kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
  » Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çarpıcı filmler geçidi
Çarpıcı filmler geçidi


Cannes'da bu yıl yarışan filmlerin uzun süre sinema gündemini işgal edeceği söylenebilir. Ama herkesin hemfikir olduğu film sayısı çok az.

Cannes Festivali'nin sonuna yaklaştığımız şu günlerde, geriye bakıp gördüğümüz başarılı ya da başarısız filmleri topluca hatırlıyoruz. Üzerinde herkesin anlaştığı filmler az olsa da, geriye hatırı sayılır bir toplam kaldığı ve bu yıl yarışan filmlerin uzun süre sinema gündemini işgal edeceği söylenebilir. Amerikan sinemasından Richard Linklater imzalı Fast Food Toplumu hafif zorlama belgesel yapısıyla çok ikna edici gözükmedi. Yine de, bundan sonra hamburgerlerimizi atıştırırken biraz içimiz kalkabilir! Bir diğer Amerikan filmi olan Richard Kelly imzalı Southland Tales/ Güney Öyküleri iki buçuk saatlik uzun bir çılgınlık ve çiğ mizah gösterisi. Donnie Darko, yönetmeninden beklenmeyecek kadar narsist, barok ve tümüyle kontrolden çıkmış bir çağdaş Amerika ve de dünya eleştirisi. Bir diğer Amerikan filmi, şenliğin en merakla beklenen filmlerinden olan Sofia Coppola imzalı Marie Antoinette seyirciyi ve eleştirmenleri en çok bölen filmlerinden biri oldu. Bir Konuşabilse filmiyle ün yapan genç yönetmen, 1789 devriminde aklını kaybeden Avusturya kökenli Fransız kraliçesini anlatıyor. Klasik bir tarihsel filmin sınırlarını tamamen aşan yapıt, bambaşka bir kültürle karşı karşıya kalan, o şaşa ve gösteriş içinde gençliğini yaşamaya çalışan ve hiç ummadığı bir trajediye maruz kalan genç bir kadının öyküsünü, deyim yerindeyse çağdaş ve neşeli bir biçimde beyazperdeye aktarıyor. Fransız filmlerinin ise kimileri oldukça düş kırıklığı yaratırken özellikle ikisi ön plana çıktı. İnsanlık filmi ülkemizde de gösterilen Bruno Dumond, Flandres adlı filminde Fransız taşrasında yarı vahşi bir yaşam süren bir avuç genç insanın ilişkilerine ve köyün tüm erkeklerinin birden kendilerine uzak bir ülkede (Afganistan ya da Irak) anlamadıkları korkunç bir savaşın içinde bulmalarını konu ediyor. Bir diğer Fransız filmi, Rachid Bouchareb imzalı Yerliler ise II. Dünya Savaşı'nın son yıllarında Almanlar'a karşı savaşta anavatanla işbirliği yapan Cezayir ve Tunus kökenlilerin öyküsü.

ÖDÜLÜ HANGİSİ ALACAK?
Ve merakla beklenen, ödül listesinde yer almaya aday üç film daha... Finli Aki Kaurismaki Şafak Işıkları'ında klasik anlatımından hiç ödün vermeden, sokaklarda yaşayan talihsiz bir gencin hikâyesini anlatıyor. Kimi eleştirmenler bu filmi, Chaplin'in Şehir Işıkları'nda bir tür selam olarak yorumladılar. Genelde politik filmler yapan İtalyan sinemacısı Nanni Moretti ise son filmi Caimano ile ülkesinde yeni biten Berlusconi yönetimine hayli okkalı bir tokat atıyor. Ama filmin asıl önemi belki İtalya gibi 'Tanrı'nın her şeyi verdiği bir ülkede' faşizmin ve ciddiyetsiz, popülist politikaların her zaman ve de hâlâ rağbet görmesine getirdiği analiz... Meksikalı yönetmen Alejandro Inarritu'nun Babil'i ise herkesi tatmin etmedi. Öncelikle Inarritu'nun Paramparça Aşklar, Köpekler ve 21 Gram filmlerindeki tavrını yinelemesi, belli bir tekrar duygusu yarattı. Fas, ABD, Meksika ve Japonya gibi dört ayrı ülkede geçen dört öyküyü iç içe işleyen film, tüm öykülerde aynı derecede başarılı bulunmadı. Ancak Inarritu'nun özellikle kültürler ve dinler arası çatışma tehlikesine, kör teröre, Batılı'nın ve özelde de Amerikalının İslam ve üçüncü dünya ülkeleri karşısında duyduğu bilinçaltı korkuya değinmesi, her şeye rağmen çok etkileyici.
DİĞER SİNEMA HABERLERİ
 Genç bir kız cinselliğin dikenli yollarında...
 Şeytan bu filmin neresinde?
 Turturro'nun filminde herkes şarkı söylüyor!
 Parlak bir felaket örneği...
 Dünyanın bunca sorunu varken...
 Cinsellik denen okyanustan ilginç bir damla
 Yürüyen Şato, Japon usulü bir Alis Harikalar Diyarında
 Cruz ve Hayek banka soyguncusu!...
 Resim yapmak sevişmekten daha iyi
 Afrika'da genç ölümler
 Filmleri sevip sevmemek veya Sil Baştan sendromu
 Bol ödüllü bir Kanada filmi
 Mutantlarla yapılan son savaş
 Charlie Kaufman'ın bana son oyunu
 Hz. İsa üzerine kurulu parlak bir gerilim
 Dünya bir sahnedir
 İkramiye, fahişe ve çete lideri
 Bilgi'de çizgili şenlik
 CIA, pardon IMF yine işbaşında!
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
  » Sinema
    Gurme
ATİLLA DORSAY
Genç bir kız cinselliğin dikenli yollarında...
Her yaz...
Ah bu şarkıların gözü kör olsun
Artık Sevmeyeceğim, Buruk Acı, Ağlama Değmez Hayat, Ferideve...
Demiryolu çalışanları podyumdan çıkmış gibi
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 150'inci kuruluş...
Eğlence ateşi yükseliyor
İstanbul dışına çıkanlar için Bursa'dan Antalya'ya Bozcaada'dan Ordu'ya,...
Ferrari'sini satan Türk bilge
Ericsson Türkiye'nin eski genel müdürü, Mehmet Emin Karamehmet'in sağ kolu.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.