kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KKTC'den Rumlara mal iadesine onay
İKÖ'den Rumlara uyarı Yunanistan'a uyarı
Politis: Türklerin bu dava ile çözüm getirmesi Türk tarafına koz getirdi
ABD Bakoyanni planına soğuk
Gül: AB Kıbrıs Türklerine verdiği sözü tutmalı

KKTC'den Rumlara mal iadesine onay

KKTC'de, Kıbrıs sorununun kilit noktalarından mülkiyet sorununa iç hukuk oluşturma hedefiyle yasayla kurulan Mal Tazmin Komisyonu, Kuzey Kıbrıs'ta kalan eski malları için başvuruda bulunan Rumlardan 3'üyle ilgili karar aldı.

Varılan mutabakat uyarınca Tatlısu'daki eski arazileri için başvuruda bulunan 2 Ruma malları iade edilecek, 1 Ruma da malı karşılığında tazminat ödenecek.

Komisyon, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gündemindeki kilitdavalardan Arestis'e de 460 bin Kıbrıs Lirası (KL) tazminat önerdi.

16 BAŞVURUDAN
3'Ü SONUÇLANDI


Komisyon yetkililerinin Türk Ajansı-Kıbrıs'a (TAK) verdiği bilgiyegöre, Rumlardan yoğun ilgi gören Komisyon, işleme koyduğu toplam 16 başvurudan 3'ünü karara bağladı. Mahkemeye gerek kalmadan anlaşma imzalanması yoluyla varılan mutabakat uyarınca, Tatlısu'daki eski malları için başvuran 2 Ruma malları iade edilecek.

Adları açıklanmayan 2 Ruma ait geniş arazinin, herhangi bir KKTC vatandaşının kullanımında olmadığına ve yasa uyarınca hemen iade kapsamına girdiğine dikkati çeken ilgililer, malın iadesinin kamu çıkarı açısından da sakınca taşımadığını belirttiler.

Mülkiyet Yasası uyarınca mülkiyet veya kullanım hakkı gerçek veya tüzel kişiye ait olmayan, konumu ve niteliği uyarınca ulusal güvenliği, kamu düzenini ve kamu yararını tehlikeye düşürmeyecek taşınmaz mallar hemen iade kapsamında. Tahsisten kullanımda olan veya inkişaf edilmiş malların iadesi yönünde karar alınması halinde, iade yasayla çözüm sonrasına erteleniyor. Eşdeğer karşılığı mallarsa iade kapsamı dışında.

BİR RUMA DA TAZMİNAT

Mal Tazmin Komisyonunun sonuçlandırdığı 3. başvuru sahibineyse tazminat ödenmesi kararı alındı. KKTC'de kalan eski malına karşılık tazminat talebiyle Komisyona başvuran Rumla duruşmaya gerek kalmadan anlaşmaya varıldığı öğrenilirken, Rumun adı ve tazminat miktarı hakkında bilgi alınamadı.

Mülkiyet Yasası uyarınca tazminata karar verilmesi halinde, bu miktar devlet adına İçişleri Bakanlığı tarafından ödenecek. Tazminat alan Rumun mülkiyet hakkı da ortadan kalkacak.

ARESTİS'E 460 BİN KL TAZMİNAT ÖNERİSİ

Loizidu davasından sonra Kıbrıs'taki mülkiyet sorununun kilit davalarından AİHM gündemindeki Arestis davasıyla ilgili de Komisyon bir karar üretti.
Kapalı Maraş bölgesindeki malı için tazminat talebiyle AİHM'ye başvuran Arestis'e Komisyon, 220 bini mal karşılığı, 240 bini de gelirkaybı olmak üzere 460 bin KL tazminat önerdi. Öneriyi yazılı olarak Arestis'in avukatına gönderen Komisyon, bu mal için iade talebininse ilgili yasa uyarınca ancak çözümden sonra mümkün olabileceği görüşüne vardı.
Arestis'in tazminat önerisiyle ilgili henüz yanıt vermediği de öğrenildi.

YASA NE ÖNGÖRÜYOR?

Mal Tazmin Komisyonu, Kıbrıs sorununun kilit noktalarından mülkiyet sorunu konusunda iç hukuk oluşturma hedefiyle uzun tartışmaların ardından 19 Aralık 2005'te yasalaşarak uygulamaya giren mülkiyet yasası uyarınca oluşturulmuştu.

Anayasanın 159'uncu maddesine göre hazırlanan ''Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi'' adlı yasayla oluşturulan Taşınmaz Mal Komisyonu, KKTC'de kalan Rum malları için tazminat, takas ve mal iadesi öngören yasayı uygulamakla yükümlü bulunuyor.

Sümer Erkmen başkanlığındaki Taşınmaz Mal Komisyonu, Erol Erozan, Güngör Günkan, Ayfer Said Erkmen, Aytekin Erin ve yabancı üyeler Hans Christian Kruger ile Daniel Tarschys'den oluşuyor.

Yasa uyarınca mahkeme gibi çalışan Taşınmaz Mal Komisyonu'nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından iç hukuk olarak kabul edilipedilmeyeceğinin gelecek günlerde netleşmesi bekleniyor.
AİHM, Arestis davasıyla ilgili kararında, Komisyonun yarına kadar sonuç alıcı çalışma yapmasını istemişti.

AİHM, 22 Aralık 2005'te aldığı kararda Kıbrıslı Rum Ksenides- Arestis'in ''mülkiyet ve özel hayatla ilgili haklarının çiğnendiğine''hükmetmiş ve Kuzey Kıbrıs'ta Rumlar için tazmin komisyonu oluşturulması için 22 Mart 2006, komisyonun fiili işlerlik kazandığınıispatlanması konusundaysa 22 Haziran 2006'ya kadar süre tanımıştı.

TÜRKİYE AİHM'YE BİLGİ VERECEK

Kıbrıs'taki mülkiyet sorunuyla ilgili muhatap kabul edilen Ankara'nın, hafta içinde Strasbourg'daki daimi temsilciliği aracılığıyla KKTC'deki Mal Tazmin Komisyonu ve Komisyona Rumlar tarafından yapılan başvuruların hangi aşamada olduğu konusunda AİHM'yeayrıntılı bilgi vermesi bekleniyor.

İletilecek veriler ışığında, AİHM'nin gelecek aylarda Ksenides- Arestis davasında yeni bir karar daha açıklaması bekleniyor. Konuyla ilgili yorumlarda, iki olasılığa dikkat çekiliyor.

İlk olasılığa göre, KKTC Mal Tazmin Komisyonunun çalışmaları AİHM tarafından tatmin edici bulunacak ve KKTC'de Rum başvuruları için etkin iç hukuk yolu oluşturulduğuna karar verilecek. Böyle bir durumdaAİHM'nin gerek Ksenides-Arestis'i, gerek gündemindeki Rum başvurularını Mal Tazmin Komisyonuna yöneltmesi bekleniyor. Bu durumda Rumlar, ancak
Komisyon kararından memnun olmamaları halinde AİHM'ye gidebilecekler.

İkinci olasılıksa AİHM'nin Mal Tazmin Komisyonunun gerçek anlamda işlerlik kazanamadığı kanaatine varması. Böyle bir durumda AİHM'nin Ksenides-Arestis'le ilgili tazminat kararını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 41'inci maddesi temelinde bu yıl sonuna doğru açıklayacağı tahmin ediliyor.

Ksenides-Arestis, mahkeme masrafları da dahil olmak üzere 2 milyonavronun üzerinde tazminat talep ediyor.

LOİZİDU KARARI

AİHM, 1996 yılında benzer bir davada Titina Loizidu adlı Rum vatandaşını haklı bulmuş, 1998 yılında Ankara'nın kendisine maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetmişti.

Ankara, 2003 yılı sonunda Loizidu'ya 1 milyon avroyu aşkın tazminat ödemişti. AİHM'nin Türkiye'yi Adada ''işgal gücü'' olarak tanımladığı Loizidu kararı, Rumların mülkiyet başvuruları için emsal karar olma özelliğine sahip.

1400 BAŞVURU ASKIDA

AİHM gündemindeki 1400'ü aşkın Rum başvurusu da Ksenides-Arestis kararı ve Mal Tazmin Komisyonunun nasıl işleyeceğini bekliyor. Büyük çoğunluğu henüz davalaşmamış olan bu başvuruların, AİHM'ye büyük yük oluşturduğu belirtiliyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'İrticai terör' kollanıyor
 Ecevit'in şuuru hala kapalı
 Prens Charles'ten destek
 Muhalefet bindiği dalı kesmesin
 Baykal'a iktidar ve muhalefetten tepki
 AKP'de haşema yasağı kalktı
 ABD Atatürk, İnönü, Özal gibi bir lider istiyor
 Umut'a atılan bombalar es geçildi
MUHARREM SARIKAYA
THY yönetimine 3 inceleme...
Türk Hava Yolları Genel...
YAVUZ DONAT
Ankara'nın heyecanlı günleri
Haziran sıcağında Ankara...
Miting gibi namaz
Tahran'da cuma namazı Tahran Üniversitesi'nde kılınıyor. Vaaz ABD ve...
'İçki vermem, günah'
THY'de, son dönemde göreve başlayan bazı kabin memurlarının, günah...
İmam hatipli, İncil'i Kürtçe'ye çevirdi
İmam hatipli, İncil'i Kürtçe'ye çevirdi
İmam hatip lisesinden mezun olduktan sonra müezzinlik yapan imam...
Masonlar arasında zeytinyağı kavgası
Masonlar arasında zeytinyağı kavgası
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın eski ve yeni...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu