kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Antioksidanlar-la sınav stresine son
Sınav öncesi, sabahı ve sırasında beslenme

Antioksidanlar-la sınav stresine son

Zorlu sınav maratonuna hazırlanırken, yiyip içilenlere de dikkat edilmesi gerekiyor. Kafeinli içecekler endişe ve huzursuzluğa yol açıyor. Antioksidan deposu sebze ve meyvelerden oluşan öğünler ise en sağlıklı beslenme şekli

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, sınav döneminde doğru beslenme şekilleri ve sınavda başarıyı artırmak için yenmesi gereken zihin açıcı yiyecekler hakkında bilgi verdi:

* Sınav stresi iştahsızlık yapar mı?
Üniversite sınavına sayılı günler kala stres ile gelişen yeme davranış bozukluğu; beraberinde kilo kayıpları veya aşırı kilo alma, mide bulantısı, kabızlık ve baş dönmeleri gibi birçok sağlık problemine sebep olabiliyor. Bu dönemde doğru, yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanırsa; hem sağlık problemlerinden korunma hem de doğru besin seçimi ile başarıyı artırmak mümkün.

* Sınav başarısını artıran besinler var mı?
Sınava hazırlanan kişiler gerek zaman bulamamaktan, gerekse alışkanlık olmadığından günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısını atlamaktadır. Yapılan araştırmalarda sabah kahvaltı eden kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bu yüzden mutlaka güne süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez ve yulaf ezmesi gibi besin değeri yüksek gıdalarla kahvaltı ederek başlanmalıdır. Yağsız et, yoğurt, salata, sebze yemeği ve kepekli ekmekten oluşan öğünler dengelidir. Kan şekerini hızla yükseltmeyen diğer şeker kaynakları olan meyve, kepek ekmek, pilav, kepekli makarna, bulgur ve yulaf gibi şeker kaynaklarının da tüketimi gerekmektedir. Özellikle bu dönemde çok fazla çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur. Kolalı içeceklerde bol miktarda kafein içerir. Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya ve adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha doğrudur.

* En sık yapılan beslenme hataları neler?
Başarının artırılması için tatlı ve çikolata gibi şekerli besinlerin yüksek miktarda tüketimi hatalıdır. Öğün atlanmamalı ve öğünlerde dengeli beslenilmelidir. Sınavda başarının anahtarı; yeterli ve dengeli beslenme, her grup besinden yeterli miktarda tüketmedir. Ancak beyin kan şekeri ile çalışmakta ve sabah erken saatte de kan şekeri düşük olmaktadır. Kan şekerinin düşmemesi ve bir sonraki öğünde fazla besin alınmaması için mutlaka ara öğünlerde besin tüketimi olmalıdır. Ara öğünler basit şeker içeren, kan şekerinin hızla yükselip düşmesine sebep olan tatlı, çikolata, hazır meyve suları yerine, kan şekerini yavaş yükselten ve düşük kalori içeren meyve, yoğurt, küçük kepekli sandviç ve ayran gibi gıdalardan oluşmalıdır.

* Antioksidanlar stresi azaltır mı?
Stresin azaltılması açısından besinlerde bulunan antioksidanların tüketilmesi önerilebilir. Balık, ceviz ve fındıkta bol miktarda bulunan Omega- 3 yağ asitleri antioksidandır. Haftada 2 kez balık, haftada 2-3 kez 5-6 fındık, ceviz tüketimi ile karşılanabilir. Yeşil biber, maydonoz, çilek, ıspanak, karnabahar gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır. Günde 6-7 porsiyon meyve ve sebze tüketmek gereklidir. Strese karşı etkin olan yumurta, süt, ıspanak, havuç ve kayısı gibi besinlerde bulunan A vitamini ve tahin, kurubaklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitaminin tüketilmesi, sınav döneminde stresin azaltılmasında etkili olacaktır. Beyin fonksiyonlarında görev alan aynı zamanda bir antioksidan olan çinko da, süt ve türevlerinde, tavuk, yumurta, balık, yağlı tohumlarda bulunur ve düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Bunun yanında beyin fonksiyon işlevleri ve sinir sisteminde görev alan B grubu vitaminlerinin de bu dönem de düzenli tüketilmesi gerekmektedir. B vitaminleri ette, balıkta, kepek çavdar ürünlerinde ve koyu yeşil sebzelerde bulunur. Ayrıca anti-stres özelliğine sahip kepek, çavdar, baklagiller, ayçiçeği çekirdeğinde bulunan magnezyumu da unutmamak gerekir. Stresin azaltılması için düzenli uyku saatleri, düzenli egzersiz programları, yeterli ve dengeli bir beslenme programı önerilmektedir. Özellikle rezene gibi sakinleştirici etkisi olan çayların her gün tüketimi de stresin azaltılmasında etkendir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Tatilde Aile-çocuk Arkadaşlığı Olmalı
 Ağrılarınızı Dindiren Alternatif Yöntemler
 Aknelere Erken Müdahale Şart
 Baba Olmak İsteyenlere Müjde
 İlaç Niyetine Antepfıstığı Yiyin
 Bitkisel Çayların Fazlası Zarar
 Savaşın Galibi Emincan Oldu
 Sivilceleriniz Hakkında Her Şey
 Açıkta Satılan Gıdalar Zehirliyor
 Sağlıklı Beslenme Rehberi
 Kekemeler Bir Ayda Bülbül Kesiliyor
 Kekeme Diye Sevgili Bulamadı
 Aşırı Terleyene Estetik Çözüm Botoks
 Antioksidanlar-la Sınav Stresine Son
Angelina Jolie'ye özendiler
Angelina Jolie'ye özendiler
Bir hafta önce nişanlanan Yavuz Bingöl ile Burcu Kara; Somali'den...
Onlar birbirine hayran baba-kız
Onlar birbirine hayran baba-kız
Türkiye'de sanata önemli katkılarda bulunmuş olan Portakal Ailesi'nin...
Sosyete plaj çantalarını   Chez-bo'dan düzdü...
Sosyete plaj çantalarını Chez-bo'dan düzdü...
Chez-bo markasıyla iki yıldır sosyetik isimlere etnik kıyafetler...
Farkı fark edin!
Farkı fark edin!
Moda Polisi
Patrizia Pepe markasını Türkiye'ye getiren TÜSİAD...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.