kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

MHP'de değişen ve değişmeyen

Milliyetçilik yükseliyor, deniyor. Ankara kulislerinde önümüzdeki dönem Meclis'te dört parti olabilir diye duyuyoruz. Kimi kamuoyu yoklamaları, yükselen milliyetçilik dalgasının önümüzdeki seçim sonrasında MHP'yi tekrar barajın üzerine, Meclis aritmetiğinin ortasına yerleştireceğini söylüyor.
İşte tüm bunlar, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural'la öğle yemeğinde buluşup derin bir siyaset sohbetine girmemiz için yeterli neden sayılabilir.
Ancak Niki'deki öğle yemeğinin asıl nedeni, Vural'ın medyadan dertli oluşu. MHP genel başkan yardımcısı, merkez medyanın partilerine ve partilerin yükselişine yeterince yer vermediğinden yakınıyor, DYP Başkanı Mehmet Ağar'ın açıklamalarının kendi lideri Devlet Bahçeli'nin demeçlerinden daha fazla yer aldığına dikkat çekiyor.
Ankara'da serin bir yaz günü ve kilo ve kolesterolden uzak durmaya çalışarak önce salata ardından da somon seçiyoruz. Oktay Vural, yıllarca "aşağı sarkan bıyık" ve kurt işaretleriyle anılan partinin "Batılı" yüzü. Sessiz lider Devlet Bahçeli'ye yakın. Yerli ve yabancı medyayla rahat sohbet edebilecek akademik bir formasyona sahip. Sıkça siyaset felsefesinden terimler kullanıyor; Biz de bundan cesaret alarak söylüyoruz: "Ancak siz de diğer siyasi partiler kadar açık değilsiniz. Genel başkanınıza kolay ulaşamıyoruz. Devlet Bahçeli nadiren sahneye çıkıyor, meydanlara nerdeyse hiç inmiyor; DYP liderinin son bir yıldır yaptığı gibi köşe yazarlarını toplayıp yurt gezilerine gitmiyor." Ağar her gün ortada. Devlet Bahçeli'yi ise MHP'nin Balgat'taki devasa genel merkezinden nadiren çıkıyor.
Gerçekten de Bahçeli'nin özel bir tarzı var. Sevenlerine göre, Türkiye'nin Kürt-Türk, laik-İslamcı gibi eksenlerde gerilmesini önlemek amacıyla "ağır başlı" milliyetçilik yapıyor. İstese "bayrak mitingleri" ya da "Kıbrıs satılıyor" diye binlerce kişiyi sokaklara dökebilecekken, 2002 seçimlerinin hezimetinden ders çıkararak partide "temiz" ve "gerilimden beslenmeyen" bir nesil yaratmaya çalışıyor. Eleştirenler ise, Bahçeli'nin medyadan uzak ve kontrollü üslubunun MHP'nin PKK ve Avrupa Birliği karşıtlığıyla "şahlanabileceği" bir dönemde "fren" vazifesi gördüğünden yakınıyor.
Oktay Vural, partinin sessiz liderinin sorumlu ve dengeli bir siyasetçi olduğunu anlatıyor. Teşkilatlardaki yenileşmeden, toplumsal menfaatlerden, "denge"den ve partinin "siyasi merkez"e talip olduğundan söz ediyor. O zaman neden hala jöleli saçlı, yuppie havalı, bankacı, gelir düzeyi yüksek "Euro Milliyetçi" diyebileceğimiz bir tipoloji göremiyoruz MHP'de? "Aslında İzmir ve İstanbul teşkilatlarında o dediğiniz tanıma uyan insanlar var" diyor Vural. Ancak partinin kendi tabanını tamamen "yenileme" ya da "değiştirme" kaygısı olamadığını anlatıyor.
Peki DYP? MHP, Mehmet Ağar'ın medyada hak etmediği bir ilgi gördüğünü, ancak iş sandığa geldiğinde milliyetçi oyu MHP'den koparamayacağını düşünüyor. Vural'a göre DYP liderinin asıl amacı, seçim sonrası AK Parti'yle koalisyon: "Doğru Yol, AKP için bir koltuk değneği. Meşruiyet açısından. DYP'nin iktidarla yakınlaşması ise baraj altında kalmayı engelleme çabası. Bürokrasiden gelmenin getirdiği bir idarecilik."
Eyvah, diyoruz. En son isteğimiz kendimizi "Kim daha milliyetçi?" kavgasının içinde bulmak. Ama kuşkusuz Ağar'ın eski bir emniyet müdürü olarak karizması belli bir milliyetçi refleksi tetikliyordur, diyoruz.
"Devlet memuru olarak görevini yapan biriyle, bu mücadeleyi siyasi bir parti olarak yıllar boyu götüren bir akım aynı şey değil" diyor Vural. Milliyetçiliğin ikincisine daha çok değer atfedeceğini düşünüyor. Yemeğin sonunda, büyük siyasi potansiyele karşın henüz diğer kurum ve partilerdeki imaj değişimine direnen bir siyasi partinin, o imaj ve değişimi çoktan yapmış medyatik yüzüyle konuştuğumuz izleniminden kurtulamıyoruz. Ve bir sürü yeni soruyla ayrılıyoruz o yemekten... MHP ne kadar değişti? Değişmek istiyor mu? Milliyetçiliğin yeni yüzü olmalı mı yoksa karşımdaki samimi akademisyen, değişmeyen partinin Batılı yüzü mü?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Mikado'nun çöpleri   / 02-07-2006
 Kabine neden değişmiyor?   / 29-06-2006
 Kadın elçiler kulübünün üyesi olmak...   / 22-06-2006
 Baykal Çankaya için "kendini tarif etti"   / 20-06-2006
 Tren kazasında Türkiye resmi   / 18-06-2006
 Ankara'da sıcak yaz şifreleri   / 15-06-2006
 Gül, Lüksemburg'a 'kızgın' gitti   / 13-06-2006
 Avrupa'da otel aramak   / 08-06-2006
 Zapsu: Onlara değil medya patronlarına ve kendime kızgınım   / 06-06-2006
 Alis Harikalar Diyarında...   / 04-06-2006
MAHMUT ÖVÜR
Siyasette yeni umut 'bağımsız vekillik'
Önümüzdeki...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
MHP'de değişen ve değişmeyen
Milliyetçilik yükseliyor,...
YAVUZ DONAT
Yılanların padişahı Şahmeran
Tarsus'ta "Hazreti...
İran'da kadınlarla hiç problem yaşamadım
Pas takımını çalıştıran Mustafa Denizli'nin adı şimdilerde İran Milli...
Ve polise de 'insan hakları' lazım oldu
Bir polis memuru, aylık fazla mesai ücretlerinin ödenmediği...
Rice'dan Ortadoğu girişimi için teşekkür
Rice'dan Ortadoğu girişimi için teşekkür
ABD'de Gül'ü ağırlayan Rice, Türkiye'nin Ortadoğu'daki gerginliğin...
'Tatlı para dönemi bitti'
'Tatlı para dönemi bitti'
Akdağ, "Bu tebliğe göre hasta bakamayız" diyen özel ve üniversite...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu