kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
 

Siyasette kolay yol kamplaşmaktan geçer

En zor meslek herhalde "Siyasetçilik" tir.. Ünlü kalp cerrahı De Bakey'e ait bir anekdotu hep hatırlarım. De Bakey bir otomobil tamircisine kalp ameliyatı yapıp, kalbe giden üç damarını değiştirmiş. Adam ameliyat ücreti olarak De Bakey'e 30 bin dolar ödemiş.
Bir süre sonra De Bakey'in otomobili arıza yapmış. Kalp damarlarını yenilediği tamirciye götürmüş aracını. Tamirci iki saat uğraşıp, motordaki arızayı gidermiş ve tamir bedeli olarak 300 dolar istedikten sonra şu soruyu yöneltmiş De Bakey'e:
- Doktor bu adalet midir? Siz benim kalbimi tamir edip 30 bin dolar aldınız. Ben sizin aracınızı tamir edince 300 dolar alıyorum?
De Bakey adamın sorusuna karşı gülümseyerek şu cevabı vermiş:
- Ben senin kalbini tamir etmek için kalbini durdurmadım ki. Sen de motoru tamir ederken onu durdurmasaydın, herhalde ücretin farklı olurdu.
Demokratik ülkelerde "Siyasetçilik" de böyle bir meslek.
Hem sağlıklarla hem de hastalıklarla dolu bir toplumun yaşamını durdurmadan, onu geliştirecek, sorunlarını çözeceksiniz. Değişik kesimlerin ve çıkar gruplarının birbirleriyle kavga etmeden hoşgörü ortamı içinde birlikte yaşamalarını sağlayacaksınız. Daima gideri gelirinden fazla olan bir kamunun, tüm hizmetlerini ve altyapı yatırımlarını sürdürmesini temin edeceksiniz. Sizin gibi düşünmeyen ve hatta sizi düşman gibi görenlerin de, güvenliğini, refahını, mutluluklarını gözeteceksiniz.
Dicle kıyısındaki çoban koyunu kaybettiğinde de, Nişantaşı'ndaki dükkan soyulduğunda da bunun sorumluluğu "Can ve mal güvenliği yok" denilerek size yüklenecek.
Ülke bireylerinin ve toplumun karmaşık sorunları, sizin yaşamınızın sürekli öncelikli gündem maddesi olacak. Egemenlik alanınızın ötesinde bulunan ve gücünüzün ulaşamadığı dış konjonktürden kaynaklanan sorunlardan ötürü bile siz sorumlu tutulacaksınız. Başarılarınız hemen unutulacak ama başarısızlıklarınız sürekli yüzünüze vurulacak.
Özel hayatınız kalmayacak. Tanımadığınız ama sizin kadronuzda bulunan insanların ayıplarının faturası da size kesilecek. Ne yaparsanız yapın yıpranacak ve sonunda istenmeyip, değiştirileceksiniz.
Eğer "Muhalefetteki siyasetçi" iseniz, durumunuz çok farklı değildir. İktidara alternatif olduğunuz için, tüm bu sorunlar sizi de beklemektedir. Sizin de yaşamınız hiç tanımadığınız milyonlarca insanın ve toplumun hayatına endekslenmiştir. İktidarın çözemediği problemlere sizin çözüm üretmeniz beklenmektedir.
Bu en zor mesleği kolay hale getirmenin yolu, yurttaki ve dünyadaki sayısız sorunları yok sayıp, siyaseti ya "Rejim kavgası" na ya da "İdeolojik kamplaşma" ya endekslemekten geçer.
Bunu bizim kolaycı siyasetçiler "Kayıp yıllarımız" da sürekli böyle yaptı. Sağ-sol kavgasının rüzgarında Türkiye'nin evrensel uygarlık ve gelişme yarışında geri kalıp, patinaj yaptığı unutturuldu. Düşünce odakları ve medya da bu rüzgara kapıldı ve "Gerçek sorunlar" ın çoğu, çözümsüzlüğe terk edilip, 21'inci yüzyıla aktarıldı.
Şimdi de benzer bir kolaycılığı, "Laikçi-şeriatçı" kamplaşması içinde ülke siyasetine taşımak isteyenler var. Artık mide bulandırıcı hale gelen temcit pilavı, bugün de "Rejim tehlikede" sloganı ile siyasetin gündemine egemen kılınmak isteniyor.
Geçen yüzyıldan bugüne aktardığımız "Güneydoğu sorunu", "Kıbrıs sorunu", "Bölgesel sosyal adaletsizlik", "İşsizlik", "Eğitimdeki darboğazlar", "Sağlıksız kentleşme" benzeri konular siyasetin ana gündemini oluşturmuyor.

YENİ
SORUNLAR
Üstelik içinde bulunduğumuz 21'inci yüzyıl hemen yanı aşımıza "Irak sorunu" gibi bir dev boyutlu problem de getirdi. Buna bağlı olarak bir de "Enerji sorunu" var gündemde. Ayrıca üyesi olmayı hedeflediğimiz AB, din merkezli bir "Yabancı düşmanlığı" çemberine sıkışmış gibi.
Dünyanın yeniden yapılandığı, haritaların değiştiği, "Demokrasi" ile "Güvenlik" kavramlarının karşı karşıya getirildiği bir dönem bu. Global dengelerde yeni güç merkezleri oluşmakta. Süper güç ABD'de bile kimse "Birlik" ten söz edemiyor. "Birlik" in simgesi olan başkan, tarihin en düşük desteklenme oranına sahip.
Bizim siyasetçilerimiz de düşünce üreten odaklar da bir tercih yapmak zorundalar.
Geçmişte toplum sağsol kavası içinde kamplaşırken, siyaset etmek kolaylaşmıştı.
Şimdi yine aynı yol seçilir ve laikçidinci kavgası içinde siyasi kolaycılık yolu seçilirse, bunun sonuçları geçen yüzyıldakinden daha dramatik olabilir.
Akşam yandaşları ile oturup, "Yarın hangi açıklama ile gerginliği sürdürelim" arayışının yapıldığı tarz bir siyasetçilik, sadece günlük kolaycılıktır. Belirli vadede bu felaket getirebilir.
Ayrıca "Temcit pilavı" gerçekten kokmuş ve mide bulandırıcı hale gelmiştir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Deformasyon ve dezenformasyon bir araya gelirse...   / 07-06-2006
 Yatağın altındaki timsah ya bir paranoya değilse?   / 06-06-2006
 Askerle polisin arası neden açık olsun ki?   / 05-06-2006
 İnsanı en fazla yamyamlar severler   / 04-06-2006
 Koç'a ve Sabancı'ya sinirlenmek yanlış olur...   / 03-06-2006
 Analog beyinler dijital çağda zorlanıyor   / 02-06-2006
 Bizim uzlaşmamız Ankara-Atina uzlaşmasından daha mı zor?   / 01-06-2006
 "Bakalım ne olacak" diye kriz beklemek alışkanlığı...   / 31-05-2006
 Fatih 19 yaşında altı dili çok iyi biliyordu...   / 30-05-2006
 CHP için öncelik disiplin mi, iktidar olmak mı?   / 29-05-2006
YILMAZ ÖZDİL
Söylenme... Söyle...
Hadise, Londra'da...
ERGUN BABAHAN
Oyları sayılmayan bir kent: Van
Kavurucu bir erken yaz...
MEHMET BARLAS
Siyasette kolay yol kamplaşmaktan geçer
En zor meslek...
UMUR TALU
Nasıl olacak!
"Cehennemden notlar" biraz daha...
FATİH ALTAYLI
Mağden ve Ağca
Perihan Mağden, ifade vermek üzere...
ERDAL ŞAFAK
Kırım Savaşı
Kırım Yarımadası'nda 10...
'Türkiye işbirlikçi'
Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) Avrupa ülkelerinden...
Planları Başbakan'ın kafasını kesmekmiş
Kanada'da yakalanan 17 terör zanlısının, meclisi basıp askerlerin...
Marcelinho harekatı
Marcelinho harekatı
Galatasaray'da İliç'in menajeri, cazip teklifler aldıklarını yönetime...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu