kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ağrılarınızı dindiren alternatif yöntemler

Akupunktur, bitki çayları, yoga veya meditasyon... Ağrıları dindiren bu yöntemlerin ne kadar sağlıklı olduğunu merak ediyorsanız bu yazıyı okuyun

Son günlerde artan medikal olmayan yöntemlerle tedavi konusunda akupunktur uzmanı Murat Topoğlu ile görüştük. Topoğlu; hangi hastalıkta, nereye kadar akupunkturun kullanılabileceğini ve diğer alternatif tedavi seçeneklerini açıkladı:

* Akupunktur hangi tip ağrılarda tedavi yöntemi olarak kullanılabilir?
Her türlü ağrıda kullanılabileceği ileri sürülse de yanlıştır. Çinli hekimler ameliyatlarda da kullanıyor. Ancak Batı'da bu konuda yeterli başarı sağlanamamıştır. Özellikle migren tipi baş ağrılarında, akut ve kronik gerilime bağlı bel ağrılarında, çeşitli adale ağrılarında akut ve kronik gerilime bağlı bel ağrılarında ve çeşitli adale ağrılarında iyi sonuç verebilir. Akupunkturun ağrı kontrolünde bir yeri vardır. Ancak bu yer ileri sürüldüğü gibi yüzde 100 başarıya ulaşılan bir yer değildir. Ancak hasta iyi seçildiği ve doğru uygulandığı takdirde geçici sürelerle etkili olabilecek bir yöntemdir.

* Akupunktur her derde deva mıdır?
Bu konuda çeşitli denekler ve hekimler açıklamalar yapar. Bu durum haksız kazanç kaynaklarının doğmasına yol açar. Akupunktur bir tedavi yöntemidir ama her tedavi biçimi gibi sınırları vardır. Her hastalığa karşı bir panzehir değildir. Böyle gösterilirse bilim dışına çıkılmış olur. Her tedavi yönteminde yüzde 50'lere varan psikolojik destek vardır. Bu nedenle birçok hastalık hekimin iyi niyeti, iyi bakım ve destekle çözümlenebilmektedir. Akupunktur yalnızca psikolojik etkiye sahip bir yöntem değildir. Bu şekilde değerlendirilmesi yanlıştır. Ancak akupunkturun yalnızca psikolojik etkisinden yararlanmak da son derece hatalı ve kısa vadeli bir yaklaşım biçimidir.

* Hipnozla ağrı tedavisi yapılır mı?
Hipnoz ağrı kontrolünde kullanılabilir. Hipnoz ile ağrı ortadan kaldırılamaz. Hastanın ağrı algılamasında değişiklik meydana gelir. Yani hasta ağrıyı hisseder ama canı yanmaz. Hipnoz hem ağrı kontrolü hem de hastanın kendi kendine ağrısını kontrol edebilmesi için kullanılır. Hipnoz sadece psikolojik kökenli ağrılarda değil kanser ağrılarında bile kullanılabilir. Doğum ağrıları için bile kullanılabilmektedir. Hipnoz bilimsel sınırlar içinde kullanıldığı takdirde tıpta yeri vardır. Ama ne yazık ki spekülatif amaçlar için de uygulanabiliyor.

* Ağrı kontrolü için bitkilerden yararlanılabilir mi?
Gerçekte tıpta kullanılan bütün ilaçlar, bir zamanlar bitkilerden elde edilen ürünlerin doğal ya da sentetik türevleridir. Bu anlamda bitkiler tıpta kullanılabilir. Ancak bir bitki özünün ilaç olarak kabul edilebilmesi için çok uzun bir süreç ve deneyler gereklidir. Önce hayvan deneyleri ile bunların uzun süreli sonuçları daha sonra gönüllü insanlar üzerinde yapılan çalışmalardan sonra bitkiler ilaç haline gelebilmektedir. Batı ülkelerinde bir bitkinin ilaç haline gelebilmesi ve tıbbın hizmetine verilebilmesi için yaklaşık 7-8 yıllık bir süre geçmesi gerekmektedir. Bu da bitkilerin gelişi güzel kullanılamayacağı ve ciddi çalışmaların önemini ortaya koymaktadır. Ülkemizde ne yazık ki çok ciddi hastalıklarda bile gerekli bilimsel süreçlerden geçirilmemiş birçok bitki kullanılmaktadır. Böyle girişimlerin zararlı sonuçları hemen ortaya çıkmayabilir. Ama zararlı etkilerin ortaya çıkmasının yıllar alabileceği de akıldan çıkarılmamalıdır.

* İnsan ağrısını kendi kendine kontrol altına alabilir mi?
İnsan ağrısını kendi kendine önemli ölçüde kontrol altına alabilir. Özellikle doğu kültüründe ateş üzerinde yürüyen, vücudun çeşitli bölgelerine şişler sokan insanlar vardır. Son yıllarda tıptaki önemli ilerlemelerden birisi; vücudun ağrılı uyaranı kendi kendine kontrol edebilmek için bir sistemin varlığının saptanmasıdır. Bu sistem çeşitli hormonlar ve kimyasal maddelerin salgılanması ile harekete geçmektedir. Vücut daha önce de belirtildiği gibi morfine benzer maddeler salgılamaktadır. Bu maddelerin normal düzeyin üzerine çıkması ağrının azalmasını sağlar.

* Biofeedback ve gevşeme eğitimi nedir?
Bu yöntem hastanın ağrısını kendi kendine kontrol altına alabilmesi için geliştirilen elektronik cihazların kullanılması ile uygulanan bir yöntemdir. Bel ağrıları ve gerilim tipi baş ağrılarında kullanılabilir. Hasta kaslarını gerdiği zaman ses ve ışık artar, gevşediği zaman hem ses ve ışık azalmakta hem de hasta hangi pozisyonda ağrısının azaldığını öğrenmektedir. Daha sonra gevşeme eğitimi eklenerek, hastanın evde kendi kendine ağrısını kontrol altına alması öğretilir.

* Yoga ve meditasyonun ağrı kontrolünde rolü var mı?
Bunlar insanın kendi kendine hakimiyetini sağlamaya yönelik tekniklerdir. İnsan vücudunun belirli bölümlerini eğitmek anlamında da alınabilir. Bu yöntemlerle beyin üzerinde hakimiyet kurulmaya çalışılır. Yoga ve meditasyon gibi teknikler ağrı kontrolünde kullanılabilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Tatilde Aile-çocuk Arkadaşlığı Olmalı
 Ağrılarınızı Dindiren Alternatif Yöntemler
 Aknelere Erken Müdahale Şart
 Baba Olmak İsteyenlere Müjde
 İlaç Niyetine Antepfıstığı Yiyin
 Bitkisel Çayların Fazlası Zarar
 Savaşın Galibi Emincan Oldu
 Sivilceleriniz Hakkında Her Şey
 Açıkta Satılan Gıdalar Zehirliyor
 Sağlıklı Beslenme Rehberi
 Kekemeler Bir Ayda Bülbül Kesiliyor
 Kekeme Diye Sevgili Bulamadı
 Aşırı Terleyene Estetik Çözüm Botoks
 Antioksidanlar-la Sınav Stresine Son
Angelina Jolie'ye özendiler
Angelina Jolie'ye özendiler
Bir hafta önce nişanlanan Yavuz Bingöl ile Burcu Kara; Somali'den...
Onlar birbirine hayran baba-kız
Onlar birbirine hayran baba-kız
Türkiye'de sanata önemli katkılarda bulunmuş olan Portakal Ailesi'nin...
Sosyete plaj çantalarını   Chez-bo'dan düzdü...
Sosyete plaj çantalarını Chez-bo'dan düzdü...
Chez-bo markasıyla iki yıldır sosyetik isimlere etnik kıyafetler...
Farkı fark edin!
Farkı fark edin!
Moda Polisi
Patrizia Pepe markasını Türkiye'ye getiren TÜSİAD...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.