kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
Tel:
NULL
Fax:
NULL
 
Acaba yine bir dış parmak düğmeye mi bastı?
Burjuvanın magandası da zontası da vardır

Acaba yine bir dış parmak düğmeye mi bastı?

Şair bir dostumuz vardı. Bebek'te, pencereleri giyotin gibi açılıp kapanan eski yapı evlerden birinin, bahçe katında otururdu. Akşamları içer ve evine geç gelirdi. Eşinden korktuğu ve onu uyandırmaktan ürktüğü için de, sokak kapısını kullanmaz, salonun penceresini kaldırıp sessizce içeri süzülürdü.
1979'un bir sonbahar gecesi yine alkolündeki kan oranı düşmüş şekilde pencereden evine girerken, ayağı pervaza takıldı ve yere yuvarlandı. Ancak vücudu salonun zeminine değdiği anda öyle bir gürültü koptu ki, çıkan sese inanamadı. Bir yandan "Benim düşmemden bu kadar gürültü nasıl kopar" ın cevabını bulmaya çalışıyor, bir yandan da "Karım bu gürültü ile uyandığında ona ne diyeceğim" in telaşını yaşıyordu. Şairin bilemediği şey ise, onun yere düştüğü anda Haydarpaşa önlerinde seyreden petrol dolu "İndependante " adlı tankerin bir başka gemiye çarpıp infilak etmiş olmasıydı. O yere düştüğü sırada Topkapı Sarayı'nın camları da kırılmıştı.
Şu anda dünya piyasalarındaki çalkantının Türk ekonomisine bir kriz şiddetinde yansımasını hayretle izleyen AK Parti iktidarı yöneticileri de herhalde aralarında "Bu gürültünün sebebi biz miyiz" diye konuşmaktadırlar.

GLOBAL
DALGALANMA
Gerçekten de global dalgalanma hemen her gelişen ekonomiye yansımalar gösterdi. Daha düne kadar reformları ile dünyaya örnek gösterilen Macaristan'ın kredi notu düşüverdi, Güney Afrika Randı sarsıldı, Meksika Pezosu yüzde 7 değer kaybetti, Rusya'da borsa dibe vurdu. Ama bu yansımalardan hiçbiri Türkiye'deki kadar sarsıcı olmadı.
Bunun hem ekonomik hem de siyasal nedenleri olduğunu, Mısır'daki sağır sultan bile duymuş durumda artık. Kronikleşen cari açığın yarattığı riske, AB'yle restleşmeler ve Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin kamplaşmalar da "Siyasi riskler" olarak eklenince, içeride kopan gürültünün neden bu kadar büyük olduğu anlaşılabilir.
Ancak başka etkenler de var mı acaba?
Başka bir deyişle, acaba "Birileri" AK Parti iktidarının sonunu getirmek için düğmeye basmış olabilirler mi? Mesela bu birilerinden bazıları Washington'da ikamet ediyor olabilir mi?
Artık biliyoruz ki, demokratik rejimlerde iktidarlar seçimle belirlenir. Ne ABD, ne medya, ne sermaye, milyonlarca seçmenin iradesini çok fazla etkileyemez. Ama seçilmiş bir iktidarı, konvansiyonel siyasetin yöntemleri dışında yıpratıp, iktidardan uzaklaştırmanın sayısız yöntemi vardır. Bu yöntemler "Darbe" yaptırmaktan başlar, Şili'de olduğu gibi ev kadınları tencereleriyle sokağa dökülebilir veya siyasi istikrarsızlılık pompalanıp ekonomik çöküntüye yol açılır. Neticede bir devalüasyon ertesinde yeniden seçim kazanmış bir iktidar yok gibidir.

KOMPLO
TEORİLERİ
Tabii ki "Komplo Teorileri "ne kapılmak gibi bir tehlikede var bu tür bir değerlendirme denemesinde Ancak AK Parti iktidarının ABD ile mevcut ilişkilerindeki "1 Mart Tezkeresi" ve "Hamas Ziyareti " benzeri kırılma noktaları değerlendirilirse, Washington'daki her thinktank toplantısında konuşan Neo-con sözcülerinin AK Partiyi yerden yere vurdukları düşünülürse, durup dururken, eski ABD Ankara elçisi Edelman'ın Türkiye'ye "3'üncü Adam " arayışı hesaba alınırsa ve Erdoğan'ın danışmanı Zapsu'nun kaç yıl önceki El Kaide bağlantısının yeniden medya pazarına sürüldüğü hatırlanırsa, komplo teorilerinin cazibesine kapılmamak zorlaşır. Bunlara bir de son dönemde Türk toplumunda tırmanan "Amerikan aleyhtarlığı "nın Washington'da yorumlanmasını ekleyin.
Neticede eğer bir ülkede işler iyi gidiyorsa, hiçbir parmak bastığı düğmeden bir sonuç alamaz. Ama o ülkede yöneticiler hedeflerini şaşırıp, kendi varlık sebeplerinin tersine yolları seçerler ve iç dinamiklerle dış konjonktür arasındaki karşılıklı etkilenimi unuturlarsa, düğmeler kıvılcımı ateşleyebilir.
Gördünüz işte. Komplo teorilerine hep uzak duran bu satırların yazarı bile, bazen buna kapılmaktan kendini alamayabilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Lütfen kimse "Önümüzü görebiliyoruz" diye konuşmasın   / 24-06-2006
 Kriz bağımlıları istikrara tahammül edemedi...   / 23-06-2006
 Soros solcu ise burjuvaziyi kim temsil ediyor?   / 22-06-2006
 İçe dönmek ve rejim kavgası yapmak daha mı kolay?   / 21-06-2006
 Yarının krizini bugüne taşımak akıl kârı mı?   / 20-06-2006
 Tek ürünlü vitrinle rekabette yer alamazsınız   / 18-06-2006
 Kendine güvenme, rakibini yok et!   / 17-06-2006
 Eski dünyanın ağırlığı   / 16-06-2006
 Demirel, laikçi cephenin lideri olabilir mi?   / 15-06-2006
 Cehalet ümmilikten tehlikeli   / 14-06-2006
YILMAZ ÖZDİL
Don...
Gündemden fırsat...
ERGUN BABAHAN
Lenin'den AK Parti'ye dersler
Dünyada devrimler dönemi...
MEHMET BARLAS
Acaba yine bir dış parmak düğmeye mi bastı?
Şair bir...
UMUR TALU
Hey sen!
Büyük kızım arkadaşıyla çoktan ön taraflara...
FATİH ALTAYLI
Muhalefetin zaafları
Türkiye'de durum giderek...
ERDAL ŞAFAK
Doktorların seçim günü
Sivil toplum...
Fransızlar göçmenleri evde saklıyor
Polis, okullara gidip eğitim yılı biter bitmez ülkelerine...
'Türkiye üye olsa bile statüsü başka olacak'
"Türkiye'ye adı üyelik de olsa ayrı bir statü verilecek" Bu...
Alman Usulü
Alman Usulü
Favori gösterilmeyen Almanya, turnuva takımı olduğunu gösterdi.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu