kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Futbolun gerçek krallığı sokaklarda
Futbolun gerçek krallığı sokaklarda
Güneşin altındaki her yerde futbol
Gruplar:

Üç korner, bir penaltı kupası

İlk kez yapılacak olan Dünya Sokak Futbolu Şampiyonası, Afganistan'dan Kolombiya'ya 24 ülkenin katılımıyla bugün Berlin'de başlıyor.


Futbolun gerçek krallığı sokaklarda

8 Temmuz'a kadar devam edecek Dünya Sokak Futbolu Şampiyonası'na katılan Afganistan'dan Kolombiya'ya 24 takımın amacı gol atarak değil oynayarak kazanmak.

İsrail'le Filistinliler'in ortak kurduğu bir futbol takımının maçını seyretmek ister misiniz? Kızlarla erkeklerin bir arada olduğu, savaş kurbanı, şiddete maruz kalan çocukların top peşinde koşturduğu bir maçın varlığına inanır mısınız? Bütün bunlar Berlin'de, herkesin Dünya Futbol Şampiyonası finalini izlemeye hazırlandığı kentte gerçekleşecek. İtalyan felsefeci, eylemci Antonio Gramsci'nin dediği gibi futbol, "İnsani sadakatin büyük açık hava krallığı"dır. Gramsci, ninünlü hegemonya kuramını futbol üzerinden inşaa etmiş olması bir yana hızla endüstileşen futbol piyasası gerçek krallığını bir kez daha sokaklarda yani Gramsci'nin dediği gibi açık havada ilan ediyor. Beş kıtadan 24 ülkenin katıldığı Street Footbal World Şampiyonası bugün başlayacak ve 8 Temmuz'da sona erecek. Turnuvanın açılış maçı Berlin'in Kreuzberg bölgesinde çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Fx United takımıyla Türk takımı Sokak Ligi arasında.

FUTBOL ARAÇTIR

Her takımın sekiz kişiden oluşacağı turnuvanın kuralları biraz farklı işliyor. Maçlar 12 dakika ve hakem yok, tartışmalı pozisyonlara oyuncular kendileri karar veriyor. Eğer bir takımda bulunan kız oyuncu gol atarsa iki gol yerine geçiyor. Türkiye'nin 2005 yılında British Council tarafından başlatılan sokak futbolu projesinin bir parçası olan Sokak Ligi takımıyla katılacağı ekipler şöyle:

* Mathare Youth- Kenya: Proje okul çağındaki çocukların sosyal aktivitelere katılması yanı sıra AIDS konusunda bilgilendirilmesi üzerine yoğunlaştı.

* Diambars- Senegal: 2003 yılında kurulan enstitününü kurucuları arasında Patric Viera, Bernard Lama gibi oyuncular var.

* Search and Groom- Nijerya: 2003 yılında hayata geçirilen bir projenin parçası olan Groom, Nijerya'daki etnik farklılıklar nedeniyle çıkan çatışmalarda ailesiz kalan çocuklara destek veriyor.

* KıckAIDS - Güney Afrika: Grasrootsoccer takımının görünüşte futbol topunun peşinde koşan her yaşta çocuktan oluştuğu sanılabilir ama Botswana'dan Zimbabwe'ye kadar AIDS kurbanı çocukların rehabilitesi için çalışan bir enstitünün parçası aslında.

* Playsoccer-Gana: Uluslararası Spor ve Gelişim Platformu'nun (IPSD) bir parçası. Zambiya'da sokakta yaşayanlardan, Çad'da iç savaş sırasında zarar gören çocuklara kadar birçok projeyle ilgileniyorlar.

* Street League-İngiltere: Galler, İskoçya ve Londra'nın yoksul bölgelerinde toplumsal uyum sorunu yaşayan 16 yaşından büyük çocukları bir araya getiriyor.

* Streetfootball-Norveç: Grafitti'den sağlığa, sokakta yaşayanlara destekten, evsizlerle dayanışmaya kadar birçok projeleri var.

* Strasser für Toleranz-Almanya: Proje, barış içinde bir arada yaşama ve farklı kültürler arasında diyalog yaratmayı hedefliyor.

* Sokak Ligi- Türkiye: Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nun 12-14 yaş arası çocuklar sporun gücüyle eğitimlerini sağlamak için yaptığı projenin bir parçası. (www.shcek.gov.tr)

* Fx united -Almanya: Ev sahibi hüviyetiyle turnuvaya katılacak olan Fx united açılış maçında Türkiye'den katılan Sokak Ligi ile açılış maçını yapacak.

* SASI Barka- Polanya: 2005 yılında kurulan ve futbol yoluyla sosyal entegrasyonu hedefleyen organizasyon, 2007 yılında Evsizler Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

* Soccer in the Streets- ABD: Sokaklarda suç, uyuşturucu kullanımı gibi çocukları da tehlike altına atan şeyleri engellemek için kurulan bir organizasyon.

* Defensores del Chaco- Arjantin: Liga De Callejeros'un (Sokak Futbol Ligi) lideri olan Chaco, çocukların sosyal entegrasyonunun sağlamak için kurulan bir ensitüyle ortaklaşa çalışıyor.

* Centro Inteligencia- Paraguay: Sosyal entegrasyon sorunu yaşayan ve zihinsel engelli 6-12 yaş arasında çocukların eğitimyle ilgilenen ensitünün bir parçası.

* Centro Cultural San Isidro- Bolivya: Bolivya'nın nispeten zengin bölgesinde olmasına rağmen eğitim göremeyen çocukların sosyal entegrasyonu için kurulan merkezin parçası olan takım devlet tarafından en çok desteklenen ekip olarak kayıtlara geçti.

* Fundacion Eprocad& Projeto Jovem Ciudad -Brezilya: Kentte yaşayan çocukların suçtan korunması ve sosyal entegrasyonunu sağlamak için kurulan Kent Projesi'nin parçası olan takım, turnuva da Dünya Kupası'na katılan ağabeyleri gibi iddialı.

* Chigol- Şili: Chigol 2006 yılında Şili'de yapılan sokak futbol şampiyonasını birinci bitirdi. Takım aynı zamanda Güney Amerika'daki çeşitli turnuvalarda da başarı gösterdi.

Nuh KÖKLÜ

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Kim korkar çağdaş sanattan?
 İş jetinde yüzde 400 büyüdük
 Dinmeyen heyecan
 'Voleybol sahası şov yerimiz'
 İş çıkışı fotoğraf kursu
 Bir derste dünya mutfağı
 Ünlü güzellerin son tutkusu sahte bronzluk
 Sıra Doğan Kitap'ta mı?
 Köpeğime bir biftek!
 Caz daha fazla haz verecek
 Program-rehber
 Havacılık ödülleri sahiplerini buldu
 Akkurt, Abu Dabi yolunda
 Kapadokya'da balon keyfi
 Bizim enteller tarihi tekneyi beğenmedi!
 Denizcilik Bayramı kutlamaları başlıyor
 O sadece rüzgâr ve yelkenle görüyor
 En çevreci havalimanı!
 Volvo 40'da şampiyon belli oldu
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
ÖNCEL ÖZİÇER
İntikaaammmm! Elde olmayan...
GÜNTAY ŞİMŞEK
İş jetinde yüzde 400 büyüdük
Türk ekonomisinde büyüme,...
KAZIM KANAT
Türk kadını teknede bile takar takıştırır
Tatil demek...
TURGAY NOYAN
Yarışlar ve dereceler
İtiraf edelim ki Vakko...
Yaşlanmaya yeni bir bakış
Yaşlanmaya yeni bir bakış
Amerika'da yapılan bir araştırma sigara içmemenin, kiloyu korumanın...
'Bakacak kimse yok diye çocuk yapmadık'
Ben, sevdiği adam hastane odalarında yaşam mücadelesi verirken hâlâ...
Gidip Himalayalar'da bir mağarada oturalım bari
Ferrari'sini Satan Türk Bilge Ersin Pamuksüzer, "Hayatımız işgal altında,"...
'Bu koleksiyonun modası geçmez'
İlk jean'ini 1972 yılında üreten Gas firmasının sahibi Claudio Grotto,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.