kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Chirac - Erdoğan
AB için restleştiler
Türkiye'ye 3 uyarı
Limanları açmak bir yükümlülük
AP raporunda Şemdinli eleştirisi

AB restleşmesi

Erdoğan: Müzakereler duracaksa da dursun... Chirac: Limanları açın.

AB ile Kıbrıs restleşmesi şöyle gerçekleşti: Erdoğan "İzolasyonlar kalkmadan Kıbrıs için adım atmayız. Müzakereler duracaksa dursun" dedi. Fransız lider Chirac'ın cevabı "Türkiye, limanlarını yıl sonuna kadar Rumlara açmazsa sorun yaşanır" olurken; Avusturya Başbakanı Schüssel "Bu sözler sıkıntı yaratır" dedi. Gerginlik doları üç kuruş zıplattı.

AB için restleştiler

Lüksemburg'dan sonra Avusturya Başbakanı Schüssel ve Chirac da Türkiye'nin limanlarını Rum kesimine açması uyarısı yaptı. Erdoğan, KKTC'ye izolasyon kalkmadıkça, limanları açmayacaklarını söyledi, "Hayret bir şey! Müzakereler durur! Durursa durur" dedi.

Ankara Rumlara limanları açmalı!
Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'in önceki gün yaptığı "Türkiye'nin Rum Kesimi'ne limanlarını ve havalimanlarını açmaması halinde müzakere sürecinin askıya alınması" açıklamasına, AB dönem başkanı Avusturya'nın Başbakanı Wolfgang Schüssel ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da destek verdi.

"DURURSA DURUR" KRİZİ
AB devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirvenin ardından Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avusturya Dışişleri
Bakanı Ursula Plassnik ortak basın toplantısı düzenledi. Schüssel, "Türkiye Rumlar'a limanlarını açma yükümlülüğünü bu yıl sonuna kadar yerine getirmezse sonuçları olacaktır" diye ekledi. Schüssel, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın "Rumların AB üyesi olmasından sonra adada çözüm zorlaştı" sözlerinin hatırlatılması üzerine ise, "Kıbrıs'ın AB üyeliği Ada'da barış sürecine katkı sağlamış ve kuzeyin ekonomik olarak büyümesine yardımcı olmuştur" iddiasında bulundu. Schüssel, Başbakan Tayyip Erdoğan "Geri adım atmayacağız, müzakereler durursa durur" diyerek restini duyunca şaşırdı. Schüssel, gazetecilerin ifadeleri üzerine, "Biz önemli bir zirve gerçekleştirdik. Sayın Erdoğan'ın sözlerini duymadık. Ancak, böyle bir açıklama yaptıysa sıkıntı yaratır" dedi.

HAZMETME KRİTERİ
Schüssel zirvede, AB'nin genişleme politikasında hazmetme kapasitesinin kriter olarak yer almasını da önerdi, ancak önerisi kabul edilmedi. AB Komisyonu'nun bu konuda bir rapor hazırlamasının benimsendiğini söyleyen Schüssel, Türkiye konusunda bu konuda daha önce bir uzlaşma yakalandığını kaydetti. "3 Ekim'de Türkiye ile müzakereleri başlatırken hazmetme kapasitesinin hem aday ülke açısından hem AB açısından şart olduğunu belirtmiştik'' dedi. Schüssel, gazetecilere, "Aslında 'hazmetme' kelime itibarıyla kötü. Biz, birlik olarak kimseyi 'yutmak/sindirmek' istemiyoruz. İçimize kabul ediyoruz" dedi. Bu konu, AB Zirvesi Sonuç bildirisinde de "Genişleme ritmi, AB'nin hazım kapasitesini dikkate almalıdır" ifadesiyle belirtildi. Schüssel'den sonra Chirac da, Türkiye'nin limanlarını Rum gemilerine ve uçaklarına açması gerektiğini söyledi, aksi halde sorun çıkacağını" belirtti.

Hayret bir şey! Durursa durur!
Başbakan Tayyip Erdoğan, Brüksel'de toplanan AB liderlerinin Türkiye'ye uyarı yaptığı saatlerde İstanbul'dan sert bir karşılık verdi. Erdoğan, AB ile müzakerelerin durabileceği tehdidine karşı, "Bakın çok açık söylüyorum; durursa durur'' dedi. İstanbul Sanayi Odası'nın düzenlediği toplantıda konuşan Başbakan, Bilim-Araştırma faslında AB ile fiili müzakerelerin açıldığını ve kapandığını hatırlattı. Erdoğan, Türkiye'deki muhalefetin bu konuda "Sağır duymaz uydurur kabilinden", "Efendim bunlar Kıbrıs'ta limanları verecekler, havaalanlarını açacaklar, ek protokolü imzalayacaklar" şeklinde "çirkin muhalefet" yaptığını belirtti. "İktidarı tanıyanların çok iyi tanıdığını, tanımayanların ise tanımamakta direndiğini" ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

BİZ GEREKENİ YAPTIK
"Biz AB'nin 25 üyesine, dönem başkanları da dahil, Kıbrıs'a karşı uygulanan izolasyonlar kalkmadığı sürece bizden ne ek protokol, ne havalimanı, limanlar konusunda bir şey beklemeyiniz, dedik. Bunu çok açık ve net söyledik. Çünkü biz garantör ülke olarak Kıbrıs'ta yapmamız gerekenleri yaptık. Bizden ne istediniz? Annan Planı'na destek. Biz bu desteği verdik. Kuzey Kıbrıs'tan ne istediniz? Annan Planı'na evet! Kuzey Kıbrıs destek verdi. Güney Kıbrıs ne dedi? 'Hayır' dedi. Siz Annan Planı'na 'hayır' diyeni ödüllendirdiniz, 'evet' diyeni cezalandırdınız. Hala cezalandırmaya devam ediyorsunuz. Biz bu adalet anlayışına karşıyız."

HAYRET BİR ŞEY!
Başbakan konuşmasının devamında, bunların hepsinin tek tek söylendiğini, izolasyonlar kaldırılmadıkça geri adım atmayacaklarını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bunu herkes böyle bilsin. Ek protokol konusunda da aynı şekilde. 'Ay efendim müzakereler durur.' Hayret bir şey! Bakın çok açık söylüyorum; Durursa durur. Bize karşı olumlu yaklaşana biz de olumlu yaklaşırız"dedi. Erdoğan, bu sürece girerken hep kazan-kazan hesabına göre hareket ettiklerini ifade ederek, ''Biz kaybedeceğiz, karşıdaki kazanacak. Yok öyle birşey. Farklı kazanacağız, farklı kaybedeceğiz. Bunu adalet anlayışımızla bağdaştırmıyoruz. Çünkü biz öyle bir medeniyetten geliyoruz ki bu medeniyette asla ezmek yok, adalet var. Zulmetmek yok. Adalet var'' şeklinde konuştu.

Umut TÜTÜNCÜ / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Barroso: Türkiye bir meydan okumadır
 WC serbest, cep yasak
 ÖSS tahtası yok satıyor
 Çelik, oğluna çok güldü
 21'inde trafik cezası yağacak
 Yemin edip çakı gibi polis oldular
 İşçi mi olacak pilot mu?
 Diyanet'in ilginç önerileri
 PKK'da evde kaldık isyanı
 Borç ödeyecekler
YILMAZ ÖZDİL
ÖSS...
Uzmanlar, ÖSS'ye girecek gençleri tavsiye...
MEHMET BARLAS
Kendine güvenme, rakibini yok et!
Özgür düşünce ve...
FATİH ALTAYLI
Derin siyaset AKP'nin ömrünü uzatır
Yavuz Donat'ın...
ERDAL ŞAFAK
Hayret bir şey
Başbakan Erdoğan'ın "rest"i...
MEHMET ALTAN
Bu sınavlar eskidi
Sadece yarın üniversite sınavına...
İspanya'yı ikiye bölen Katalan referandumu
Katalonya'ya daha fazla özerklik tartışmaları yarınki referandumla...
AB bahane Dünya Kupası şahane!
İki gün süren Avrupa Birliği (AB) zirvesine ne Birlik'in geleceği...
Cellat Tangocu: 6-0
Cellat Tangocu: 6-0
Yıldızlar topluluğu Arjantin'den futbol dersi. Sırbistan'a "3'te...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu