kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Futbol hayatsa...
Futbol hayatsa...

Dünya Kupası münasebetiyle futbolla yatıp futbolla kalkar olduk. Sanat dünyası da bu konuya duyarsız kalmıyor, futbolla ilgili sergiler açılıyor, modacılar futbolcuları resmediyor
Geçtiğimiz Dünya Kupası'nda "Futbol Hayattır" başlıklı, kalabalık kadrolu bir güncel sanat sergisi yapmaya kalkışmış maalesef sponsorluk konusunda yaşanan son dakika gelişmeleri yüzünden gerçekleştirememiştim. Çünkü futbol hayatsa, sanat da hayat engeline takılabiliyordu.. Ama yine de bu ikilinin karşılaşması hayalimden hiç vazgeçmedim. Nitekim Avusturya'nın zengin şehirlerinden Linz'deki çağdaş sanat merkezi OK Centrum, bu karşılaşmayı bu kupada gerçekleştirdi. Merkezin yöneticisi Martin Sturm ve Thomas Edlinger'in küratörlüğünü yaptığı serginin konusu futbol taraftarlığı. Sergi, video yerleştirmeler aracılığıyla taraftar olma psikolojisini tüm toplumsal yönüyle ele almaya çalışıyor. Sergiye katılan sanatçıların çoğu belli bir futbol takımının taraftarı ama öyle olmayanlar da var! Örneğin serginin kadın sanatçıları Barbara Musil ve Gunda Weisner'in bir anti-futbol fan kulübü kurmuşlar. Taraftarı olmadıkları FC Blau-Weiss Linz'ın maçlarına giderek tribünde bu anti-futbol fan kulüplerinin bayraklarını açmışlar. Sergiye bu komik görüntülerle katılıyorlar. Serginin küratörlerinden OK Centrum'un yöneticisi Martin Sturm sergisiyle ilgili bakın neler diyor: "Dünya Kupası milyonların tutkusunu yansıtan bir parametreler yığını... Sanatçıların da nabzı burada atmıyor mu? Sanat merkezlerinin de neden atmasın? Futbol, farklı, birbiriyle çelişen sosyal grupları birleştiren bir spor. Başka hiçbir spora benzemiyor. Serginin adı meşhur Liverpool taraftarlarının şarkısından geliyor. Bugün taraftar kim? Gerçekten kime taraftar diyoruz? Proleter fanatiklere mi, VIP lounge'lara dünyanın parasını ödeyerek kırmızı şarap içerek maç seyredenlere mi? Milyon dolarlık bütçeli bu büyük oyunun taraftarına yine çoğu taraftar olan sanatçılar üzerinden bakmayı deniyoruz..."

MODA DÜNYASINI TETİKLEDİ
Dünya kupası sırasında futbolla karşılaşan sadece sanat dünyası değil. Modacılar da futbola kupa zamanı daha çok ilgi duymaya başladılar. Spor ayakkabı tasarlayarak ya da şık formalar üreterek de değil. Daha sanatsal projelerle... Örneğin ünlü Alman modacı Karl Lagerfeld, ressamlığa soyundu. Kuru boyalarla Almanya Milli Takımı oyuncularının desenlerini yaptı. Lagerfeld'e göre "Futbolcular, yeni çağın sinema yıldızları. Onlar kadar merak ediliyor, konuşuluyor ve gözetleniyorlar. Artık dünya, Hollywood'un değil, futbol takımlarının yıldızlarını merak ediyor." Bir diğer moda tasarımcısı Japon Yohji Yamamoto'nun da futbolla ilgili ilginç, taze açıklamaları var. Yamamoto, bir savaş çocuğu olarak Amerikan etkisiyle çocukluğunda futboldan çok beyzbolla ilgilenmiş. Futbolun daha sonraki kuşakların, "Yeni çocukların merakı," olduğunu düşünüyor. Ve Yamamoto'ya göre operada, tiyatroda her türlü etkinlikte kibarlığı ve sessizliğiyle tanımlanan Japonları, bir tek gürültülü ve kaba görebileceğimiz yer, futbol maçları.. Moda tasarımcısı, futbolun, bir ulusun davranış biçimini kökten etkilemesine çok şaşırıyor. Ve tüm dünyanın spor ayakkabı giymesini de futbol tutkusuyla açıklıyor.

TÜRKİYE'DE FUTBOL TUTKUSU
Türkiye'de de sanatçılar arasında futbol tutkusu hiç de azımsanacak gibi değil. En eski taraftar ressamlardan Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği üyesi 1930'lu yılların moderni Fenerbahçeli Ali Avni Çelebi'yi sayabiliriz. Tabii daha sonra Abidin Dino'yu unutmamak gerek. Günümüze doğru geldiğimizde Bedri Baykam, en taraftar ressamların başında geliyor. Öte yandan gündelik hayatın ironilerini ele alan güncel sanatçıların arasında futbol, çok popüler bir konu. Vahit Tuna, Borga Kantürk, Şener Özmen, Hafriyat grubundan Mustafa Pancar ve Antonio Cosentino'yu, futbolla ilgili işler üreten sanatçılar arasında sayabiliriz.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Müzelerden
 Barlar sokağının bohem 'Karga'sı
 Adalet Cingöz yazıyor
 Bu cadde onları yutacak!...
 Havuzun 'Kare As'ı
 Prensesler gibi keyifli uyuyun
 İstanbul aşığı sambacı
 dvd ekranı
 Haftanın filmleri
 İngiltere'de Che Guevara kavgası
 Göz kamaştıran oyuncak
 Sezen Aksu'yu bu kadar sevmeye mecbur muyuz?
 Açık havada eğlence başladı
 Rol verilmez alınır
 Haftanın filmleri
 Rolling Stone Türkiye'de, Türkçe
 Kıyafet kirletmeden oyun oynanmaz
 Kahvaltının 'Kare As'ı
 Ot yemeklerinin 'Kare As'ı
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Kanyon dalgalı bir deniz gibi
Evet, sonunda Kanyon'a ben...
İşsizlik ve kalabalık aile suçlu
İşsizlik ve kalabalık aile suçlu
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından yapılan ve MGK'ya sunulan...
Erbakan'dan önce ilk ev hapsi İzmir'de
Erbakan'dan önce ilk ev hapsi İzmir'de
Erbakan için çıkarılan, 6 aya kadar hapis cezasını evde çekmeyi...
CHP'lilerin senaryosu: Merkez sağ Meclis'e girer Baykal da Köşk'e çıkar
Cumhurbaşkanlığı tartışmaları alevlenirken, CHP lideri Baykal'ın adı...
998 erkeğe karşı 2 kadın başkan
Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinde kadınların öne çıkması hedefinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.