kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 
Yaz tatili planları
Soru Cevap

Yaz tatili planları

Yaz tatilinin gelmesi, sadece mevsim olarak yazın gelmesiyle ilişkili değil, çocuğu olan aileler için okulun kapanmasıyla başlayan, yaklaşık üç aylık bir süreç. Bazı ailelerin tatilleri çoktan planlandı. Anneler çocukları alıp yazlığa, köye, büyüklerin yanına gidecek. Babalar hafta sonlarında ya da boş olduklarında gelecek. Okulun açılmasına kısa bir süre kala dönülecek ve hazırlıklar yapılacak... Bu plan daha çok çalışmayan annelerle, gidecek bir yeri olan aileler için geçerli. Peki ya diğerleri ne yapacak? Çalışan anneler için uzun yaz tatilinin büyük kısmı, çocukların nasıl bakılacakları ve oyalanacaklarının planlanması gereken zamandır. Tatil çocuğun yaşı ve gelişimi göz önüne alınarak yapılmalıdır. Altı yaşından küçük çocuklarda aileler için seçeneklerden biri büyükanneler ve büyükbabalardır. Ama okul öncesi yaştaki çocukların uzun süre anne babalarının yanından ayrılmaları doğru değildir. Çocuklar anne babanın onları bıraktığını, terk ettiğini düşünebilir. 3-6 yaş arasında, çocuklar en fazla bir hafta, iyi tanıdıkları birileriyle olma koşuluyla anne babadan ayrı kalabilir. Bu nedenle, olanakları zorlayarak, çocuğun aile ile kalma şartları planlanmalıdır. Anneanneler ya da babaanneler, ebeveynler kadar net kurallar koyamayabilir. Çocuğun her isteğinin yerine getirilmesi, eve döndüğünde ise yeni düzene alışmakta zorluk çekmesine, kısacası kuralların ve verilen terbiyenin değişik bir yön almasına neden olmaktadır.

SPOR YAPSINLAR
Okul dönemindeki çocuklar ve ergenler, istedikleri takdirde kısa süreli olmak kaydıyla, anneanne, babaanne veya yazlığı olan bir akrabanın yanına gidebilir. Anne babanın denetiminin devam etmesi gerekir. Yaz okulları da iyi bir seçenektir. Spor olanaklarının olduğu yaz okulları yararlı olur. Basketbol, futbol, voleybol gibi takım oyunları paylaşmayı, paslaşmayı, arkadaşlarla iyi geçinmeyi öğretir. İyi bir koçun ya da antrenörün bu eğitimdeki katkısı büyüktür. Ayrıca nerede olursa olsun tatil tüm kuralların unutulduğu dönem olmamalıdır. Sabah ve akşam üstü yarımşar saat kitap okuma, derslere göz atma zamanları ayırmak doğru olur. Genelde çocuklar üç ay süren uzun bir tatil sürecinden sonra adaptasyon sorunu yaşamaktadır. Yeni ilkokula başlamış ve birinci sınıftan ikinci sınıfa geçmiş çocuklar için bu sorun daha ciddi bir boyut kazanmaktadır. Yurtdışı ya da yurtiçindeki tatil kampları gelişim için önemlidir. Ancak çocuklar altıncı sınıftan önce ayrılığa, hele de tanımadıkları bir ortama katlanamaz. Altıncı sınıftan sonra özellikle, anne babaya aşırı bağımlı çocukların kendi kendilerine yetebildiklerini görmeleri açısından oldukça yararlı olmaktadır.

ERGENLİK DÖNEMİ
Ergenlik döneminde, özellikle de 14 yaş civarında, anne babalar çocuklarının onlarla gezmeye, yemeye gelmekten hoşlanmadıklarından yakınmaya başlar. Artık yaz okuluna gitmek istemeyen, evde tek başına kalabilen genç, bıraksanız bütün tatili bilgisayar ya da telefon başında geçirebilir. Bu yaş grubundan sonra, yaz kampları, dil okulları daha iyi seçenekler haline gelir. Tatili evde geçirmek zorunda olanlar için hobiler yaratmak, bazı çocukların bildik yerlerde çalışmasını sağlamak gerekir. Anne baba ayrılığında, yazın diğer ebeveynle daha uzun zaman paylaşmak gerekir. Genellikle anlaşmalar bu şekildedir. Ama eğer bu sağlanamıyorsa, kısa süreli de olsa çocukların , her iki ebeveynle de ayrı ayrı tatil yapması doğrudur. Bazı aileler, çocukların hoşuna gider diye, ayrı olmalarına karşın birlikte kısa tatillere çıkmaktadır. Bu doğru değildir. Ayrılığa alışmış çocuğa, anne babanın yeniden bir araya gelebileceği umudunu verir. Eğer gerçekleşmezse, çocuk büyük hayal kırıklığına uğrar. Eğer iyi planlanırsa, herkesin mutlu olduğu ve yeni öğretim yılına hem dinlenmiş, hem de hazır başlayabileceği bir tatil olabilir. Herkese iyi tatiller...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Karneleri aldık   / 24-06-2006
 Televizyon masum mu?   / 17-06-2006
 'Bu çocuk iştahsız'   / 10-06-2006
 Sevginizi sınav başarısına bağlamayın   / 03-06-2006
 Yaşına göre hediye alın   / 27-05-2006
 Mutsuz mu depresyonda mı?   / 20-05-2006
 Okul değil, öğretmen seçin   / 13-05-2006
 Birlikte büyütelim   / 06-05-2006
 Aileler artık ruh sağlığı konusunda daha bilinçli   / 29-04-2006
 Yedikleri çocuğun gelişimini etkiler   / 22-04-2006
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Lehmann kaleci mi yoksa oyuncak...
BALÇİÇEK PAMİR
Ferrari'sini satan Türk bilge
Ericsson Türkiye'nin eski...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Modern tıp mı, geleneksel tıp mı?
Hazırlamakta olduğumuz...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Yaz tatili planları
Yaz tatilinin gelmesi, sadece mevsim...
Genç bir kız cinselliğin dikenli yollarında...
Genç bir kız cinselliğin dikenli yollarında...
Her yaz olduğu gibi bu yaz da erotik nitelikleriyle ön plana çıkan...
Şeytan bu filmin neresinde?
Şeytan bu filmin neresinde?
Eski, güzel günlerde, hevesli genç sinemacılar ilk filmlerini...
Ah bu şarkıların gözü kör olsun
Artık Sevmeyeceğim, Buruk Acı, Ağlama Değmez Hayat, Ferideve diğerleri...
Demiryolu çalışanları podyumdan çıkmış gibi
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 150'inci kuruluş yılında,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.