kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fener Rum Patriği Bartholomeos
Patrik ekümeniklik için "Israrlıyım" dedi
65 yaşındaki protestocu "Hanım kızacak" diye korktu
İstanbul Rumları bilanço çıkarmak için toplandılar

Patrik ekümeniklik için "Israrlıyım" dedi

İstanbul Rumlarının sorunlarının masaya yatırıldığı "Bugün ve Yarın Konferansı"nda konuşan Fener Rum Patriği, ekümeniklik itirazlarına karşı "Israr ediyoruz, benim yetkim tüm dünya Ortodokslarını kapsar" dedi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, patrikhanenin sorumluluğunun sadece İstanbul ve Türkiye ile sınırlı olmadığında ısrar ettiğini söyledi, "Sorumluluğum ve yetkim tüm dünya Ortodokslarını kapsar" dedi. Zoğrafyan Lisesini Bitirenler Derneği'nin İstanbul'da yaşayan Rumların sorunlarını konuşmak üzere düzenlediği "İstanbul'da Buluşma: Bugün ve Yarın'' konulu konferans, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Theodoros Kasimis, Yunanistan Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi Kriani İzmini, Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Aleksis Aleksandries, Topkapı
Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı, bazı ülkelerin başkonsolosları, bilim adamları ile çok sayıda davetliyi biraraya getirdi. Konferansın açılışında konuşan Bartholomeos, önemli ve kritik sorunları görüşmek üzere toplandıklarını ifade ederek, "Doğru zamanda ve doğru yerde buluştuk'' dedi. Azınlık hak ve hürriyetlerinin garanti altına alınmasının Avrupa perspektifi içinde önemli bir yeri olduğunu belirten Bartholomeos, sözlerini "Patrikhane ve ekümeniklikle ilgili her zaman eleştiriye uğradıklarını'' belirterek, şöyle sürdürdü: "Biz diyoruz ve ısrar ediyoruz ki, patrikhanenin sorumluluğu sadece bu şehir ve ülke ile sınırlı değildir. Patrikhane bazı anlaşmalardan doğan yapıya sahip değildir, bu anlaşmalarla sınırlı değildir. Patrikhane, kilise düzeni içinde yüksek ve önemli bir kurumdur. Patrikhanenin sorumluluğu bu ülke ve şehir ile sınırlı değildir. Patrikhane, bütün dünya Ortodoksları için bir kurumdur. Ben İstanbul Patrikhanesinin başkanı olarak İstanbul Ortodokslarının başkanı ve dini lideriyim. Türkiye'deki bütün Ortodoksların dini lideriyim. Fakat sınırların dışına ulaşan bir yetki ve sorumluluğum var ki, bu bütün dünya Ortodokslarını kapsar. Bilindiği gibi ya da bilinmesi gereken bu konumda bulunan kimsenin yükümlülükleri ve sorumlulukları bu şehir veya ülke Ortodoksları ile sınırlı değil.''

NE YABANCI, NE MİSAFİRİZ
Bartholomeos, İstanbul'daki Rumların sorunlarıyla dindaşların problemleriyle de ilgilendiklerini ifade ederek, "Bu dünyaya geçici geldik. Ama hak ve sorumluluk açısından bakarsak ne yabancı ne misafir ne de göçmeniz bu şehirde. Biz, kim ve nerede olduğumuzu, hangi tarihi mirasa sahip olduğumuzu çok iyi biliyoruz'' diye konuştu. İstanbul'daki Rumların geleceğinin belki net görünmediğini ama sorumluluklardan kaçamayacaklarını ifade eden Bartholomeos, bu toplantının, geleceğin ne olduğunun tespiti açısından çok önemli olduğunu söyledi. Demografi, eğitim ve cemaat yapısı bakımından yapılan çok önemli araştırmaların sonuçlarının bu toplantıda açıklanacağını bildiren Bartholomeos, araştırmaları yapanları kutladı. "Bu araştırmaların sonucu bu toplantıya önemli taban oluşturacak'' diyen Bartholomeos, araştırmaların sonuçlarının tereddütsüz açıklanması gerektiğini söyledi. Bartholomeos, "Gerçeklerin söylenmesi gerekir. ölüler bile mezarlarından kendilerini ifade etmektedir. Aziz Havari Paulos, 'Ben geride yaptıklarıma bakarak ileriye gidiyorum' diyor. Nereden geldiğimizi bilelim ki, ona göre hareket edelim'' diye konuştu.

GELECEĞİMİZ ORTAK
Bartholomeos, toplantıya katılan Rumlara da şöyle seslendi: "Siz bir ölüyü ziyaret etmeye değil, dirilecek olan bir yeri ziyaret etmeye geldiniz. Duygularımız, gördüklerimiz, yapacaklarımız ortak. Doğruları konuşursak, birlikte olmamız çok kolay olacaktır. Gelecek herkes için ortaktır. Bizim geleceğimiz Türkiye'nin geleceği ile ortaktır. Geleceğimizi birlikte inşa edelim. Geleceğini sağduyu ile fanatizmden uzak inşa eden toplumlar barış içinde yaşayacaktır. Bu yolu takip edersek başarılı olacağız."

SONAT BAHAR


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hem işinden oldu hem aşkından
 Evcil ve Kayapalı tutuklandı 20 şirketlerine de el kondu
 Tuğgeneral 57'sinde kalp krizinden öldü
 Başbakan'ın yeğenini tehdit eden çete
 Oğluna mirası, bir yaş günü fotoğrafı
 Fransa'ya helikopter resti
 Azınlık yasası kabul edildi
 Diyanet: Düğünde çılgın müzik ya da mevlit değil, davul...
 "Helali yoksa biraz haram mubahtır"
 Okullarda 20 bin korsan kayıt
 Yeşil'in oğluna 49 yıl hapis istendi
 Cevap Ve Düzeltme
YILMAZ ÖZDİL
Ekonomi büyüdü...
Hadise İzmir'de...
MEHMET BARLAS
Birleşmek isteyenler neden ayrılmıştı ki?
Bugün sağda ve...
FATİH ALTAYLI
Ağca'nın nişanlısı
Ağca'nın nişanlısı olarak ünlenen...
ERDAL ŞAFAK
Geçmişten geleceğe
"Benim için yurt ve...
MEHMET ALTAN
Memurlar neden sürünüyor?
Maliye Bakanlığı verilerine...
Asker krizinin çözümü için Erdoğan devrede
Başbakan Erdoğan İsrail-Filistin gerginliği için devreye girdi.
Kabineyi devirdi
Hollanda'da göçmenlik için sahte ifade verdiği ortaya çıkan...
Panzer Klasiği
Panzer Klasiği
Arjantin Ayala ile öne geçti. Klose 80'de eşitledi. Daha önce...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu