kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
  » Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cezalar düşer de!..
Cezalar düşer de!..

FIFA'nın ikinci kez Tahkim kapısını açmasının arkasında CAS korkusu yatıyor. Ortada yeni delil yok. Seyircisiz cezamızda indirim yapılacak; biz de seyircili maçları Almanya'da oynamayacağız.

İsviçre maçı sonrasında yaşanan olaylar ve ceza alma sürecimizi dikkatle takip edenler son gelişmenin (FIFA'nın Türkiye'ye verilen cezalar hakkındaki dosyayı Tahkim Kurulu'nun ikinci kez görüşmeyi kabul etmesi) ne kadar garip olduğunun farkındalar. Neden mi? Öncelikle biz yeni bir başvuru yapmadık. Biz bu başvuruyu cezanın gerekçeli kararı açıklandıktan sonra yapmıştık ve FIFA bunu reddederek "Buyurun CAS'a gidin" demişti. Aynı FIFA şimdi durduk yere, hiçbir yeni başvuru ve daha önemlisi federasyonun ima ettiği
gibi yeni bir delil yokken
davayı tekrar inceleme kararı aldı. Meğer FIFA bizi çok seviyormuş da bizim haberimiz yokmuş! İsviçre maçı sonrasında yaşanan olaylar ve ceza alma sürecimizi dikkatle takip edenler son gelişmenin (FIFA'nın Türkiye'ye verilen cezalar hakkındaki dosyayı Tahkim Kurulu'nun ikinci kez görüşmeyi kabul etmesi) ne kadar garip olduğunun farkındalar. Neden mi? Öncelikle biz yeni bir başvuru yapmadık. Biz bu başvuruyu cezanın gerekçeli kararı açıklandıktan sonra yapmıştık ve FIFA bunu reddederek "Buyurun CAS'a gidin" demişti. Aynı FIFA şimdi durduk yere, hiçbir yeni başvuru ve daha önemlisi federasyonun ima ettiği gibi yeni bir delil yokken davayı tekrar inceleme kararı aldı. Meğer FIFA bizi çok seviyormuş da bizim haberimiz yokmuş!

FIFA, CAS'I BEKLEYEMEZDİ
Gelelim FIFA'nın bu tuhaf adımının arkasında yatan nedenlere... Türkiye, 2008 elemelerinde ilk maçını 6 Eylül'de oynayacak. Prosedür gereği bu maçtan tam 60 gün önce karşılaşmanın oynanacağı şehir belli olmalı. Oysa FIFA tekrar inceleme kararı almasa dosya CAS'ta yürüyecekti. CAS hiçbir davayı sonuçlarına göre değerlendirmiyor ve kesinlikle sıfırdan ele alıyor. Bu da tüm duruşmaların yeniden yapılması, tanıkların dinlenmesi ve delillerin incelenmesi anlamına gelir ki, en iyi niyetli hukukçuya göre bu süre 3-4 ayı bulur. Dolayısıyla maçımızın, belki de maçlarımızın yerlerinin dava sürerken belirlenmesi gerekir ki, bu da itiraz yolları kapanmamış bir cezanın çekilmesi demektir. CAS'ta dava görülürken cezanın çekilmeye başlanması FIFA için Türkiye'nin CAS'a başvuru hakkını görmezden gelmesi anlamına gelirdi.


EMRE'NİN CEZASI DA KALKAR
CAS'tan Türkiye lehine bir karar çıkması durumunda fikstür alt üst olacağı için FIFA, bizim davayı bizi mutlu edecek değişiklikleri yapacağını da ima ederek yeniden görüşme kararı aldı. Görüşecek olan kurum FIFA'nın Tahkim'i, ama bu ikisi (tıpkı bizdeki gibi) birbirlerine ters düşmezler. FIFA'nın iması bile yeter Tahkim'i etkilemeye. Fikstür karman çorman olmasın diye bizim davayı elden geçirmeyi uygun gören FIFA'nın ikinci korkusu ise Emre'nin durumu. Çünkü Emre'nin cezası somut delile dayanmıyor, hiçbir görüntü kaydı yok. Tek kanıt, yabancı bir gazetecinin "Ben gördüm, Emre gözü dönmüş gibi saldırıyordu" şeklindeki ifadesi... FIFA çok iyi biliyor ki, CAS bir futbolcunun sadece böyle bir ifadeyle ceza almasına kayıtsız kalamaz. Emre'nin cezasının CAS'ta kaldırılması yüzde 99 kesin dersek abartmış olmayız.

FIFA KÖŞEYE SIKIŞINCA...

Tüm bunları gören FIFA, "Gelin bu işi mahkemeye bırakmadan futbol ailesi içinde çözelim" diyerek bizim federasyona zeytin dalı uzattı. Çok sevdiğinden değil, köşeye sıkıştığı için... FIFA bu yaklaşımı gösterirken gözünü kırpmayı da ihmal etmedi. Yani büyük ihtimalle hem Emre'nin cezası hem de takımın cezasının seyircisiz bölümü tamamen ya da büyük oranda kalkacak. Bizim federasyon, "Konunun futbol ailesi içinde çözülmesini istiyoruz" diyor. Yanlış. Bunu söyleyen FIFA. Bizimkiler sadece tekrar ediyor. Bizimkiler, "İsviçre polisinin bizim polisimizi öven mektubunu yeni bir delil olarak sunduk. Ayrıca başka yeni delillerimiz de var" diyor. Oysa o mektup ilk duruşmalara da delil olarak sunulmuştu. Ayrıca yeni bir delilimiz falan da yok.

BİR AY İÇİNDE ÇÖZÜLÜR

Ve gelelim kafaları kurcalayan soruya: FIFA, cezaları azaltmanın karşılığında bizden bir şeyler kopardı mı? Bence, öncelikle CAS'a başvurmayacağımızın garantisini mutlaka aldılar. Çünkü bu riske giremez. İkincisi; seyircisiz oynama cezasının kısmen ya da tamamen kalkması halinde seyirciliye dönüşecek maçları evimiz sayılan Almanya'da oynamayacağımızın sözünü almıştır herhalde. Tüm bunlar fazla hesaplı, kitaplı gelebilir ama FIFA böyle bir kurum. Siyasiler kadar siyaset içinde. Her şey ince hesaplara bağlı. Bakın göreceksiniz Emre'nin cezası kısmen ya da tamamen kalkacak... Bakın göreceksiniz seyircisiz oynama cezamız kısmen ya da tamamen kalkacak... Bakın göreceksiniz biz CAS Mahkemesi'ne başvurmayacağız... Tüm bunları görmek için en fazla bir ay beklemek yeter... Bekleyelim, görelim...

TURGAY DEMİR


1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Sesli de sessiz de 2008'deyiz
 Hem ders hem son olsun
 Ön libero için mösyö Mathis
 Beşiktaş yabancı seferine çıkıyor
 Fatih'in kalması için savaşacağım
 Son karar R.Madrid'in
 Ülk-erden-şov
 Hollanda'ya acı hazırlık!
 Filede tarihi başarı
 NBA'de finalin adı kondu: Dallas-Miami
 Ciner Turnuvası'nda gol yağmuru sürüyor
 'Çocukları alkışlayın'
 Duayenlerden uyarı
 Düğün sezonu açılıyor
 Bilgiç ailesinin acı günü
 Günün içinden
 G.Saray günlüğü
LEVENT TÜZEMEN
'Güzel oyun' Türkiye'yi sarmalı
Oynadığımız...
4 'Atabey' tutuklandı
4 'Atabey' tutuklandı
Yüzbaşı Eren ile 2 astsubay hakkında askeri mahkemeden sonra sivil...
Kışla halka açıldı
Kışla halka açıldı
Atatürk'ün doğumunun 125'inci yılı etkinlikleri çerçevesinde halka...
Kızı için '24 site' kapattı
Kızı için '24 site' kapattı
ABD'li ünlü sinema oyuncusu Angelina Jolie, Namibya'da Brad Pitt ile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu