kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zaman çizgisinde fobilerinizi yenin!
Beyin gücüyle yüzde 100 zayıflatıyoruz
Kadınlar daha fobik

Zaman çizgisinde fobilerinizi yenin!

Psikolog Adalet Güler'e göre fobilerden kurtulmanın yolu, temele inmek: Kişiyi zaman çizgisinde yürüterek takıntılarını edindiği döneme götürüyoruz. Sorunun kaynağını bulup geçmişteki mayınları temizliyoruz...

Aşırı yemek yeme isteği, madde bağımlılığı, sigara tiryakiliği, uyku düzensizliği, alkol bağımlılığı, kumar alışkanlığı, uçak, yükseklik, sınav korkuları ile her türlü fobi, pazartesi sendromu, cinsel sorunlar, kalabalık önünde konuşamama, alerji, tik, egzama, sedef, terleme, kekemelik ve panik atak gibi hayatınızı kabusa çeviren herşey zaman çizgisinde siliniyor. Kişileri rahatsız eden durum ve duyguların doğuştan gelmediğini, sonradan edinildiğini savunan Psikolog Adalet Güler, fobi ve takıntıların nedenlerini, tedavi yöntemlerini anlattı:

Önyargılarla doluyuz
Hiç tanımadığınız sarışın bir kadın gördüğünüzde ilk saniyede onun hakkında bir düşünceniz oluşur. Daha önceden gördüğünüz duyduğunuz yani arşivinize attığınız bir bilgiyi çıkarıp kullanarak, o ilk defa gördüğünüz kişi hakkında karar verirsiniz. Sizin arşivinizde sarışın bir kadın nasıl kayıtlı ve nasıl bir yargıya sahipse onu yansıtırsınız. Bu bir önyargıdır.

Geçmişten geliyor
Eğer arşivler tozlu ise kayıt da tozlu oluyor. Bir alışkanlığı edinmeniz için yaşamanız gerekmiyor. Bir başkasından duymak ya da görmek de yeterli oluyor. Eğer sizin için kalabalık karşısında kürsüye çıkıp konuşmak heyecan veren bir durum olarak kayıtlı ise siz kürsüye çıktığınızda mutlaka kızarır ve panik olursunuz. Eğer birşeye kızdığınızda dolabı açıp yemek yeme gibi bir alışkanlığınız varsa bunu da geçmişte öğrenmişsiniz demektir. Belki anneniz aynı davranışı yapıyordu veya babanız hatta babaanneniz...
Beyinde fotomontaj Tüm alışkanlıklar bu şekilde saniyenin binde 12'si kadar kısa bir sürede yaşayarak, görerek veya duyarak öğreniliyor. Hafızaya alınıp ihtiyaç olduğunda çıkarılıp kullanılıyor. Mesela stres anında sigara içmek, sinirlendiğinizde yemek atıştırmak veya uykunuzun kaçması. Biz, bu tip sorunu olan ve bunlardan kurtulmak isteyen kişileri zaman çizgisinde (timeline) yürütüyoruz. Kişinin edinmiş olduğu alışkanlıklar, huylar bugün onu rahatsız ediyorsa terapi ile kişiyi zaman çizgisinde yürüterek istenmeyen alışkanlıklarını edindiği döneme götürüyoruz. Sorunun kaynağını bulup geçmişteki mayınları temizliyoruz.

Hipnoz değil
Kullanılan teknik hipnoz değil. Bir nevi hayat fotoğrafınıza montaj yapılıyor. Zaman çizgisinde elinizdeki tozlu albümün sayfaları tek tek açılıyor. İstemediğiniz alışkanlığınız, korkunuz, rahatsızlığınız ne ise onu kazandığınız fotoğraf karesi üzerinde düzeltme yapılarak, sorun kökten gideriliyor. Artık albümünüzde istemediğiniz fotoğraflar olmuyor.

Bilinçaltı destekler
Yaşanılan sorunlar alkol ya da madde bağımlılığı, sigara tiryakiliği, kumar alışkanlığı, aşırı hırslar, fobiler, aşırı yemek yeme şeklinde ise meditasyon veya akupuntur ile bunları çözemezsiniz. Harcadığınız zaman heba olup sorununuza sadece yüzeysel ve geçici bir çözüm sağlarsınız. Kişinin yaşamış olduğu içsel süreçlere yolculuk yapmak lazım. Problemin özüne inmek gerek. Onu kokaine götüren nedir? Neden sigara içiyor? Neden bu kadar hırslı? Neden yükseklik fobisi var? Bu tür sorunlar için zaman çizgisinde araştırma yapılmalıdır.

İyi birşey yapma güdüsü
Kişi; kokaini de alkolü de kendini daha iyi hissetmek veya rahatlamak için alır, kendisine zarar vermek için değil. Yaptığımız olumsuz tercihlerin altında kendimiz için iyi bir şeyler yapma güdüsü vardır. Davranışı yapmakta tetikleyen sebep tespit edilip yok ediliyor. Terapi sonrasında kişi istemediği alışkanlıklardan vazgeçiyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Hormonlu Gıda Obez Yapıyor
 Spor Yapanlarda Efor Astımı Riski!
 Huzursuz Bacak Uykusuz Bırakır
 Prematürlerde Görme Azalıyor
 Kemik Erimesine Karşı Soğan
 Osteoporoz İçin Dev Araştırma
 Şeker Hastalığı Sertleşme Problemi Yaratır Mı?
 Bronzlaşmanın Sağlıklısı Olamaz!
 Kendinizi Renklerle Yeniden Yaratın
 Kozmetik Ve Temizliğe Dair Her Şey
 Göz Altına Yeni Ürün
 Tom Ford'un İlham Kaynağı
 Çağın Sorunu Obezite Artık Bir Sendrom
 Zaman Çizgisinde Fobilerinizi Yenin!
Huzuru ve keyfi Okinava'da buldum
Huzuru ve keyfi Okinava'da buldum
Dünyanın en uzun ömürlü insanlarının yaşadığı Japonya'nın Okinava...
Avşar'dan başka tenisçiler de var
Avşar'dan başka tenisçiler de var
Teniste bu yılın şampiyonu olan TDDS'nin baş antrenörü Mihail...
Bodrum günlüğü
Bodrum günlüğü
Daha büyük bir bot al!
Ünlü kadınlarla yaşadığı aşklarla...
Bayan partner aranıyor!
Bayan partner aranıyor!
Sevenhill, katalog çekimleri için genç kızların hayranlığını kazanan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.