kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kalıcı zayıflama için kendinize dönün

'Her türlü çabanıza rağmen kilo veremiyor musunuz? Yaptığınız rejimler, zayıflama hapları, doktorlar, aç kalmak, kilo vermenize yardımcı olmuyorsa kalıcı çözüm için kendinize dönün.' Dünya size 'kendinizi olduğunuz gibi sevin' diyor ama sizi ince görmeyi tercih ediyor. Magazin sayfalarında, reklamlarda gördüğünüz incecik vucutlara bakıp, sadece kalçalarınızın genişliği ile yargılandığınızı düşünüyorsunuz. Sonuçta sadece vücudunuzdan nefret etmiyorsunuz, vücudunuzu beğenmediğiniz için kendinizden de nefret ediyorsunuz. Sağlıklı bir kiloya sahip olanlar bile mükemmelden bir gram uzak olmaya katlanamıyorlar. Vücudunuzu (ve hayatınızı) mükemmel yapacak sihirli bir hapın olmadığını artık hepimiz biliyoruz. Ancak milyar dolarlık diyet endüstrisinin verdiği boş sözlere de karşı koyamıyoruz.. Herkes kilo verebilir.... Geçici olarak! Sorun; hemen herkesin (yüzde 80) verdikleri kiloyu çok kısa zamanda geri alması. Peki tekrar almamayı başaranların yoyo diyeti uygulayanlardan farkı nedir? Yaşınız ve kilonuz ne olursa olsun, düşüncenizi, hislerinizi, görüntünüzü ve yaşam şeklinizi değiştirmek hiç de zor degil.

Yeme alışkanlıklarınızı fark edin!
Rejimdeki bütün amacınız iki beden küçük pantolonun içine girebilmekse baştan kendinize koyduğunuz bu baskı ile muhtemelen aldığınız sonuç kalıcı olmayacaktır. Uyguladığınız diyeti bıraktığınız gibi tekrar kilo almaya başlarsınız. Her ne sebeple kilo vermek istiyorsanız esaslı bir iç disiplinle konuya eğilmelisiniz. Bu da yemekle ilişkinizin her yönüyle farkında olmanızı gerektirir. Mesela yaşantınız boyunca yediğiniz yemeğin, sağlığınızdaki etkisinin önemini henüz fark etmediyseniz, duyarlı bir şekilde ne yediğinize ve vücudunuzun bundan nasıl etkilendiğine ilgi göstermeye başlamalısınız. Zayıflama programları, diyetler, haplarla ve kendilerini aç bırakan rejimlerle kilo veren çok kişi bir süre sonra belki de fazlasıyla aynı kiloları geri alıyorlar. İnce görünmek takıntısından kurtulup, yemeğe karşı daha sağlıklı bir yaklasım içine girmek çözüm..

Neden yiyoruz?
Çoğu insan yemeği içlerindeki 'açlığı' bastırmak için yer. Yemek bir çesit rahatlamaktır, güven kaynağıdır. Uzun vadeli kilo verebilmek için bilinçsizce bir diyetten diğer diyete atlamak yerine, önce sizi yemeğe iten şeyin ne olduğunu bulun. Günün belirli bir zamanı mı, geçmişten kaynaklanan duygusal yüklerinizi bastırmak için mi yoksa sıkıntıdan mı yiyorsunuz? Çoğu insan hayatlarındaki stresi azaltmak için yer. Endişeliyken yeriz, yanlızken yeriz, sıkılınca yeriz... Yani vücudumuzun ihtiyacı olan besin değerini düşündüğümüz için değil, otomatik olarak kendimizi daha iyi hissetmek ve zaman doldurmak için yiyoruz. Uyguladığınız yoyo diyetleri ile verdiğiniz birkaç kilodan motive olsanız bile, bir süre sonra birçok insan bu hevesi kaybediyor. Belki de enerjinizi yanlış yerlere yönlendirdiğinizi fark etmeniz gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli yaşamak yerine kilomuz ve dış görüntümüzle gereğinden fazla meşgul oluyoruz.

Yeme alışkanlığını nasıl durdurabiliriz?
Belki de en uygun şekilde yaklaşım, ne yediğinizi ve yediğinizin sizi nasıl etkilediğini çok yakından izlemeye başlamanız. Yemeği yedikten bir iki saat sonra nasıl hissediyorsunuz? Enerjiniz ne oranda? Yediğiniz size enerji mi verdi, yoksa uyuşukluk mu? Mideniz nasıl hissediyor? Yediğiniz yemek için şimdi (karnınız şiştikten sonra) ne düşünüyorsunuz? Bu tip yaklaşım bir süre sonra bazı yiyecekleri istediğiniz veya sevdiğiniz için değil, alışkanlıktan yediğinizi keşfetmenize yardımcı olacak. Mesela haftanın her günü et ve hamur işleri yiyorsanız, bunu haftada bir veya ikiye indirmek büyük bir gelişmedir. Aceleci yaşam tarzımız da genelde yemeğimizi aynı hızla yemememize sebep olur. Acele ile yediğiniz yemeği tatmadan, zevk almadan atıştırıyorsunuz ve daha iki saat geçmeden tekrar acıkıyorsunuz. Kendinizi kaybederek yediğiniz bir anı fark etmeniz, yemeğinizi daha sakin ve farkında yemeniz için bir fırsat olur. Bu şekilde mecburiyet zihniyetinden çıkıp, kendiliğinizden daha az yemeye başlayabilirsiniz. Sağlığınızı düzeltmek veya sadece ince görünmek için bile diyetinizi değiştirme kararı verdiyseniz, bu kararı uygularken nasıl bir girişim yapacağınız konusunda akıllı olmanız gerekir. Yediklerine dikkat edip, egzersiz yapan insanlar, genelde istedikleri için değil, bu şekilde hareket etmenin bir sonucu olduğunu bildikleri için kendilerini başarı için programlarlar. Yiyecekler ve besin değerleri hakkında güvenilir bilgiye sahip olmanız ve yemek yeme konusunda farkındalılığınızı geliştirmeniz gerekir ki yemek konusunda akıllı seçimler yapabilesiniz.

Motivasyonu nasıl sürdürebiliriz?
Alışkanlıklarımızı değiştirmek çoğumuz için çok zor, yemek alışkanlığı da buna dahil. Psikologlara göre aşağıdaki faktörler motivasyonunuzu sürdürmenizi ve kilo vermenizi kolaylaştırmanıza yardımcı olabilir.

Yemeye başlamadan önce bu yiyeceği vücudunuzun isteyip, istemediğini kendinize sorun. Vücudunuzun ne zaman 'yeter' dediğini fark edebiliyor musunuz? Fark etmekle yemeği kesebiliyor musunuz, yoksa düşüncenizin dürtüsüne kendinizi kaptırıp, yemeğe devam mı ediyorsunuz?

Vücut imajınız çok önemli. Kendinizi beğenmediğiniz zaman öz kavramınızı güçsüzleştirirsiniz. Vücudunuzu kabul edip, sevmeniz; kendinize güveninizi arttırıp, kilo verebileceğiniz konusunda sağlığınızı daha iyi kontrol etmenizi sağlar.

Çok yediğiniz zamanları ve yerleri belirleyin. Yeme dürtüsünün geldiği yüksek riskli zamanları tanımlayın ve bu dönemlerde yemeğin olduğu yerlerden uzak durarak başka şeyler yapın. Dürtü kısa sürede geçecektir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Eyvah Anne Oluyorum Biri Bana Yardım Etsin!..
 Sabah Ameliyat Akşam Yürüyüş
 Hekim Ölüme Çare Olur Mu?
 Ayak Mantarından Korunmak İçin!..
 Süt Dişler Tedavi Edilmeli
 Emziren Annelere Göğüs Pomadı
 Böcek İlaçları Parkinson Yapar Mı?
 Yaşlanmak Çok Yakında Tarihe Karışacak
 Varis Sıcak Havayı Sever!
 Hamilelikte Artar Doğumda Azalır
 İnsan Yüreğinin Gizemli Haritası
 Kalıcı Zayıflama İçin Kendinize Dönün
 Kadınların Saçı Neden Dökülür
 Bileklere Liposhaping
57 kadın başarı öyküsünü anlattı
57 kadın başarı öyküsünü anlattı
Aklına gelen kitap fikriyle işlerinde başarılı olmuş kadınları bir...
Müziğimle dostluk elçiliği yapıyorum
Müziğimle dostluk elçiliği yapıyorum
Mustafa Sandal'la yaptığı düetle Türkiye'de meşhur olan Yunanlı...
Mutluluklarına nazar değdi!
Mutluluklarına nazar değdi!
İki aylık flört döneminin ardından yıldırım hızıyla nikah masasına...
Planlı programlı hamile kalmış!
Planlı programlı hamile kalmış!
Sosyetenin en güzel kadınları arasında gösterilen Ruken...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.