kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstemek başarmanın en temel koşulu
İstemek başarmanın en temel koşulu

Hayat şartları yüzünden uzun süre ayrı kalan kardeşler, ablaları Zöhre sayesinde önce bir araya geldi, sonra iki kardeş de eğitimlerinde ablaları gibi başarılı oldu.

Malatya'nın Darende İlçesi'ne bağlı bir dağ köyünde dünyaya gelen 10 kardeşten altıncısı Zöhre Açık. Henüz üç yaşındayken halası tarafından evlatlık alınır. Kışları halasının yanında kalan Zöhre, yazları da kayısı toplamak için ailesinin yanına gider. Zöhre yaşadığı bu buruk ayrılığın yıllar sonra kendisine büyük bir fırsat yaratacağından habersizdir. Çünkü o, evlatlık verildiği halasının yaşadığı Kayseri'nin Sarız İlçesi'nde kardeşlerine göre daha şanslıdır. Çünkü doğduğu köyde sadece ilkokul vardır ama yaşadığı yerde ortaokulu ve liseyi de okuma şansını yakalar. Daha ilkokuldayken parlak zekâsı ve azmi ile dikkat çekerek, sınıfını hep birincilikle geçer.

HAYALLERİ YIKAN KUMA
Zöhre'nin en büyük hayali öğretmen olmaktır. Ancak liseyi tam bitirmek üzereyken halasının üzerine getirilen kuma, Zöhre'nin hayatını bir anda alt üst eder. Eniştesinin baskılarına rağmen, öğretmenlerinin de desteğiyle liseyi bitirmeyi başarır. Ancak dağ köyüne dönmek istemeyen Zöhre, İstanbul'da bin bir yoksullukla yaşam mücadelesi veren ağabeyinin yanına gelir. Parasızlık ve imkânsızlık nedeniyle üniversite sınavlarına dört yıl süreyle giremez. Ama Zöhre öğretmen olma hayaline, bir gün telefon kulübesinde karşılaştığı ilkokul arkadaşı Ayfer sayesinde kavuşur. Ağabeyinden gizli gizli Ayfer'in kendisine verdiği eski kitaplarla üniversiteye hazırlanır ve daha ilk yılında Yıldız Eğitim Bilimleri'ne girmeye hak kazanır. Artık bir öğretmen adayı olan Zöhre, sadece kendi hayatına değil, azmi ve yakaladığı başarı ile iki küçük kardeşinin de hayatını kurtarır. Ablaları gibi okuma aşkıyla yanıp tutuşan iki kardeş kafa kafaya verip, eski kitaplarla önce ortaokulu, sonra da liseyi dışarıdan bitirirler. Tabii onların istediği sadece bu değildir. Nilüfer'in en büyük amacı sıkı bir sinemacı olmaktır, Abdullah'ın ise mühendis. El ele verip üniversite sınavlarına hazırlanırlar. En büyük eğlenceleri gazetelerin hafta sonu verdiği test sınavlarını çözmektir. Kardeşlerinin bu azmini şaşkınlıkla izleyen Zöhre o dönemi şöyle anlatıyor: "'Çocuklar korkmayın, ikiniz de gireceksiniz üniversiteye, dediğim zaman onlara hayal gibi gelirdi.. Ama sonunda benim yanılmadığım ortaya çıktı. Ve daha ilk sınava girişlerinde üniversiteye girmeye hak kazandılar."

BİRİNCİLİKLE GİRDİ
Ve sonunda umut edilen başarı her iki kardeş tarafından da yakalanır. Nilüfer yıllarca hayalini kurduğu sinema ve tv dünyasına ilk adımını atar. Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne birincilikle girmeyi başaran Nilüfer Açık, altı yıl sürecek Fransızca eğitimi için düğmeye basmıştır artık. Abdullah da artık Yıldız Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü'ne girmiştir. Onu en çok mutlu eden şeylerden biri de yaz aylarında yine kayısı toplamak için gittiği köyünde tüm köylünün traktör motorlarını bedel almadan tamir etmek.

ŞİMDİ NE YAPIYORLAR?
Abla Zöhre, rehber öğretmen olmayı başardı ve birçok özel kuruluşta eğitimci olarak görev yaptı. Ama Zöhre'ye bu da yetmedi ve İngilizce'yi öğrenmek zorunda olduğu gerçeğinden hareketle, bir yıl önce Londra'ya gitti ve yakın bir tarihte ülkeye döndü. Nilüfer ise şu anda Galatasaray Üniversitesi 5. sınıfta. İki yıl Fransızca hazırlık okuyan Nilüfer, değişim programı çerçevesinde Bordeaux Üniversitesi'nde sinema ve TV alanında eğitim alıyor ve duygularını gönderdiği mail'de şöyle dile getiriyor: "Fransa'nın Bordeaux şehrinden yazıyorum. Tam olarak beş ay oldu buraya geleli. Üniversitemiz 2000 yılından bu yana öğrenci değişimi programından yararlanıyor. Ben de başvurmuştum Erasmus öğrencisi olarak Bordeaux üç üniversitesinde eğitim almak için, kabul edildi ve bu dönemi burada tamamladım." Abdullah ise makine mühendisliği eğitimine devam ediyor. Onun da hedefi Amerika'da iyi bir üniversitede master yapmak. Okuldaki başarısından dolayı daha şimdiden birçok üniversiteden teklif alıyor. O da tıpkı ablaları gibi bugüne kadarki eğitim masraflarını tamamen burslarla sağlamış.

Sevilay YÜKSELİR

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Beyoğlu S.O.S veriyor
 'Organlarıyla ünlü olan ilk insanım'
 Şehrin gizemli sakinleri
 İyi kızlar cennete, kötü kızlar Lesvos'a
 Altı balet asker, bizim asker
 Onların aşkı Türk filmlerini aratmıyor
 Herkese hitap eden marka
 Renkli sima Atilla Koç
 Arabanızı şarja takacaksınız
 'Hem kambur hem kepçe kulaklıyım'
 Modanın yıldızları belirlendi
 Üç finalist belli oldu
 Her zaman genç ve güzel kalın
 İlk ekolojik halk pazarı açılıyor
 Fransa'yı kasıp kavuran göçmen
 Kraliyet torpilli 'horoz'a festival
 'Geri kalmış domates yok, ama insan var'
 Ortadireğe limuzinli, helikopterli düğün
 Bu ailenin bileği bükülmez
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Şili kimin ceketinin parçasıydı?
İnsanlarının düz yer...
FİLİZ AKIN
Pembe notlar
Roland Garros Tenis Turnuvası'nı sempatik...
ÜLKÜ TAMER
Neden okumuyoruz?
Hep örnek verilir Batı'dan; "Herkes...
Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
Son yıllarda bağların bulunduğu toprakla ilgili bir altın çağ yaşanıyor. Şarap...
Sabahtan akşama kadar süren keyif
Fenerbahçe'deki True Blue, deniz manzaralı bir restoranda, lezzetli bir yemek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.