kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Roger Waters'da taşkınlık yaptım
Roger Waters'da taşkınlık yaptım

Geçtiğimiz salı kaşamı Kuruçeşme Arena muhteşem bir konsere sahne oldu. Her yaştan insan hiçbir şeyi umursamadan Roger Waters'ın unutulmaz şarkılarını söyledi
Hayatınızı değiştiren belli başlar anlar vardır. Tabiri caizse bayır aşağı yuvarlanan taşın bir şeye çarpıp sağa sola savrulduğu, yeni bir rotaya girdiği anlar. Ya da suyun bir şeye çarpıp bir anda yatak değiştirmesi gibi düşünün. 1982 yılında bir gün çoğu zaman yaptığım gibi çocukluk arkadaşım Volkan'ın evine gitmiştim. Genellikle bisiklete binip mahalleyi turladığımız, basket maçı yapıp terli terli kola içtiğimiz dönemler. Salonda bir koltuk var. Üzerinde bir gitar, yanında da bir şarkının notaları. Bunlar Erol Abi'ye ait şeyler. Bizden yedi- sekiz yaş büyük ve süper 'cool' bir insan. Önce gitara baktım, çalmaya çalıştım beceremedim. Sonra notalara baktım. Sanki uzay alfabesi, hiçbir şey anlamadım. Üzerinde Pink Floyd /Mother yazıyor. Merak ettim. "Ben bu yazan şeyi okuyamıyorum ama okumam lazım galiba," dedim nedense... Gitar çalmaya böyle başladım. Pink Floyd'un Mother'ını çalmak için. Müziğin iyi bir şey olduğunu, hayatta bir sürü sıkıcı şeyle uğraşırken güzel bir şarkı dinlemenin, o şarkıyı algılayacak düzeyde bir müzik kültürüne sahip olmanın önemini oradan başlayarak anladım. Zehri orada tattım.. Pink Floyd'un tüm albümlerini ezberlemem ondan sonra oldu. Türkiye'de 14 yaşında genç bir dimağın İngiltere'de müzik yapan bir insanla, neredeyse telepatik bir bağ kurması normal midir? Bilemiyorum. Umurumda da değil.

KELİME KELİME HATIRLADIM
Hayatımla ilgili diğer bütün gereksiz detayları atlayarak geçen salı gününe geliyorum. Roger Waters, Pink Floyd'un solisti, neredeyse sevdiğim tüm Pink Floyd şarkılarının bestecisi. Sesi kulaklarıma yer etmiş, sözleri beynime işlenmiş... Sahneye çıktı, The Wall'un açılış parçası In the Flesh'i çaldı. En son kim bilir kaç yıl önce dinlediğim bir parça. 'Hard disk'e kaydetmişim ama masaüstünde değil, derinlerde bir yerde duruyormuş. Kelime kelime hatırladım. Sağda solda beni esefle izleyen gözleri umursamadan, taşkınlık yaparak söyledim. Evet, taşkınlık yaptım. Şarkı bittiğinde sesim kısılmış biram dökülmüştü. Ardından Roger Waters sahnede bir tabureye oturdu. Eline siyah bir akustik gitar aldı. Ve Mother'ı çalmaya başladı. Benim tüylerim bu satırları yazarken bile diken diken oluyor. Bugüne kadar çok ama çok konser izledim. Yurtiçi ve dışında bugün efsane olmuş ya da yarın efsane olmaya aday onlarca grup ve müzisyen gördüm. 80 bin kişilik konserlerde bulundum. Sadece 80 bin kişiye konser vermeye alışmış isimleri, barda 10 kişiye çalarken izledim. Bir konserin iyi ya da kötü olduğunu söyleyebilecek düzeyde olduğumu söyleyebilirim. Ve diyorum ki, şu ana kadar izlediklerimi, bugüne kadar bu konserler hakkında yazdıklarımı bir kenara, bu konseri ise başka bir tarafa koyun. Ve yine diyorum ki, bu söylediklerim tamamen sübjektiftir. Çünkü insanın hayatı ve o hayatın fon müzikleri tamamen sübjektifdir.

ACAYİP DUYGULARLA KALA KALDIM
Roger Waters konserin ilk yarısında Final Cut albümünden Southampton Dock ve The Fletcher Memorial Home'u çaldı. Wish You Were Here albümünden (ki en sevdiğimdir) Shine On You Crazy Diamond, Wish You Were Here ve Have a Cigar'ı seçti. Arkadaki dev ekranda Syd Barrett'ı anmayı unutmadan... Animals'tan Sheep'i hayli uzun çaldı. Tüm şarkılar albüm versiyonlarının neredeyse aynısıydı. Kısa bir aranın ardından grup The Dark Side of The Moon albümünün tamamını baştan sona çaldı. Time ve Us and Them'de kendimden geçip yanımdaki (nereden nasıl geldiğini anlamadığım) iki adet uzun saçlı Fransız kardeşimle bağırarak söyledik. Ardından tabii ki Roger'ı bırakmadık, bise çağırdık. The Wall girince ortalık yıkıldı. Ardından Is There Anybody Out There ve Comfortably Numb'la hadise sona erdi. Bana kalırsa, bu tarz bir konserin en iyi yanı her yaştan insanın kimseyi umursamadan bağıra çağıra şarkı söylemesi. Bir-iki 'kokoş' insan da görmedim değil. İçkileri dökülmesin diye, konserde eğlenen insanları azarlayan gelmesin kardeşim bir daha. Bak söylüyorum, Whitasnake'de de aynısı olacak. İtiş kakış sevmeyen, DVD'si var, onu alsın evinde izlesin, ayak altında durmasın. Roger Waters ve ekip konser sonunda sahne arkasından doğruca kendilerini bekleyen tekneye bindi. Bu arada alanı boşaltanlar elemanları çığlık çığlığa selamladı. Kaptan da canavar sirenle eşlik edince vatandaş bayağı eğlendi. Ben acayip duygular içinde kala kaldım. İyi müziği dinleyip ayırt etmek, bisiklete binmek gibi. İkisi de çocukken öğreniliyor ve bir daha unutulmuyor.

MEHMET TEZ

DİĞER AJANDA HABERLERİ
 Haftanın Filmleri
 Uzay Yolu sürecek, Atılgan daima uçacak
 dvd ekranı
 Geleceğe hoş geldiniz
 Dışarı çıkmadan önce
 Zamanla yarış
 7 gün 7 gece
 Dışarı çıkmadan önce
 Haftanın filmleri
 Beş piyanist yorum
 dvd ekranı
 'Pardon biraz yana kayabilir misiniz, çocuklar göremiyor da'
 Morrissey'in gömleği
 Çok seksi değil mi?
 Bu da dalmaktan korkanlar için!
 Dışarı çıkmadan önce
 7 gün 7 gece
 Dışarı çıkmadan önce
 Alternatif rota
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
  » Ajanda
    Güncel
    Gezi
Marcelinho'ya karşılık İliç
Marcelinho'ya karşılık İliç
G.Saray, Brezilyalı oyuncu ile prensipte anlaştı. 1 yıllık...
Yurt dışı 20 km!
Yurt dışı 20 km!
Beşiktaş'ın hocası Tigana, Tümer'e sitem etti: "Bana yurt dışına...
İşsizlik ve kalabalık aile suçlu
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından yapılan ve MGK'ya sunulan...
Erbakan'dan önce ilk ev hapsi İzmir'de
Erbakan için çıkarılan, 6 aya kadar hapis cezasını evde çekmeyi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.