kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tek yumurtalık çocuğa engel mi?

* Küçükken babam iki yumurtalığımın da torbada olmadığını fark etmiş. Hemen doktora götürmüş ve beni ameliyat etmişler. Doktor, her ikisinin de torbaya inmeden kaldığını, bir tanesini indirdiklerini ama diğerinin zarar görmüş olduğunu söylemiş. Şu anda sadece sağ taraftaki var ve ben evlenmek üzere olduğumdan çocuk konusunda endişeliyim. Kudret S-.-İst.
İnmemiş yumurtalık ya da testis, çocukluk çağında sık rastlanılan sorunlar arasında yer alır. Testisler bulunmaları gereken yerde değil de yukarıdaki kasık kanalı içinde yerleşmişlerdir. Bazen kendi kendilerine inip çıkarlar, bazen siz zorladığınızda normal yerlerini alırlar, bazen de dışardan müdahaleye rağmen yukarda kalırlar. Son grupta ameliyatla düzeltme gerekliliği vardır. Diğerlerinde ise ilaçla tedavi denenir, olmaz ise ameliyat edilmelidir. Testislerin en iyi çalıştığı ve sperm üretebildiği ısı 34 derecedir. Kasık kanalları ise normal vücut ısısı olan 37 derecede bulunur. Bundan dolayı testisleri daha düşük ısıda olan torbaya indirmek gerekir. Ortalama menide 20 milyon sperm bulunması gebelik için yeterlidir ve bu sayıya tek testisle ulaşılabilir. Fakat tek değerlendirilmesi gereken kriter sayı değildir; sperme ait canlılık, hareketlilik, şekil ve hız gibi değerlerde gebelik için önem taşır. Sizin yapmanız gereken şey bir sperm sayımı yaptırıp durumunuzu tespit etmektir. Şunu da unutmayın; gelişen teknoloji ile birlikte çok az sayıda sperm ile bile sağlıklı gebelikler elde edilmektedir.

'TENİSÇİ DİRSEĞİ' OLMUŞUM!
* 40 yaşındayım. 2 haftadır sağ dirseğimin iç tarafı ağrıyordu. Dayanılmaz hale gelince doktora gittim. 'Tenisçi dirseği' olmuşsunuz' dedi. Öğrenciliğimde pin pon oynamıştım ama tenisle alakam televizyondan. Malum yaz geldi, sandalla kürek çekip balığa çıkıyorum; sebep bu olabilir mi? Ali G.-Ören
'Tenisçi dirseği' tabiri; aynı tenisçilerde olduğu gibi, dirseğin öne ya da arkaya şiddetli hareketlerle zorlandığında ortaya çıkan rahatsızlıklar için kullanılır. Ön kolda bulunan kasların dirseğe yapıştığı noktalarda hasarlar meydana gelir. Zorlanma devam ederse bağlarda yırtılmalar oluşabilir. Yapmanız gereken; şikayetler iyileşinceye kadar kolunuzu istirahat ettirip, doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmak. Muhtemelen beysbol da oynamadığınıza göre sebep kürek çekmek olmalı. Teknik olarak kuvveti omuz ve üst koldan almayı öğrenmeniz gerek. Sağlıkla kalın.

BEYAZ ÖNLÜK TANSİYONU DA NEDİR?
* 50 yaşındayım. Hoşgörünüze sığınarak; ne doktorları ne de hastaneleri sevmem ama yine de bir vesileyle devamlı giderim. Bu gidişlerimde ne zaman tansiyonum ölçülse hep yüksek çıktı, buna karşın kızım evde ölçtüğünde ya da dışarıda ölçüldüğünde hep normal. En sonunda doktorlar dayanamayıp koluma 24 saat boyunca tansiyon ölçen bir alet taktılar ve ölçüm sonucu normal bulundu; sonunda bana sizde 'beyaz önlük tansiyonu var' dediler. Bu ne demektir öyle kuzum? Makbule C.-İzmir
Sizin de güzel tarif ettiğiniz gibi 'beyaz önlük ya da muayenehane yüksek tansiyonu'; beyaz önlük giymiş bir doktor ya da hemşirenin muayenehane ya da hastanede hastanın tansiyonunu ölçtüklerinde, başka zamanlar normal olan değerleri yüksek bulmalarıdır. Bu daha çok doktor ya da hastanelere karşı duyulan endişeye bağlı olmakla birlikte, bir anlamda yüksek tansiyona eğilimin habercisi de olabilir. Sizde de uygulanıp 'tansiyon holter'i denilen 24 saatlik ayaktan tansiyon ölçüm yöntemi ayırıcı tanıya varmakta faydalıdır. Her şeye rağmen ayda bir kez tansiyon kontrollerinizin dışardan biri tarafından yapılmasında yarar vardır. Sağlıkla kalın.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Sezaryen Kararı İçin Son Anı Beklemeyin
 Emnıyet Kemerıni Alttan Bağlayın
 Akraba Evlilikleri Azalacağına Arttı!
 Aşırı Güneş Cilt Kanserine Davetiye
 İshalli Çocuğa Su Verilmeli Mi?
 Sinirsel Hastalıklara Kaplıca Formülü
 Tek Yumurtalık Çocuğa Engel Mi?
 Geri Sayım Başlayınca Paniğe Kapılmayın
 1.5 Yıldır Evliyiz İlişkiye Giremedik
 Acı Ve Baharatlı Yiyeceklere Aşermeyin!
 'photo-aging'den Korunun!
 Çocuklar İçin En Etkili İlaç: Oyun
 Denize Girerken Kulaklara Dikkat
 Banyoyu Yemekten İki Saat Sonra Yapın
Sabah gül aldığım bir ilişkim olmadı
Sabah gül aldığım bir ilişkim olmadı
Yalın'dan samimi itiraflar: Şarkılarımda yazdığım sözleri...
Bakan Koç'la yemek yediler
Bakan Koç'la yemek yediler
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türk Sineması'nın emektar...
Ex yenge üstsüz!
Ex yenge üstsüz!
İtalyanlar'ın ünlü magazin dergisi Chi'yi karıştırırken,...
Ayrılık yalan!
Ayrılık yalan!
Eskisi sevgilisi Gökhan Demirkol'un çektiği görüntüler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.