kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bize ait domates bile kalmadı
Bize ait domates bile kalmadı
Şanslı Bir Ülkeyiz
Kışın Kiraz Yemek
Ananas Yetiştiren De Var

Bize ait domates bile kalmadı


İstanbul'un belki de en görkemli manavı, Arnavutköy'de; Kolay Manav... Ülkenin çeşitli bölgelerinde üretim de yapan firmanın sahibi İsmet Kolay ile arı kovanı gibi çalışan dükkanın küçük ofisinde oturup sohbet ettik.

- İsmet Bey, Çikita muzların Türkiye'ye ilk kez girdiği günleri hatırlıyor musunuz? O günlerden bu yana neler değişti?
- Tabii hatırlıyorum; seksenli yıllardı. Çikita'nın artıları da, eksileri de var. Eskiden bir kilo muz bir kilo et fiyatına satılırdı. Şimdi bir kilo et zannediyorum 10 YTL'nin çok üstü ve biz muzu hala iki buçuk liraya satıyoruz. Bugün elma, portakal fiyatına; herkes yiyebiliyor. Ama olumsuz yanı da var. Türkiye o günden sonra tohum cenneti oldu. O günden sonra kendimize ait olan bütün tohumlarımızı kaybettik. Bugün bizim diyebileceğimiz bir domatesimiz yok.

- Bu mevsimde zaten yerli domates olmazdı. Bugün seralarda yetişen çeri domatesler yiyoruz. Bunlar eskiden yoktu. Sadece mevsiminde domates bulurduk. Peki, yerli domates çıktığında onlar bizim kendi domates çeşitlerimiz değil mi?
- Ben aynı zamanda üreticiyim. Eskiden bizim iri, kokulu domateslerimiz, siyah karpuzumuz, topatan kavunumuz vardı. Yok oldu. Çengelköy salatalığımız vardı. Bugün tohumunu yurtdışından alıyoruz.

- Çengelköy'de salatalık var mı?
- Yetişmiyor ama önce anavatanı orası olduğu için küçük salatalıkların adı Çengelköy olarak kaldı. Bugün o salatalıklar yurtdışından gelen tohumla yetiştiriliyor. Enginarı ise artık Bayrampaşa'da değil, Bursa, Karacabey bölgesinde yetiştiriyoruz. Ama enginar kısmen de olsa yaşıyor. Ne yazık ki domatesi kaybettik. Bugün sebzenin yüzde doksanı yabancı tohumlardan üretiliyor.

- Marulumuz da mı yabancı?
- Yeşil salata, marul, roka bunların tohumu da yurtdışından geliyor.

- Peki bizde tohum mu kalmadı?
- Tohum fabrikalarının çoğu kapatıldı; üniversiteler seksenli yıllardan sonra bu işin üzerinde durmadı. Dışardan tohum almaya mahkum kaldık.

- Çocukken iki karpuzdan biri kabak çıkardı. Bugün hepsi yenilebilir durumda. Topatan kavuna da çok üzülmüyorum. Çünkü lezzetlisine çok ender rastlanırdı.
- Her ürün her toprağı sevmez. Topatanı Trakya'da ekmez de gider Ankara'da, Konya'da ekerseniz gerçek lezzetini yakalayamazsınız.

- Şimdiki ithal tohumlar tümüyle yabancı; ama her yerde ekiyorlar.
- Ben Malatyalıyım. Malatya kayısısını getiriyor burada dikiyoruz; tamam kayısı oluyor ama Malatya kayısısının tadını vermiyor. Hava, iklim çok önemli, toprak çok önemli, nem oranı çok önemli.

- Batılılar buna teruar diyor ve mahalli özellikleri korumaya çok önem veriyor. Peki Malatya kendi kayısısına sahip çıkabiliyor mu?
- Tabii sıkıntı var ama Malatya şanslı. Çünkü ürünü çok iyi. Diğer ürünlerimiz kayısı kadar şanslı değil.

- Hala köy ortamında aile ihtiyacını karşılayacak kadar örneğin yerel domates çeşitleri üretenler var. Yetiştirseniz, kendi adıma şu domateslerin iki katını ödemeye hazırım.
- Bizim son yedi, sekiz senedir yapmak istediğimiz de bu. Bakın şurada beyaz patlıcan var. Bu Ege'de çok eskiden yetiştirilen bir patlıcan türü. Biz bunun tohumunu saksıda yetiştiren bir teyzeden aldık, çoğalttık, Türk tarımına kazandırdık.

- Dükkanı gezerken çiçekler gördüm. Hangi çiçekleri yiyebiliyoruz?
- Latin çiçeği bu. Yıllar önce tohumunu Güney Amerika'dan getirdik. Özel yemeklerde, salatalarda, pastalarda kullanılıyor. Değişik bir baharat tadı var; ben çok seviyorum.

- Bizim mutfağımızda da kabak çiçeği var. Demin gördüm, bu mevsimde de kabak çiçeği seradan toplanıp getiriliyormuş meğer.
- On iki ay var kabak çiçeği. Bir takım ürünlerde eskiye dönüş başladı bu sevindirici. Ebegümeci, radika, şevketi bostan, kazayağı, kaya koruğu; bunlar artık aranıyor ve pazarı büyüyor. Yedi, sekiz senedir deniz börülcesi vazgeçilmez oldu. Paketlenmiş soya filizinin piyasası da her yıl katlanarak artıyor. Bir Çinli getirdik. Güneşli'de bir yer yaptım; soya filizi üretimi için üç ay eğitim verdikten sonra Çinli'yi yolladık. Orada ortalama günde 500, 600 kilo kadar soya filizi üretiyoruz ve bunu organik yapıyoruz.

- Soya ve mısır genleriyle oynandığı söylenen, şaibeli iki ürün. Organik demek çok kolay değil. Aldığınız soya yerli tohum mu?
- Tohum yerli. İnanın, biz ithalini de denedik ama yerlisi çok daha kaliteli. Antep'den tohumunu getiriyor ve mükemmel bir ürün alıyoruz.

- Demek ki yerli tohum da ayakta kalabiliyor. Siz mutlu olduğunuz sürece Antep'deki tohumcu da yaşayacak, gelişecek. Peki satışı katlanarak artan başka ürünler var mı?
- İthal meyveler pazardaki yerini katlayarak gelişiyor. Sarı kırmızı Kaliforniya biberi soframızda giderek yer alıyor. Ege otları vazgeçilmez hale geliyor. Bir de baby grubu, minik sebzeler var. Minyatür kabaklar, patlıcanlar gibi.

- Türkiye aslında tarımda çok şanslı. Yeter ki tüketici iyi ürünün hakkını versin, kıymetini bilsin.
- En önemlisi yer altı kaynaklarımız temiz. Avrupa'nın yer altı kaynakları, suları pis. Belki de Avrupa'nın bizi AB'ye almak istemesinde en büyük sebeplerden biri bu.

- Ne dersiniz, Arnavutköy çileğine bir gün kavuşma şansımız var mı?
- Var; biz Örnek mahallesinde, İstinye sırtında üretiyoruz..

- Ne zaman dükkanınıza uğrayayım? Hangi tarihlerde çıkacak?
- Mayıs sonlarına doğru.

- Mayıs sonunda inşallah kapınızı çalacak, özlediğim Arnavutköy çileğini alıp yiyeceğim. İsmet bey çok teşekkür ederim.

Kolay Manavı 1. Cadde No: 53/A, Arnavutköy Tel: 0212 257 57 05
DİĞER GURME HABERLERİ
 Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
 Sabahtan akşama kadar süren keyif
 Uskumru dolması en kral meze seçildi
 Türk mutfağının çağdaş yüzü
 Manzara mükemmel mönü esprili
 Cankurtaran'da balık keyfi
 Kebap ve tatlı dünyasında bir dev
 Başkentin ünlü lezzet durağı
 Şampiyon artık Bodrum'da
 700 kişilik 'butik' kebapçı
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
 'Şimdiki müşteri tahsilli'
 Organik tarım doğayı koruyor
 Baklavanın mutlulukla bir ilişkisi olmalı
 Tohumun kontrolü çok zor
 Türk mutfağının kendine özgü bir kokusu olmalı
 Aşçılıkta kepçe kazan dönemi kapanıyor
 Bursa'nın iskenderine hamsili yorum
 Şarap dolabında ayran satılmaz
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
ALİ ESAD GÖKSEL
Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
Son yıllarda...
Beyoğlu S.O.S veriyor
Beyoğlu S.O.S veriyor
Bir zamanların Pera'sı Beyoğlu, kapkaç terörü, haraç çeteleri ve...
'Organlarıyla ünlü olan ilk insanım'
'Organlarıyla ünlü olan ilk insanım'
Kulaklarını tutkalla başına yapıştıran manken Doğa Bekleriz:...
Mücevher gibi takım elbise
Çizgileri 22 ayar altından, üzerinde isminizin yazılı olduğu bir...
Eğlence şehrin her yerinde
Havaların ısınmasıyla açık hava konserleri artmaya başladı. Harbiye...
Dünyanın bunca sorunu varken...
1999 yapımı bir Danimarka filminin 2002'de çekilmiş Amerikan çevrimi imiş bu..
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.