kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Kızlar ve gelinler

Eski Amerikan Büyükelçisi, Savunma Bakanlığı'nın üç numaralı ismi Eric Edelman'ın pazartesi günkü konuşması belli bir bağlamda değerlendirilmeli. Bu bağlam Türkiye'nin bitmez tükenmez üçüncü adam arayışı değil. Bu konuda oylama yapılsa sıralamaya gireceği meçhul Cumhurbaşkanı Sezer'e karşı, ABD'nin Turgut Özal'ı öne çıkardığı şeklinde bir okuma yanlış. Amerikan başkentinde Türkiye konusunda birbirine zıt iki saf var. Türkiye'den bazı kişiler ve siyasi odaklar tarafından körüklenen birinci saf, bugünkü hükümetten haz etmiyor. Bir şekilde iktidarının sona ermesinden yana.
Dışişleri Bakanı Rice'ın başını çektiği ikinci saf ise Türkiye'nin kazanılmasından yana . Bunlar Türkiye'deki Amerikan düşmanlığını bir intikam nedeni değil, düzeltilmesi gereken bir olumsuzluk olarak değerlendiriyor. ABD'nin Irak Savaşı sonrasında yeniden belirlenecek stratejik önceliklerinde Türkiye ile birlikte çalışılmasından yanalar.
Edelman'ın konuşması bu iki safın önde gelen kuruluşlarının Türkiye ile ilgili tartışmalar düzenledikleri bir haftanın açılışını yaptı. Bugün, ABD'nin yerleşik seçkinlerinin en önemli dış politika düşünce kuruluşu Council on Foreign Relations bir siyaset önerisini tartışmaya açıyor (www.cfr.org). Steven Cook ve Elizabeth Sherwood-Randall tarafından yazılan "ABD-Türkiye İlişkilerinde Yeni bir Dönem için İvme Yaratmak" başlıklı çalışma kapsamlı bir yol haritası çiziyor.
Yarın ise sağcı Hudson Institute adlı kuruluşta son dönemde Türkiye ile ilgili hayli olumsuz yazılar yazmış kişilerin de katılacağı bir tartışma toplantısı yapılacak. ABD'ye en olumsuz bakan toplum olan Türkiye hakkında hayırlı şeyler söylenmemesi ihtimali yüksek.

Türkiye
artık karar vermeli
Türkiye'de çok saldırıya uğrayan ve buradan kırgın ayrılan Edelman hayli dengeli bir konuşma yaptı. Söylemek istediklerini sorucevap bölümünde dikkate değer bazı vurgularla tamamladı. Türkiye'de şu sırada gündemi işgal eden tartışmalarda taraf olmadan "kızım sana söylüyorum gelinim sen anla" türünden bazı mesajlar verdi, Türk-Amerikan ilişkilerinde bir kriz olduğunu en azından ima etti. Önümüzdeki dönemde Türkiye ile birlikte hareket etmeyi arzulayan ABD yönetimi, Türkiye'nin kendi
öncelikleri ve tercihleri hakkında karar vermesini bekliyor.
Özal örneğinden çıkarak, Edelman liderliğin risk almak demek olduğunu vurguladı. " Kriz durumları tercih yapmayı gerektirir . Bu tercihlerse genellikle ister iktidarda, ister muhalefette olsun milletin önündeki gerçek seçenekler hakkında vatandaşlarını eğitecek ve görüşlerini şekillendirecek liderler gerektirir.. .ciddi liderler kriz durumlarında bir köşede durmaz".
İsmet İnönü'nün 1950 seçiminde kendisine darbe teklifiyle gelen generalleri reddetmesini özellikle zikretmesi, Türkiye'deki darbe sevdalılarına bir mesajdı herhalde. İnönü'den sonra Özal'a kadar Türkiye'de pek liderlik görülmediğini söylemesi ve şu sıralarda alternatif siyaset arayışlarını örgütleyen Süleyman Demirel'e hiç atıfta bulunmaması da herhalde kayda değerdi.
Eski büyükelçilerden Mark Parris'in bir sorusu üzerine ülkesinin Türkiye-Rusya ilişkilerini desteklediğini söyledi. Ancak aralarında hala Kıbrıs ve Çeçenistan sorunları olan iki ülkenin "bu ilişkilerini doğal olmayan bir hatta oturtmaya çalışmanın da sonuç vermeyeceğini" ekledi.
Kısacası Edelman, Türkiye'ye ve hükümete Müslüman, demokrat, mutlaka laik ve Batı sistemi içinde bir Türkiye'nin pek popüler olmasa da ABD ile birlikte hareket etmesi için çağrı yaptı. Hükümetin ve ülkenin bu çağrıya nasıl cevap vereceği de yakında görülür.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Karar   / 18-06-2006
 Gerilim   / 15-06-2006
 Zerkalı   / 11-06-2006
 Gevşeme   / 04-06-2006
 İşlek trafik   / 01-06-2006
 Bir hamle iki taş   / 28-05-2006
 Brüksel notları   / 25-05-2006
 Dik kuyruk   / 21-05-2006
 Düğmecilere mesajlar   / 18-05-2006
 Rehavet   / 14-05-2006
SOLİ ÖZEL
Kızlar ve gelinler
Eski Amerikan Büyükelçisi, Savunma...
Futbol dinlendi
Futbol dinlendi
Turu garantileyen Arjantin ve Hollanda'nın maçında dağ fare doğurdu.
İstediler düşünüyoruz
İstediler düşünüyoruz
Transferin gözdesi Brezilyalılar SABAH'a konuştu. G.Saray'ın istediği...
Başbakan'ı ağlatan not
Başbakan'ı ağlatan not
Başbakan Tayyip Erdoğan, TRT'de canlı yayınlanan ''Enine Boyuna''...
Bodrum'da turist yok
"Kuş gribi", "papaz cinayeti" derken turizm kara günler yaşıyor.
Şehitlerin kanı yerde kalmadı
Tunceli ve Diyarbakır'daki operasyonlarda 4 terörist ölü olarak ele...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu