kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Zamanında seçim yapmak bedeli en yüksek seçenek

Piyasa hareketlerini iyi tahmin etmekle tanınan uluslararası ünlü spekülatör George Soros geldiği Türkiye'de son dönemde yaşanan finansal gelişmeleri yorumladı. Finansal piyasalardaki depremin daha çok Japonya'nın fazla likiditeyi çekmesinden kaynaklandığını belirten George Soros'un Türkiye ile ilgili değerlendirmesi şöyle: "Türkiye'deki piyasaların diğer piyasalara göre daha fazla etkilenmesinin nedeni yaşanan belirsizliktir. Piyasalar belirsizliği sevmez. Türkiye'de bir politik belirsizlik var. Önümüzde cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler bulunuyor. Yani Türkiye bir anlamda seçim mevsimine girdi. Tabii piyasalar bozulmasın diye seçim de gözden çıkarılamaz. Çeşitli belirsizlikler nedeniyle Türkiye'nin seçim süreci çok önemli."

AB süreci zorlu virajda
Seçimleri en geç Kasım 2007'de yapacağız. Sürece baktığımızda temmuz başında Meclis'in tatile girmesiyle milletvekilleri seçim bölgelerine dağılacak. Adı konmasa da seçim kampanyası fiilen başlamış olacak. Sonbalarla birlikte seçime tam bir yıl kalacak. Arada bir de cumhurbaşkanlığı seçimi gibi çok önemli bir kilometre taşı aşılacak.
Sonbaharda aynı zamanda AB'nin Türkiye İlerleme Raporu yayımlanacak. Raporun içeriğinin olumlu olması beklenmiyor. Ek protokolün Kıbrıs Rum Kesimi'ne uygulanması da istenecek. Ancak seçim öncesinde AB yolunda reform yapmak da Kıbrıs konusunda adım atmak da çok zor.

Ekonominin zorlu virajı
Sonbahardan önce 3 Temmuz'da açıklanacak haziran ayı enflasyonu ile program şartı zaten aşılmış olacak. IMF fiilen ve resmen yeni önlemlerin alınmasını isteyecek. Önlemlerin büyük ihtimalle iç pazarı daraltan, büyümeyi düşüren, vergi gelirlerini artıran uygulamalar olacağı beklenebilir. Çünkü sorun yükselen enflasyon ve cari açığı önlemek. Bunların da klasik ilaçları belli. Ancak seçim dönemi öncesinde topluma acı ilaç içirmeyi hiçbir hükümet istemez. Zaten başbakan Recep Tayyip Erdoğan da TRT'de katıldığı bir programda IMF ile yeni bir program yapılmasının düşünülemeyeceğini, zaten yapılması gerekenlerin yapıldığını söyledi. Önlemlerin gerektiği dozda alınamadığı bir ortamda piyasaların tepkisini düşünün.
Hükümetin etkisinin hissedildiği bir Merkez Bankası seçim öncesinde faizleri gerektiği kadar yükseltmekte kararlı davranamayabilir. Nitekim 7 Haziran'da aldığı faiz artırma kararına rağmen açıklamanın tonu yumuşak kaldı. Son Para Politikası Kurulu açıklaması da yeterince güçlü değildi. Gereken radikal adımların çıkmayacağı ihtimali ise piyasaların tansiyonunu daha yükseltiyor.

Seçimi yap kurtul
Şimdi George Soros'un söylediklerini ve önümüzdeki süreci dikkate alırsak olumsuz beklentileri ya da belirsizlikleri azaltmanın yolunun bir an önce genel seçimleri yapıp kurtulmaktan geçtiği sonucu ortaya çıkıyor. Seçimden vazgeçemeyeceğimize göre, önümüzdeki bu zorlu süreci, beş yıllık icraat dönemi olan yeni bir hükümetle yaşamak piyasalar ve ekonomi için en ehveni şer durum olabilir. Kaldı ki, Kasım 2007'deki seçimin mümkün olan en erken tarihe çekilmesiyle en önemli siyasi belirsizlik atlatılmış, ekonominin ve piyasaların bu kadar uzun süreyle seçim baskısı altında kalması önlenmiş olacak. Bu durumda kısa vadede zornlanacağız ama uzun vadeyi kurtaracağız.
Her ne kadar hükümet ile TÜSİAD ve TOBB gibi iş dünyasının temsilcileri erken seçim istemiyorlarsa da, ekonomi ve piyasaların önündeki en önemli belirsizliği aşmanın kestirme yolu, seçimi öne çekerek gündemden çıkarmak olabilir.
Seçimin bu yıla alınmasıyla cumhurbaşkanlığı seçimindeki belirsizlik kısmen azaltılmış olacak. Siyasi belirsizliği ve riski önemli ölçüde azaltmış olacağız.

Bedeli yüksek
Yeni hükümet aynı zamanda ekonomide atılması gereken adımları da rahatça atabilecek bir ortama kavuşacak. AB konusunda eğer yapılabilecekler varsa, yeni hükümetin bunu yapma olanağı bügünkü hükümete göre çok daha yüksek.
Seçim zamanında yapılsın diyenlerin bu kadar uzun süreyle ekonominin ve finansal piyasaların yüksek belirsizliği nasıl taşıyacağını dikkate almaları gerekiyor. Seçimi zamanında yapmak pekala mümkündür ama siyasi sonuçları bir yana koyarsak, bu koşullarda ekonomiye bedeli en yüksek seçenektir.

Sonuç

"Yayı her zaman gergin tutarsan çabuk kopar"
Fabulae A. Phaedrus

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Önce vadeler kısalacak   / 21-06-2006
 Haziran enflasyonu neden sıradan bir veri değil?   / 20-06-2006
 4 çapanın 4'ünde de zayıflama   / 19-06-2006
 Yabancıya karşı Türk spekülatif gücü   / 16-06-2006
 Yabancıyı bırak, yerliler için yeni paketi aç   / 15-06-2006
 Pozitif şoktan negatif şoka   / 14-06-2006
 Vatandaş mevduattan vazgeçmek istemiyor   / 13-06-2006
 Piyasalar için en kritik 2 eşik   / 12-06-2006
 Tasarruf sahibinin durumunu gözden geçirme zamanı   / 09-06-2006
 Faizle ilk adım atıldı, şimdi hükümetin desteği belirleyici   / 08-06-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Zamanında seçim yapmak bedeli en yüksek seçenek
Piyasa...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Hisarcıklıoğlu'nun Bodrum çıkarması
Bodrum Ticaret...
MELİHA OKUR
Garanti Bankası 60. yılında "Cengiz Han Sergisi"...
Milletvekillerinin 'tecavüzcü avı'
TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri turistlere, tecavüz veya tacize...
Kadınlardan 'töre'ye onay
Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliği'nin 6 ilde yaptığı...
Bodrum'da turist yok
Bodrum'da turist yok
"Kuş gribi", "papaz cinayeti" derken turizm kara günler yaşıyor.
Şehitlerin kanı yerde kalmadı
Şehitlerin kanı yerde kalmadı
Tunceli ve Diyarbakır'daki operasyonlarda 4 terörist ölü olarak ele...
IMKB
E: 33.762 D:% -2,43
DOLAR
S: 1,665 D:% 2,149
EURO
S: 2,104 D:% 2,635
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu