kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
 
Lütfen kimse "Önümüzü görebiliyoruz" diye konuşmasın
Otoyoldaki yavaş kurumlar...

Lütfen kimse "Önümüzü görebiliyoruz" diye konuşmasın

Devletin veya siyasetin "Piyasa" kadar esnek ve hızlı olması veya dünyada her alanda görülen "Değişim" e ayak uydurması, sade Türkiye için değil en gelişmiş ülkeler açısından da pek mümkün değil.
Bakın ABD'ye... Bu süper güç, yarım yüzyıl boyunca güvenlik sistemini Sovyet Bloku'ndan gelecek bir saldırıya göre oluşturdu. Bu şekilde 11 Eylül 2001'deki terörist saldırıya hazırlıksız yakalandı.
Ekonomideki değişime uyumsuzluk daha da fazla. Bugün biz Türkiye'deki piyasalarda yer alan dalgalanmalar karşısında Hazine'nin ve Merkez Bankası'nın yavaş hareket ettiğinden yakınıyoruz. Sanki bu kurumlar daha hızlı hareket etseler ve mesela Merkez Bankası rezervindeki 60 milyar doları satsa, döviz değerlerinde değişiklikler olabileceğini sanıyoruz.
Şöyle bir global rakamlara bakalım mı? Dünyadaki bütün ülkelerin döviz rezervi toplamı 1961'de 1 milyar dolarken, 2000'de bu rakam 1.5 trilyon dolara, doğrudan yabancı sermaye yatırımları da (FDI) 1.3 trilyon dolara ulaşmıştı. Mesela Çin'e 2003'te 53.3 milyar dolar yabancı sermaye yatırımı gelmiş ve bu rakam 2006'da 70 milyar dolara ulaşmak üzereymiş. 2003'te Çin'e yatırılan Amerikan sermayesi 44 milyar dolar, Çin'in ABD'ye ihracatı 150 milyar dolar olmuş.

DENİZDEKİ
DAMLA
Ve şu anda tedavüldeki Amerikan dolarlarının yüzde 70'i Amerika dışında değişim veya tasarruf aracı olarak dünya vatandaşlarının veya bankalarının elinde bulunuyor. Dünyada 15 ülkede (mesela Panama, Ekvador, Doğu Timor) dolar resmi para olarak kullanıyor. Başta Rusya olmak üzere bizim gibi sayısız ülkenin ekonomileri de "Dolarize" olmuş durumda. IMF'nin verilerine göre 80 ülkedeki para arzının ortalama yüzde 30'u döviz cinsi paralara dayanmış durumda.
Bu tabloyu görmezden gelip, "Dalgalı kur olmasa böyle olmazdı" yahut "Sıcak paraya kapıları kapatalım" demek, biraz Don Kişotluk olmaz mı? Bunun benzerini YTL öncesi dönemde ATO Başkanı Aygün'ün dolar kullanımına karşı açtığı "Vatandaş TL kullan" kampanyasında görmedik mi? Bu noktada yapılacak şey, birincisi, ekonomiyi yönetenlerin dünyadaki gelişmeleri piyasa gözlemcileri kadar yakından izleyip, kur politikasını ve faiz hadlerini ona göre anında değerlendirmeleridir. Örneğin global dalgalanmanın başlangıcında Türkiye'nin Merkez Bankası yönetimine ilişkin bir tartışma ve boşluk yaşaması iyi olmamıştır.
İkincisi de hem kamuoyunun hem de siyasetin "Kriz" algılamasını yeni dünya koşulları içinde yapmayı artık başarabilmesi gerekiyor. Artık krizler ani şoklarla değil "Uzatmalı sancılar" la da yaşanabiliyor.

GERÇEKLERİ
GÖRELİM
Unutmayalım ki düne kadar antienflasyonist politikanın temel dayanağı ucuz dövize dayalı ithalat ve borçlanmaydı. Bu dönem geride kaldığına göre, dövizle borçlanan kurumlar ve kişiler için orta dönemde zorluklar olacağı kesin. Ayrıca eski yapıya dayalı maliyetlerdeki döviz kaynaklı yükselme, belirli vadede kuşak sıkmalara, tensikata, ürünlere yapılacak zamlara dayanabilir.
Kamu da, düne kadar hem ucuz dövize hem de ithalata dayalı olarak düşen enflasyonun yeni hesabında gerçekçi olmak durumundadır. Siyasi iktidarın da bu gerçekler ışığında bir gün IMF'ye, bir gün AB'ye rest çekmek alışkanlığını bırakmasının zamanı gelmiştir.
Türkiye'nin her bakımdan "Dünyalı" olduğunu ekonomide de, iç ve dış politikada da artık bilmeliyiz. Örneğin doların faizi artar ve dünyadaki paralar gelişmekte olan ülkelerden çekilirken, siz iç siyasetinizde de kriz kaynakları ile bu dalgalanmaya yakalanırsanız, olumsuz etkileri daha fazla üzerinizde hissedersiniz.
Bu arada Türk iş alemi de "10 yıl sonramızı görebiliyoruz" içerikli açıklamalardan artık vazgeçmelidir. Onlar ne zaman böyle dedilerse, sonunda mutlaka iyi olmayan bir şeyler sahneleniyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kriz bağımlıları istikrara tahammül edemedi...   / 23-06-2006
 Soros solcu ise burjuvaziyi kim temsil ediyor?   / 22-06-2006
 İçe dönmek ve rejim kavgası yapmak daha mı kolay?   / 21-06-2006
 Yarının krizini bugüne taşımak akıl kârı mı?   / 20-06-2006
 Kapılmadığımız hangi ütopya kaldı geride?   / 19-06-2006
 Tek ürünlü vitrinle rekabette yer alamazsınız   / 18-06-2006
 Kendine güvenme, rakibini yok et!   / 17-06-2006
 Eski dünyanın ağırlığı   / 16-06-2006
 Demirel, laikçi cephenin lideri olabilir mi?   / 15-06-2006
 Cehalet ümmilikten tehlikeli   / 14-06-2006
YILMAZ ÖZDİL
Neden...
Dolar 1.4...
"ABD...
MEHMET BARLAS
Lütfen kimse "Önümüzü görebiliyoruz" diye...
FATİH ALTAYLI
Başbakandan korkma, yalakalardan kork
Güzide Duran...
ERDAL ŞAFAK
Yılmaz ve yollar
Eski Başbakan Mesut...
MEHMET ALTAN
Savcıyı atarlarken nerelerdeydiniz?
AB ve IMF çapasını...
Batılıları ahlaksız ve açgözlü buluyoruz
Pew'un anketinde Türkiye, Batı hakkında en önyargılı ülkelerden biri...
İkinci 11 Eylül girişimine FBI darbesi
El Kaide'nin 2001'de Dünya Ticaret Merkezi kulelerine saldırısı...
Bonjour Mösyö: 2-0
Bonjour Mösyö: 2-0
2002'de 3 maçta gol bile atamayan, 2006'ya 2 beraberlikle başlayan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu