kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İlişki bitti, morluklar kaldı
'Ah o morluklar olmasaydı...'

Demir bir labirent içinde sürüklenerek geçen İki Kişilik Bir Oyun'da rol alan Yelda Reynaud ve Altay Özbek çarpmalar yüzünden yıpranmış durumda... Hatta morlukları gören arkadaşları Reynaud'ya 'Dalmaçyalı' adını takmış.


İlişki bitti, morluklar kaldı

Demir bir labirent içinde sürüklenerek geçen İki Kişilik Bir Oyun, Yelda Reynaud ve Altay Özbek'in tiyatro kariyerine 'Bacaklarda morluk bırakan oyun' şeklinde yazıldı.

Kolay değil... Biten bir ilişkinin ardından kadınla erkeğin birbirine karşı adil olması da... Evli bir kadının, sırf çocuğu olmadığı için kocası tarafından aldatılmasına önce katlanması sonra intikam için onu aldatması da... Sevgilisi olan erkeğin evli bir kadınla girdiği ilişkinin içinden sıyrılması hiç kolay değil. Bildik bir öykü bu... Asıl zor olan ise bu sıkışmışlığı bir labirentin içinden aktarmak... Geçen yıl kurulan Tiyatro Dot'un Uluslararası Tiyatro Festivali'nde de sahnelediği İki Kişilik Bir Oyun, yalnız tiyatronun değil oyuncuların da sınırlarını zorluyor. Çünkü oyun sırasında sürekli demir konstrüksiyona çarpmaktan ötürü yara bere içinde kalmışlar. Hatta morluklar yüzünden Yelda Reynaud'ya arkadaşları 'Dalmaçyalı' adını takmış. Yekta Kopan'ın yazdığı, Bülent Erkmen'in tasarlayıp yönettiği, Yelda Reynaud ve Altay Özbek'in de başarılı yorumlarıyla sahnelenen oyun, tiyatro salonunun duvarlarına yerleştirilen labirent içinde geçiyor. Perde yok, sahne de... Kadın ve erkek, tek kelimelik diyaloglarla bir yandan ilişkilerini sorgularken bir yandan da labirentte sürünerek ilerliyor. Karanlıktan gelen bir ses ise diyalogları İngilizceye çeviriyor. Avusturya'da doğduktan sonra Türkiye, Amerika ve Mısır'da yaşayıp Paris'te tiyatro eğitimi alan Yelda Reynaud, tam bir dünya vatandaşı... Bugün "Hadi Endonezya'ya gidiyoruz,'' deyin, gelmeye hazır olduğunu söylüyor. İki yıldır sinema ve dizi çekimleri nedeniyle İstanbul'da olan Reynaud, oyunun tasarımını kâğıt üzerinde gördüğünde çok etkilenmiş, ama başına neler geleceğini hiç hesaplayamamış. Oyun sırasındaki yoğun konsantrasyon yüzünden acı hissetmese de bittikten sonra "Buz, buz getirin'' diye az inlememiş: "Başlarda her tarafım morluklar içinde kalınca adım Dalmaçyalı'ya çıkmıştı. Ama dalgıçların giydiği, ısıyı tutan bir giysi olan neopren hayatımızı kurtardı. Kıyafetlerimizin altına onu giydik. Kalın olduğu için bizi darbelerden korudu. Bülent Ermen oyunun tasarımını kağıt üzerinde ilk gösterdiğinde çok etkilenmiştim. Ulaşamama, kavuşamama, hayatın başlangıcında nasıl taze başlayıp sonunda yorgun bitiriyorsak hepsi oyunda vardı. Bir yandan da alt katta konstrüksiyon kuruluyordu. İlk gördüğümde çok şaşırdım. Demirlerin köşeli olduğunu tahmin etmiştim ama bu kadar çarpacağımızı hesaplamamıştım.''

'İYİ Kİ KADIN DOĞDUM'
Reynaud'ya göre oyunun en önemli özelliği labirent şeklindeki dekor ve tek kelimelik diyaloglar... Ona göre içinden çıkılamayan aşkları hemen herkes yaşıyor; "Oyundaki, sıradan bir hikâye aslında... Herkes bir aşk yaşamıştır ve o aşkın içinde bir ulaşamama da vardır. Bir ilişkiden diğer ilişkiye geçerken de o bavulları taşıyoruz yanımızda. Aynı hatalar sürekli tekrarlanıyor. Bu oyundaki yolculukta da bu görülüyor. Ama kadın çok zeki... Biz sonuçta doğurabiliyoruz. Kadın zaten yaratıcı. Yatıyorum kalkıyorum kadın doğduğum için Allah'a şükrediyorum.'' (Tiyatro Dot, Mısır Apartmanı - Beyoğlu)
Tel:(0212) 251 45 45

FİGEN YANIK

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'Geri kalmış domates yok, ama insan var'
 Ortadireğe limuzinli, helikopterli düğün
 Bu ailenin bileği bükülmez
 Bir kasaba yeniden doğdu
 Nasıl gidilir?
 Nereler görülmeli?
 Ne alınır?
 Neler yenir?
 Lüks ÖSS kampları 'ev dershaneleri'ne karşı
 Öğrenciler eğitimden ve sistemden memnunlar
 Kupada futbolumuz değil müziğimiz konuşulacak
 'En iyi' olmaya aday
 Ustaya saygı gecesi
 Mercan Dede'nin Ermeni sorunu
 Will Young'ın yükselişi
 Bizim Dolly'ler geliyor
 Buharlı gemiyle nostaljik Haliç gezisi
 Eğlenceli günler rehberi
 Nostalji ruhu besler, güzelleştirir
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Selimiye'de kutlama
Geçen pazar, Atatürk'ün doğumunun...
ÜLKÜ TAMER
Ölümünden bir yıl sonra Vüs'at O. Bener
Vüs'at O.
ALİ ESAD GÖKSEL
9 bin yıl önceki atalarımız sos...
Türk mutfağının çağdaş yüzü
Tarihi fermanlar, padişah tuğraları ve Levent'e bakan aydınlık cephesiyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.