kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bronzlaşırken kavrulmayın
Öğle saatlerinde dikkatli olun
Zararlı ışınlardan nasıl korunacaksınız?
Doğru Koruyucu Krem Seçimi Kanseri Önler
Güneşin Yararları
Gözlüğünüzü Unutmayın, Parfüm Sürmeyin
Hamileler nasıl korunmalı?

Bronzlaşırken kavrulmayın

Yaz geldi, herkesin tatil krizi tuttu. Hepimiz güneşin altında kumlara uzanıp bronz bir tenle eve dönmenin hayalini kuruyoruz... Peki, bilinçsizce bronzlaştığınızda cildinizi ve sağlığınızı tehlikeye attığınızı da biliyor musunuz? Tatilde sağlıklı bir şekilde bronzlaşmak istiyorsanız; valizinizden koruyucu kremleri eksik etmeyin ve güneşte kalacağınız süreyi doğru ayarlayın

Güneşten doğru faydalanma ve güneşlenmenin sağlıklı formüllerini merak ediyorsanız; Osmanoğlu Kliniği'nden Dermatoloji Uzmanı Meriç Aksoy'un uyarılarını dikkatle okuyun:

* Güneşlenmeye kaç dakika ile başlanmalı? Açık ve buğday tenli kişiler, ilk gün sadece 15 dakika güneşlenmeli. İlerleyen günlerde bu süre bir buçuk saate kadar çıkılabilir. Esmer tenlilerin güneş altında 15 dakika kalmaları yeterlidir. Güneşin yol açtığı hasarlar en çok açık tenlilerde ortaya çıktığından; esmer tenlilerde böyle bir risk daha azdır ancak bu onların güneşte daha fazla kalabilecekleri anlamına da gelmemelidir.

* Koruyucu krem ne kadar korur? Koruyucu kremlerin etkileri, 3-n saat ile sınırlı olduğundan güneşlenme sırasında tekrar tekrar sürülmelidir. Koruyucu kremler güneşlenmeden yarım saat önce sürülmelidir. Güneşlenme sırasında sık sık duş alınması gerektiğinden her duş sonrası yeniden koruyucu krem kullanılması faydalı olur.

* Havuç ya da kakao yağı daha çabuk bronzlaştırır mı? Havuç, kakao, hindistan ve badem yağlarının güneşten hiçbir koruyucu özellikleri yoktur. Sadece bunları kullanarak güneşlenmek çok tehlikelidir. Özellikle 15 dakika veya daha fazla güneşlenmek, birinci derece yanıklara davetiye çıkarır. Ancak güneş kremi kullandıktan sonra bu tarz yardımcı ürünler kullanılabilir.

* Solaryum, bronzlaşmayı kalıcı hale getirir mi? Çok özel bir nedeniniz yoksa denize gitmeden önce solaryuma girilmesini tavsiye etmiyorum. Son yıllarda cihazların kalitesi artsa da haftada 2'den fazla solaryuma girilmesini tavsiye etmiyorum. İnsanlar başlayınca, bir tutku şeklinde 10-15 seans devam ettiriyor. Kalış süresi kişinin ten rengi ile cihazın özelliğine göre değişir ve hamileler için sakıncalıdır. Solaryum güneşe göre daha az zararlı. Ancak sık sık solaryuma girilmesi yine güneş ışınları gibi derimize zarar verir. Solaryumda da kansorojen ve yaşlandırıcı özellikleri var.

* Bronz ten cazibesini kaybedecek mi? Son yıllarda özellikle Avrupa ülkelerinde beyaz ten daha fazla prim yapmaya başladı. Bunda cilt kanserlerindeki artış etkili olabilir. Ayrıca bilinçli denize girme ve güneşlenme sayesinde, tatilde bronzlaşmadan da dinlenip yılın yorgunluğundan arınabilirsiniz.

* Bronzlaştıran ışın hangisi? Bronzlaşma güneş ışınlarına karşı bir tepkidir. Güneşlenirken melanin hücreleri aktive oluyor. Deriye rengini veren melanin maddesi daha fazla olunca; deri kalınlaşıp, güneşe karşı kişiyi korumak amacıyla bronzlaşır. Güneşin bir görülen bir de görülmeyen ışınları var. Görülmeyen ışınlardan çok kısa dalga boylu olan infraruj ile infraretler ozan tabakası tarafından tutulur. Bir de ultraviyole ışınları var ki onlarda A, B ve C olarak dalga boylarına göre gruplara ayrılır. En kısa dalga boyuna sahip ultraviyole C en fazla zararlı olanıdır ve ozon tabakası tarafından tutulsalar da bir bölümü bu tabakanın inceldiği yerlerden yeryüzüne inmeyi başarıyor. Biz bu ışınları ameliyathane, laboratuvar veya yüzme havuzların dezenfeksiyonunda kullanıyoruz. Ultraviyole B ışınları esas bronzlaştıran ışınlar olurken, ultraviyole A ise cildi yakan ışınlardır. A ışınları deride yanık oluşturur. Ayrıca hem A hem de B ışınları, birtakım cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanıyor.

* Otobronzları güneşlenirken kullanabilir miyim? Güneş koruyucu özellikleri olmayan otobronzların son zamanlarda E, C vitaminlisi ve ultraviyole ışınlarından koruyuculu özellikte olanları bulunuyor. Bu tarz ürünler denize gidemeyen ya da özel bir nedenle kullanılabilir. Ancak otobronzları kullanmadan önce deriye peeling yapılması daha etkili olacaktır.

* Güneşlenme bilincimiz var mı? Türkler, ne zaman fırsat bulurlarsa denize gittiklerinde mutlaka yanıyorlar. Koruyucu krem kullanmadan ve saatlerce güneşin altında kalıyorlar. Bilinçli güneşlenen varsa da çok azdır. Bulutlu havada güneşlenenler de yine aynı riske sahip. Kadınlar daha bilinçli güneşlenirken, erkekler biraz daha ilgisiz!

* Vitaminler bronzlaşmayı kolaylaştırır mı? Güneşe çıkmadan önce bir doktora danışarak betakaroten, C ve E vitamini gibi besin takviyelerinden faydalanılabilir. Bunlar güneş ışınları ile oluşan serbest radikallerin nötralize edilmesine ve bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesine yardımcı olur.

* Kırışıklıkları artırıyor mu? Güneş ışınları kansorejen ışınlardır. Cildi erken yaşlandıran ışınlardır. Derideki kırışıklıkları arttırıp derinleştirir. Ve bu her sene bir öncekinin üzerine eklenerek sürer. Cildin bağ dokusunu gevşetip sarkmalara neden olur. Deride açık veya koyu renk lekelere de yol açar.

* Peki yararları yok mu? Yaz gelince hepimiz deniz kenarı aktivitesi, güneşlenme planları ve bronzlaşma hayalleri kurmaya başlarız. Güneş ışınları canlılık verip, mutluluk hormonlarının salgılanmasını artırıyor. D vitamini sentezini uyarıp, vücudun kalsiyum dengesi ayarlanmış oluyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Çocuğumu Güneşten Nasıl Koruyabilirim
 Yağmur Çocuklara Müzikle Terapi!
 Üç Gün Önceki Sertleşmem Hâlâ Geçmedi
 Solaklarda Meme Kanseri Riski
 Alzheimer'a Erken Teşhis
 Adet Ağrıları Nasıl Hafifler?
 Yumurtalıklar İçin Çay
 Işınlar Dik Gelirken Güneşten Uzak Durun!
 Çocuğunuz İnternet Bağımlısı Olabilir Mi?
 Gen Dopingi İle İlgili Bilgi Verir Misiniz?
 Kalp Hastalığınız Cinselliğe Engel Değil
 Bronzlaşırken Kavrulmayın
 Yeme-içmenin Yazlık Programı!
 Acil Olmayana Acil Servis'te Bakmalı Mıyım?
Yakında usta bir sörfçü olacak!
Yakında usta bir sörfçü olacak!
Fatih Akın'ın hazırlıkları halen devam eden filminde oynayacak Nurgül...
Gençlerin yeni buluşma noktası
Gençlerin yeni buluşma noktası
Doritos, gençlerin kendini özgürce ifade edebileceği, onları yakından...
Sonunda muradına erdi!
Sonunda muradına erdi!
İlk evliliğinin ardından ilişkilerinde dikiş tutturamayan STFA'nın...
Sayfiye'de coştu!
Sayfiye'de coştu!
Moda dünyasının dahi çocuğu olarak kabul edilen Zac Posen, Cem...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.