe
Saat: 22.00'de Digitürk, Dizimax'te.
Karakterler: Conrad (Garry Cole), Mc Gloin (Ryan Hurst), Carla (Rashid Jones), Rodriguez (Benjamin Benitez), Rodney (Jason Scott).
Konu: Los Angeles'in en tehlikeli 100 suçlusunu bulmakla görevli özel bir ekibin hikayesi. Gizli bir teşkilat, hukuk kurallarına uymak zorunda kalmadan suçluların peşine düşerler.
Yöntem: Suçluyu bul ve yok et. Western filmlerindeki yöntem modernize edilmiş. Suçluların profili belirleniyor, nerede olduğu tespit edildikten sonra ele geçiriliyor.
Öneri: Kovboylar kadar sert ama yüreği yumuşak ajan Conrad'da klasik polis figürünü görün. Sert ve haşin polislerin kaba ama sonuç alıcı yöntemlerini takip edin ve diziye sonradan katılan kadın ajan Carla'nın erkeksileşmesine tanık olun.
Kimler izler: Kurtlar Vadisi fanları, 'asacaksınız birkaç tanesini, bak bir daha oluyor mu?' diye fikir yürütenler.
İyi-kötü: Dizide iyi insan bulmak bakış açısına bağlı. Tanrının adını ağızlarından düşürmeyen, içten içe yumuşak kalpli polislerimiz iyi ama 100 azılı suçludan tek farkları rozet taşımaları.

IN JUSTICE
Gün:
Pazartesi
Saat: 22.00'de Digitürk, Dizimax'te.
Karakterler: Swain (Kyle McLahlan), Conti (Jason O'Mara).
Konu: Adaletin bazen şaşırabileceğinden yola çıkılarak çekilen dizi, avukat ve detektiflerin şaşan adalet terazisini dengelemesini anlatıyor. Yanlışlıkla tutuklananlar, aramızda gezinen gerçek suçlular In Justice ekibinin merceği altında. Dizinin en büyük özelliği, başroldeki McLahlan'ın unutulmaz İkiz Tepeler'deki ajan Dale Cooper olması.
Yöntem: Mahkeme arşivlerinin takibi, hukuk bilgisi yanında sağduyu ve sezgi gücü. Adaleti yerine getirmek için gerçek suçluların amansız takibi.
Öneri: Swain karakterini özel kılan sezgilerine dikkat. Hakkın yerini bulması için illa kaba güç kullanılması gerekmediğini görün.
Kimler izler: Gerçek adaletin mutlaka gerçekleşeceğine inananlar, İkiz Tepeler filminin hayranları.
İyi- kötü: Swan ve partneri Conti gerçek iyiliğin temsilcisi. Adaleti yerine getirmeye çalışan memur zihniyetlilerle işbirliği yapıyorlar ama dizinin kötüleri adaletin terazisinden fire veren gerçek suçlular.

MEDIUM
Gün:
Salı.
Saat: 22.00'de Digitürk, Dizimax'te.
Karakterler: Allison Dubois (Patricia Arquette), Bridget Dubois (Maria Lark), Ariel Dubois (Sofia Vassilieva), Joe Dubois (Jake Weber).
Konu: Üç çocuk annesi Allison görünüşte sıradan bir genç kadındır. Bir yandan da hukuk fakültesinde öğrencidir. Ancak onun kimse tarafından bilinmeyen gizli güçleri vardır. O, ölüleri görebilir, onları duyabilir, hatta konuşabilir. Ayrıca geleceğe ait olayları da rüyasında görebilir. Roket bilimci Kocası Joe'nun arkadaşı başsavcıyla birlikte yeteneklerini olayları çözmek için kullanır.
Yöntem: Hiçbir yöntem yok, Allison'a olayların malum olması yeterli. Başsavcı ise bu hikayenin polisiye yönleriyle ilgilenir.
Öneri: Patricia Arquette ve kızlarının mükemmel oyunculuğunu kaçırmayın.
Kimler izler: Medyumlukla ilgilenenler, 'aslında bu dünyada yalnız değiliz, doğa bize bir şeyler söylüyor' diyenler. Klasik polisiyelerden sıkılanlar. Altıncı His gibi filmlerden hoşlananlar.
İyi- kötü: Dubois ailesinin fertleri ve başsavcı iyiler safında. Allison'ın rüyasına girme gafletinde bulunan şahıslar da zaten gizleyemedikleri suçlarla kötülüğün timsali olmuş durumdalar.

LAW AND ORDER SPECIAL VICTIM UNIT
Gün:
Hafta içi
Saat: 23.00'te Digitürk, Dizimax'te.
Karakterler: Detektif Munch (Richard Belzer), Detektif Olivia (Mariska Hargitay), Detektif Odafin (Ice-T), Detektif Elliot (Christopher Meloni), Avukat Casey (Diana Neal).
Konu: New York polis departmanında cinsel suçları araştıran detektifler her bölümde bilumum sapkınlık yapan suçluları bulurlar. Her bölümde önce suçun kendi görev alanına girip girmediği tayin edilir, dizi suçlunun mahkemeye çıkarılmasıyla noktalanır.
Yöntem: Klasik polisiye yöntemler, suçun cinsellik içermesinden dolayı kişisel hayatları da etkilenen detektifler bazen çapraz sorgulama, avukat maharetiyle suçluyla pazarlık gibi yöntemler uyguluyor.
Öneri: Yan karakterler olan detektif Elliot ve Odafin'in New York sokaklarında sosislilerini yerken Edi ile Büdü gibi atışmaları, avukat Casey'in hırsı, bir türlü muradına eremeyen detektif Olivia'nın erkeklerle ilişkisi izlenmeye değer.
Kimler izler: Entrikalı, cinsellik sosuna bulaşmış hikayeleri merak edenler. 'Dünyada ne kadar sapık varmış, evlerden uzak olsun' diye temenna çekmek isteyenler.
İyi-kötü: Duygusal dalgalanmalarına, bazen hırstan gözlerinin kararmasına rağmen araştırma ekibi iyiler safında. Cinsel suç işleyenler yeterince berbat durumdalar.

CRIMINAL MINDS
Gün:
Perşembe
Saat: 21.00 'de Digitürk, Dizimax'te.
Karakterler: Ajan Jason Gideon (Mandy Patinkin), Ajan Aaron (Thomas Gibson), Ajan Morgan (Shemar Moore)
Konu: Dizinin temel esprisi, "Bir suçluyu yakalamak istiyorsanız onun gibi düşünün" sözünde yatıyor. Quantico'daki Davranış Analizi Ünitesi'nde çalışan ajanlar, suçluların psikolojilerinden, davranış biçimlerinden yola çıkarak suçu çözüyor.
Yöntem: Davranış psikolojisinin uygulanması, istatistikler, ajanların deneyimleri, 'hızlı hızlı konuşanlar bir şey saklıyordur' önermesinde olduğu gibi çıkarsamalar.
Öneri: Diğerleri gibi akademik tespitlere prim vermeyen ajan Jason, her çözdüğü davayı hayat memat meselesi olarak görür. Ajanların müthiş hafızası, istatistik yapma biçimleri izlenmeye değer.
Kimler izler: Psikolojik tahlil yapma eğilimliler, 'istatistik her şeydir diyenler', her suçlunun o suçu neden işlediğini analiz etmek isteyenler.
İyi-kötü: Laboratuarda çalışan polisler, onlarla işbirliği yapanlar iyiler safında. Dizideki suçlular da en az ajanlar kadar zeki ve yaratıcı ama kötü kalpliler.

CSI: MIAMI
Gün:
Hafta içi
Saat: 01.00'de Digitürk Dizimax'te, ilk sezon bölümleri her gün saat 21.00'de Kanal 1'de.
Karakterler: Horatio (David Caruso), Emily Procter (Calleigh Duquesne) Adam Rodriguez (Eric Delko).
Konu: CSI serisinin Miami teşkilatında araştırma laboratuarında çalışan bir grup detektif, en küçük izleri takip ederek suçluya ulaşır. Onlar 'ipuçları sizin adınıza konuşabilir, yeter ki ipuçlarını iyi takip edin' düsturunu şiar edinirler.
Yöntem: Herkesin uzmanlık alanı var. Kimi cesetlerden, kimi silahtan, kimi de iplerin menşei hakkında derin bilgilere sahip. Şef Horatio ya da ekiptekilerin deyimiyle H, yağ lekesinden katilin gezindiği yerleri bile bulacak kadar konuya hâkimdir.
Öneri: Horatio'nun adaleti tesis etmek için tavizsiz davranışı, cinayet mahallinde unutulmuş bir jiklet parçasından katil profilinin nasıl çıkarıldığını izleyin. Botanikten, Haitili göçmenlerin yeme içme alışkanlıklarına kadar birçok mevzu hakkında bilgi sahibi olun.
Kimler izler: Kriminoloji uzmanlar detektif adayları, ince eleyip sık dokuyanlar, polisiye roman okurları.
İyi-kötü: Cool insan tarifinin en açık kanıtı olan Horatio ve ekibi iyiliğin ve adaletin yanındadır. Her türden yoldan sapmış potansiyel suçlular da kötülüğün sembolleridir.
DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Eğlence ateşi yükseliyor
 Ferrari'sini satan Türk bilge
 Güneşle dost olun
 Çocuk ve oyun
 Bir elinde fasulye, diğerinde rizotto!
 'İlişkilerim de halka açık'
 Brezilyalı Sufi'den hayat dersi
 'Kendinizi bırakmayı deneyin'
 Efsaneler yıkılıyor
 Makedon şaire kötü sürpriz
 Gürültü uzmanı olmak isteyene...
 Sınav beklediğim gibi çıkmadı sorular çok zordu
 Ailenin 'kabul'ü önemli
 Menopoz sizin için de yeni bir hayatın başlangıcı olsun
 Aç kalmadan zayıflayın sonra da zayıf kalın
 Yoğurtla ferahlamak mümkün
 Dudaklarınızı yenileyin
 Mücevher gibi takım elbise
 Eğlence şehrin her yerinde
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Lehmann kaleci mi yoksa oyuncak...
BALÇİÇEK PAMİR
Ferrari'sini satan Türk bilge
Ericsson Türkiye'nin eski...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Modern tıp mı, geleneksel tıp mı?
Hazırlamakta olduğumuz...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Yaz tatili planları
Yaz tatilinin gelmesi, sadece mevsim...
Genç bir kız cinselliğin dikenli yollarında...
Genç bir kız cinselliğin dikenli yollarında...
Her yaz olduğu gibi bu yaz da erotik nitelikleriyle ön plana çıkan...
Şeytan bu filmin neresinde?
Şeytan bu filmin neresinde?
Eski, güzel günlerde, hevesli genç sinemacılar ilk filmlerini...
Ah bu şarkıların gözü kör olsun
Artık Sevmeyeceğim, Buruk Acı, Ağlama Değmez Hayat, Ferideve diğerleri...
Demiryolu çalışanları podyumdan çıkmış gibi
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 150'inci kuruluş yılında,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.