kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Yüzde 175.2

Son dönemde epey çoğalan ve gerçekten yararlı bulgulara ulaşılmasını sağlayan "Üniversite gençliği ne düşünüyor" konulu araştırmalara bir katkı da Atatürk Üniversitesi'nden geldi.
Prof. Dr. Muammer Yaylalı başkanlığında 9 öğretim üyesi 60 üniversitede okuyan 7.568 öğrenciye 41 soru yöneltti. AB'den siyasete, sosyal yaşamdan hayata bakışlarına kadar.
Anketin en çok siyasal eğilimlerle ilgili bölümü ilgi çekti. Son derece doğal; çünkü gençlik kesiminde hangi siyasal akımların baskın olduğunu anlamaya imkan verecekti. Ama vermedi! Çünkü şöyle bir tablo çıktı: Gençliğin yüzde 52.2'si milliyetçi, yüzde 31'i muhafazakar, yüzde 23.8'i liberal, yüzde 40.2'si sosyal demokrat, yüzde 28'i ise sosyalist. Yanıtların toplamı yüzde 175.2 ediyor. Bu da 3.551'i kız 7.568 öğrencinin dörtte üçünün birden fazla seçeneği işaretlediği anlamına geliyor.
Neden? Birçok gerekçe sayılabilir.
Örneğin, "Kafa karışıklığı" ile yorumlanabilir. Altı da kolay doldurulur: "Efendim, 12 Eylül 1980 müdahalesiyle başlayıp en az 1990'ların ortalarına kadar süren depolitizasyon siyasetleri gençliği dipsiz bir boşluğa yuvarladı. O uzun depolitik ve de apolik boşluktan yeni yeni çıkılıyor. Gençler siyasetle yeniden tanışıyor. Bu nedenle tercihte zorlanıyorlar" gibi...
Veya ideolojiler arasındaki kalın çizgilerin solmaya başladığı, sağ ile sol arasında pek fark kalmadığı görüşü de makul bir neden olarak ortaya sürülebilir...

Siyasetçilerin
işi zor
Ancak biz yüzde 175.2 dağılımın ardında "Kafa karışıklığı" ve "Sağsol yakınlaşması"ndan da öte bir "Püf noktası" veya "Gizem" bulunduğunu sanıyoruz.
O da şu: Gençler idealleri ile gerçekler arasında sıkışıtılar. Ve bu kıskaçtan çıkış yolunu ideallerinden kopmadan gerçekleri kabullenmekte buldular.
Açalım: Kendini "sosyalist" diye tanımlayan yüzde 28'lik kesimin büyük çoğunluğu aynı zamanda "sosyal demokrat" seçeneğine de "evet" yanıtı verdiler. Zira "sosyalist" kimliğin yanıtı olan partilerin tümünün tüm seçimlerde baraja takıldığını, bundan sonraki seçimlerde de bu sonucun ya da kaderin değişmeyeceğini biliyorlar. Bu da onların siyasal yaşamda söz sahibi olmalarının tek aracını oluşturan oylarının boşa gitmesi anlamına geliyor. Bunu kabullenmeye razı olmadıkları için baraj sorunu olmayan siyasal akımı ikinci seçenek olarak eklediler.
"Muhafazakar" ile "milliyetçi" görüşler arasında da benzer geçişler olduğu kesin. Tabii "liberal" grupta da. Çünkü Türk siyasetinde bu görüşü temsil eden bir parti yok. En azından parlamentoda.
Hatta daha ileri gidip hem muhafazakar veya milliyetçi ama hem de sosyal demokrat veya liberal dünya görüşünü kendine yakın bulan çok ciddi bir kitlenin varlığından bile söz edebiliriz.
Özetle farklı bir gençlikle karşı karşıyayız. 1960'ların sağsol ayırımı olmayan "homojen" gençliği değil. (Hatırlayın; (Türkiye'yi 27 Mayıs'a götüren olayların en önemlisi olarak sayılan o ünlü 555 K parolalı Kızılay gösterilerinde ideolojisiz bir gençlik merhum Başbakan Adnan Menderes'in yakasına yapışmıştı.) 1970'lerin keskin, hatta ölümüne kamplara ayrılmış gençliği değil.
1980'lerin, hatta 1990'ların, annebabaların "Aman evladım suya sabuna dokunma" telkinleriyle üniversiteye gönderilen gençliği değil.
İdealist ama ayakları yere basan, ideolojisi olan ama körü körüne, tutsaklık ölçüsünde bağlanmayı reddeden, bu nedenle de her seçimde siyasal dengeleri altüst edebilecek bir kuşak geliyor.
Siyasetçilerin dikkatine!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Barışçı savaş   / 09-06-2006
 Kırım Savaşı   / 08-06-2006
 Yeni bir heyecan   / 07-06-2006
 Sağ-sol farkı   / 06-06-2006
 Ölü filonun amirali   / 05-06-2006
 Sürdürülebilir mi?   / 04-06-2006
 Karadağ kıvılcımı   / 03-06-2006
 Esma Hanım ve Defne   / 02-06-2006
 Ağ kayaya takıldı   / 01-06-2006
 DİSK'in tepkisi   / 31-05-2006
MEHMET BARLAS
Gündemimiz kuşkularla ve sorularla dolu...
Toplumsal...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Faizi önceden söylemeden artırmak daha etkili...
FATİH ALTAYLI
Oylama ile faiz
Türkiye Merkez Bankası, bir ilke imza...
ERDAL ŞAFAK
Yüzde 175.2
Son dönemde epey çoğalan ve...
MEHMET ALTAN
Sopa yemeyince olmuyor mu?
Öncelikle temel bir tespiti...
Hamas ziyareti resmi değildi
İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Perez, Atatürk'ün Türkiye'nin modern...
Halefi Kancalı İmam mı olacak?
Zerkavi'nin ardından örgütün liderliği için İngiltere'de hapiste olan...
Süper start: 4-2
Süper start: 4-2
2006 Dünya Kupası müthiş başladı. Almanya ile Kosta Rika arasındaki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu