kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Işınlar dik gelirken güneşten uzak durun!
Güneşle Dost Olabilirsiniz
Güneşlenirken Bunlara Dikkat Edin!
Cilt tipine göre güneşlenme stili
Güneş Işınları, Etkileri Ve Korunma Yolları

Işınlar dik gelirken güneşten uzak durun!

Hangi cilt tipinde olursanız olun; öğle saatlerinde güneşe çıkmayın. Sabah erkenden ya da günbatımına doğru güneşlenebilirsiniz. Özellikle saat 12.00 ile 16.00 arasında bronzlaşmayın. Esmer bile olsanız 15-20 faktörlü bir koruma kremi sürmeden güneşe çıkmayın. Güneşlenirken mutlaka şapka ve gözlük takın

Güneşe korunmasız çıkılması birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Acıbadem Hastanesi'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Nesrin Aksoylar; yanıklardan güneş çarpmalarına kadar derinizde oluşacak ve tatil keyfinizi kaçırabilecek tüm sorunlara karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi:

* Güneş, insan sağlığını nasıl etkileyebilir? Güneşin zararlı etkileri, var olan bir hastalığı artırmak veya olmayan problemleri başlatmak şeklinde görülüyor. Güneşin en sık görülen olumsuz etkisi; güneş yanığıdır. Birden yoğun güneşlenmeyle, 2 ya da 6 saat içinde gelişir. Birinci ve üçüncü günlerde şiddetlenir ve 5-6 gün içinde geriler. Kızarıklık, yanma, ağrı ve ileri durumlarda da sulu kabarcıklar görülür. Baş ağrısı, bulantı ve halsizliğe neden olur.

* Güneş yanığında ilk müdahale nasıl olmalı? Böyle bir durumla karşılaşıldığında, hastanın serin bir yerde dinlenmesi ve sonrasında sık sık duş alması yararlı olur. Yağsız, su bazlı yumuşatıcı kremler, gerekirse kortizonlu krem veya merhemler ve ağrı kesiciler kullanılması faydalı olabilir.

* Güneşe çıkmadan önce cilt temizliği yapılmalı mı? Güneşe çıkmadan önce ve diğer zamanlarda da düzgün bir cilt temizliği yapılmalıdır. Normal zamanlardan daha kapsamlı bir cilt temizliği her zaman gerekli olmasa da; güneşe çıkmadan önce alkolsüz ve parfümsüz temizleyiciler kullanmak daha uygundur. Güneşli havalarda en çok dikkat edilmesi gereken, deri üzerine parfüm ve deodorant gibi ürünlerin sürülmemesi, bu tarz ürünlerin daha çok kıyafetler üzerine sıkılmasıdır. Eğer aksi yapılırsa deride bazı lekelenmeler, kızarıklıklar ve kaşıntı gibi egzama grubu hastalıklar oluşur.

* Güneş alerjileri nasıl ortaya çıkar? Güneşin erken dönemdeki zararlı etkilerinden biri de polimorf ışık reaksiyonu ve kurdeşen gibi hastalıkları ortaya çıkarmasıdır. Alerjik kökenli bu reaksiyonlar; güneş gören vücut bölgelerinde (yüz, kollar ve boyun gibi) kızarıklık ve kaşıntılı döküntüler şeklinde görülür.

* Ciltte güneşin etkisiyle oluşan kahverengi lekelerin tedavisi var mı? Güneşin etkilerinden biri de; vücutta kahverengi lekeler oluşmasına neden olmasıdır. Bunlar genel sağlık açısından önem taşımaz ancak görünümleri rahatsızlık vericidir. Etkili bir güneş koruyucusu kullanmanın yanı sıra hidrokinon gibi pigment üretimini durduran ve meyve asitleri gibi soyucu özellik taşıyan ilaçlar alınabilir. Ancak kesin sonuç almak her zaman mümkün olmayabilir. Güneşin uzun sürede verdiği zararlardan biri de deri yaşlanmasıdır. Doğal yaşlanmaya ek olarak güneşin yol açtığı kırışıklık, lekelenme ve deri yapısında kabalaşma ortaya çıkabilir.

* Cilt tiplerine göre güneşten korunma nasıl olmalı? Çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları ve hipertansiyonu olanlar güneşten daha çok etkileniyor. Doğal olarak bu kişilerin ek korunmaya daha çok önem vermeleri gerekiyor. Deri tipleri; yaz güneşinde ortaya çıkan kızarıklık ve bronzlaşabilme özelliğine göre belirleniyor. Tip 1: Her güneşlenmede kızaran, asla bronzlaşamayan. Tip 2: Her zaman kızaran, bazen bronzlaşan Tip 1 ve Tip 2'de olanlar, genellikle sarışın, mavi gözlü ve beyaz tenlidir ve genellikle yazın öğle güneşindeki 10-20 dakikada güneş yanığı olabilirler. Tip 3: Bazen yanan, genellikle bronzlaşan. Tip 4: Çok az yanan, çabucak ve her zaman bronzlaşan. Tip 5: Koyu renk olanlar (Kızıldereliler). Tip 6: Zenciler, Tip 1 ve Tip 2 olanlar, yaşlılar, çocuklar ve güneşe duyarlı hastalığı olanlar, yazın her gün güneş koruyucusu kullanmalıdırlar. Tip 3 olanların da uzun güneşlenmelerde koruyucu kullanmaları gerekir. Tip n, 5 ve 6 olanların ise koruyucu kullanmaları gerekmez.

* Cildin korunmasında koruyucu kremler ne kadar etkili oluyor? Güneş koruyucular olarak bilinen maddeler; çinkooksit, titanyumdioksit, benzon ve parsol gibi maddeleri içeriyor. Bu maddeler ya gelen ışığı geri yansıtarak ya da ışını emerek hücreye kadar ulaşmasını engelliyor. Aldığımız güneş koruyucusu ürünlerden en az iki tanesinin bulunmasına dikkat etmek gerekiyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Çocuğumu Güneşten Nasıl Koruyabilirim
 Yağmur Çocuklara Müzikle Terapi!
 Üç Gün Önceki Sertleşmem Hâlâ Geçmedi
 Solaklarda Meme Kanseri Riski
 Alzheimer'a Erken Teşhis
 Adet Ağrıları Nasıl Hafifler?
 Yumurtalıklar İçin Çay
 Işınlar Dik Gelirken Güneşten Uzak Durun!
 Çocuğunuz İnternet Bağımlısı Olabilir Mi?
 Gen Dopingi İle İlgili Bilgi Verir Misiniz?
 Kalp Hastalığınız Cinselliğe Engel Değil
 Bronzlaşırken Kavrulmayın
 Yeme-içmenin Yazlık Programı!
 Acil Olmayana Acil Servis'te Bakmalı Mıyım?
Yakında usta bir sörfçü olacak!
Yakında usta bir sörfçü olacak!
Fatih Akın'ın hazırlıkları halen devam eden filminde oynayacak Nurgül...
Gençlerin yeni buluşma noktası
Gençlerin yeni buluşma noktası
Doritos, gençlerin kendini özgürce ifade edebileceği, onları yakından...
Sonunda muradına erdi!
Sonunda muradına erdi!
İlk evliliğinin ardından ilişkilerinde dikiş tutturamayan STFA'nın...
Sayfiye'de coştu!
Sayfiye'de coştu!
Moda dünyasının dahi çocuğu olarak kabul edilen Zac Posen, Cem...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.