kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Seri katil bir Türk olabilir
Seri katil bir Türk olabilir
Bir seri katilin portresi
Son cinayet 6 Nisan'da işlendi

Faili çok meçhul

Dokuz kişi öldü: sekiz Türk ve bir Yunanlı. Kriminolog Stephan Harbort, altı yıl önce Almanya'da başlayan bu seri cinayetlerin hâlâ bulunamayan failinin Türk olmasından şüpheleniyor.


Seri katil bir Türk olabilir

Almanya'da son altı yılda sekiz Türk ve bir Yunanlı, esrarengiz bir katil tarafından öldürüldü. Seri katil uzmanı Stephan Harbort, faili hâlâ bulunamayan Kebap Cinayetleri failinin Türk olabileceğinden söz ediyor.

Şimdiye kadar dokuz kişi (sekiz Türk, bir Yunan) kurban gitti. Hem Alman hem de Türk basını konuya geniş yer ayırdı, ancak en ufak bir ipucu ya da iz bulunamadı. Alman resmi makamlarının olaylara verdiği isim "Kebap Cinayetleri". Bir seri katilin (veya katiller) Almanya'da o kent senin bu kent benim dolaşıp Türkleri öldürdüğü sanılıyor. Ancak yıllardır bütün çalışmalar, bir akıl yürütmenin ötesine geçemiyor. Kurbanların hiçbirinin diğeriyle alakası yok. Tek benzerlik Türk olmaları ve kebapçı veya manav benzeri bir dükkân işletmeleri. Yani Almanya'nın seri katili, Türk esnafı hedef alıyor. İzlenen yöntem hep aynı. Katil kurbanın dükkânına geliyor, yakın mesafeden 'infaz' ediyor. Kullandığı silah da aynı: Çek yapımı CZ-83 model bir tabanca. Katil veya katillerin amaçları konusunda ise bir bilgi yok. Önce, öldürülenler bir uyuşturucu şebekesinin elemanları, cinayetlerin de iç hesaplaşma olduğu söylendi. Ardından siyasi cinayet ihtimali üzerinde duruldu. Son iddia ise, cinayetlerin arkasında ırkçı bir grubun olduğu. Türk polisiyle işbirliği halinde cinayetleri aydınlatmaya çalışan Alman polisi şaşkın. Bu konuda bilgi verebilecek en yetkin ağızlardan biri, Düsseldorf'ta komiser ve aynı zamanda seri katil uzmanı olan Stephan Harbort.

KURBANLARI KOLAY LOKMALAR...
Kriminolog Stephan Harbort Almanya sınırları içinde hayli şöhretli biri. 42 yaşında bir seri cinayet uzmanı. Katılmadığı radyo-TV programı yok gibi. Birçok belgesel ve Hollywood yapımında (Hannibal, Red Dragon, From Hell) danışman olarak görev yapmış. İnsan merak ediyor, seri katiller gerçekten de IQ'ları tavan yapmış kişiler mi diye. "Hannibal Lecter gibi mi?" diye soruyor Harbort. Sonra devam ediyor: "Yok öyle bir şey. Seri katiller daha çok silik kişilikler. İhtiyaçlarını dile getirmesini öğrenemediklerinden, onları olmadık yollardan karşılamaya çalışıyorlar. Bazen para ve iktidar hırsı, bazen de bunu sadece günlük sorunların üstesinden gelebilmek için yapıyorlar." Bir de sadist kişilikler var... Onları da şöyle tarif ediyor komiser: "İşte onlar faklı. İçsel bir senaryoya göre hareket ediyorlar. Cinayet işlerken, her şey tam tamına onların planladıkları gibi gitmeli. Ancak böyle olduğunda yaptıklarından zevk alıyor, tatmin sağlıyorlar. Aklı farklı işleyen bizlerin, onların ruh halini anlamamız mümkün değil. Her 100 katilden beşi sadist." Sadist katiller tabii ki kurbanları rastgele seçmiyor. Kurbanlar genelde 'kolay lokmalar' arasından çıkıyor. "Katile zorluk çıkarmayacak, fiziksel ve psikolojik olarak alt edilebilir tipler olmaları tercih sebebi. Yani katiller, en az riskli kişilere yöneliyor."

'AMERİKA SERİ KATİLLERE DÜŞKÜN'
Harbort, kariyeri boyunca birçok olay incelemiş, birçok suçluyla konuşmuş. Seri cinayetlerin genelde endüstrileşmiş ülkelerde işlendiğini söylüyor: "'Şu ülkede seri katillere daha sık rastlanıyor' diye kesin bir yargıya varmak mümkün değil. Bir iddiaya göre, ABD seri katiller konusunda başı çekiyor. Ama hemen belirtmeliyim ki, ABD'de seri katillere özel bir ilgi var, bu konu üzerinde çok fazla çalışılıyor." Stephan Harbort uzun yıllardır katillerin peşinde. Vaktinin büyük bir kısmını suçlu profilleri çıkarıp, onların psikolojilerini incelemekle geçiriyor; bu konuda kitaplar yazıyor. Ve tüyler ürpeten bir ayrıntı: Yakalanan birkaç seri katilin üzerinde, Stephan Harbort'un kitapları bulunmuş! Harbort'a bakılırsa, "Herhalde seri katiller kendilerini daha iyi anlayabilmek için bu kitapları okuma gereği duyuyorlar..." Peki Kebap Cinayetleri'nin arkasındaki gerçek ne olabilir? Harbort'a göre bu cinayetlerde birkaç kişinin parmağı var. "Hem görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak söylüyorum bunu, hem de şu nedenle: Cinayetlerin güpe gündüz işlenmesi, katil için ciddi bir risk. Bu demek ki bir erketeye, yani gözlemcilik yapan birine ihtiyaç var," diyor. Cinayetlerin altında ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi nedenler aramak ne kadar akla uygun? Stephan Harbort'a göre "Hiç değil. Katiller bir mesaj vermek, korku saçmak istiyor. Görüldüğü gibi başarılı da olmuşlar. Kurbanların yakınlarının hepsi korkmuş, kimse konuşmuyor." "Katiller büyük ihtimalle Türk," diyor Harbort. Kriminal araştırmalar, seri cinayetlerde, katillerle kurbanlar arasında, kültürel, etnik veya sınıfsal paralellikler olduğunu gösteriyor. Ancak Kebap Cinayetleri'yle ilgili soruşturmada şu an için gelinen aşamada katillerin kimlikleri hakkında bir yargıya varmak imkânsız. Tıpkı, bir sonraki cinayetin ne zaman işleneceğini ve bu sefer kurbanın kim olacağını şimdiden kestirmenin imkansız olduğu gibi.

Yeşim KASAP / BONN

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Anlamak ne zamandan beri suç?
 Savunmanın tam metni
 Rüyalara giren adam
 Futbol hem siyaset hem de ticarettir
 Atatürk Dolmabahçe'de ölmeseydi!
 Heykel sanatını ateşleyen dâhi Rodin İstanbul'da
 Her yaşın güzelliği
 Eminönü'nün geleceği tartışılacak
 Minikler Çatalhöyük'e kazıya gidiyor
 Hazan, Çan, Ezan tek nefes
 Aşkın dansı sahnede
 Tarihi eser nasıl korunur?
 'Müzeler özel sektöre devredilsin'
 'Sıcak su aydını mı ziyaret edecek?'
 'Bakanın müzeci danışmanı yok'
 Yemedi, içmedi müze kurdu
 Başka dünyanın çocukları
 Tüketim çılgınlığına karşı bireysel devrim: Freeganizm
 Vahşi Adam'dan açık çağrı: Freegan olun!
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Atatürk'ün Latife Hanım'ı ata bindirip kaçırmayı...
MEHMET ALTAN
Atatürk'ün kuşatıldığı gece...
Resmi tarih ne işe...
ÖNCEL ÖZİÇER
Tabii ki evleneceğiz!
Tek başına mutsuz olmak yetmez;...
KAZIM KANAT
Kara çarşaflı annenin bikinili kızı!
Hiçbir zaman bizim...
REFİK DURBAŞ
Tokat, 'lezzet' ile şenlendi
Geçen ayın sonunda Tokat,...
ERDAL ŞAFAK
Rüyalara giren adam
Buyrun size elden geldiğince...
Uzay yelkenlisi 'Malta Şahini' kanatlanıyor
Uzay yelkenlisi 'Malta Şahini' kanatlanıyor
İstanbul Tuzla'daki Yıldız Tersanesi'nde üç yılda yapılan 'Dünyanın...
Jip fiyatına helikopter
Jip fiyatına helikopter
Asıl işi inşaat mühendisliği olan Serdar Göksal isimli mucit, kendi...
Yaz çiçeği gibi kokmak için
Bu aylarda sıcak ve ter büyük bir dert. Zaman zaman kendimizi yapış...
Babanızı unutmayın
Bakım sadece kadınların sorumluluğunda değil, artık erkekler de...
Bize özgü lezzetler hangileri?
Coğrafi İşaretleme Sistemi, ülkemize özel lezzetlerin korunmasını sağlayacak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.