kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Metehan Demir @ SABAH
 
Askeri Şûra kodları
İrtemçelik ve Demiralp krizlerinde en çok kim gerildi?
Başbakan'ın danışmanının eşi moda devine yönetici oldu
Baykal: TÜSİAD'dan sonra sıra Türkİş'te

Askeri Şûra kodları

BüyükanıtTürkiye, yeniden kritik bir döneme giriyor. Bu süreçte iki viraj dönülecek. Ağustos başında yapılacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ve Mayıs 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimi. Türkiye bu virajları almaya çalışırken, ekonomik ve siyasi gerilimin körüklediği "Erken seçim olur mu?" tartışması ise, hükümet "yok" dese de bitmeyecek. Peki, çok merak edilen ilk virajda, yani sivil-asker ilişkilerinin kodlarının gizlendiği Yüksek Askeri Şura'da neler olacak?
Başkent aylardır bitmek bilmeyen komplo teorileri batağında. Puslu havada önünü görmeye çalışıyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt Genelkurmay Başkanı olacak mı, yoksa Orgeneral Hilmi Özkök'ün görev süresi bir yıl daha mı uzatılacak? Ya da artık batı basınının bile ağzına sakız yaptığı "Askerler darbeye mi hazırlanıyor?" sorusu gündemden düşmüyor. Hatta, son çete operasyonlarını bir şekilde askerlere bağlanma gayretleri de, "Askerlerin bazı gizli oluşumları var, belki de kafalarında birşeyler var" gibi paranoyak teoriler de bu aralar başkentte pek moda. Bu dedikodular bir yana askerler bu sıralarda yoğun bir çalışma için start aldı bile.
1-4 Ağustos'ta yapılacak ve 114 general ile amiralin durumunun ele alınacağı Şura'da gerçekten kim gidecek, kim kalacak ? İşte merak edilen soruların yanıtları: Şemdinli iddianamesinde mesnetsiz suçlama ile karşı karşıya kalan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, durumunun netleşmesinin ardından artık Genelkurmay Başkanlığı için gün sayıyor. Yani, 30 Ağustos itibarı ile 4 yıldır görevde olan Orgeneral Hilmi Özkök emekli olacak. Büyükanıt yaşı nedeniyle 2 yıllığına bu göreve gelecek. Geçen gün bir kez daha "Artık çok yoruldum, dinleneceğim" diye açıklama yapan Özkök'ün yakın çevresine yaptığı değerlendirmeye göre, Cumhurbaşkanlığı planı kesinlikle yok. Gelen tüm açık ve kapalı mesajları da geri çevirmiş.
Halen 1. Ordu'da bulunan Orgeneral İlker Başbuğ da bu yıl kritik potaya giriyor. Çünkü, Başbuğ, Büyükanıt'tan boşalacak Kara Kuvvetleri'ne 2 yıllığına atanacak. Büyükanıt, yaş haddi nedeniyle 2 yıl sonra, 2008'de emekli olduğunda görevi Başbuğ'a devredecek. Başbuğ da yaşı sebebiyle 2 yıl bu makamda kalacağı için Genelkurmay Başkanlığı'na 2010'da, halen 2'nci Başkan olan Orgeneral Işık Koşaner'in gelmesi bekleniyor.
Bu Ağustos'ta önemli gelişmelerden biri de, Hava ve Deniz kuvvetleri Komutanları 1 yıl daha görevlerinde kalırken, Jandarma Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri'nin görev süresini bitirerek emekli olması. Yerine 2 yıl orgenerallik yapmış isimlerden biri gelecek. Korgenerallikte geçen yıl görev süresi 1 yıl uzatılan Atilla Işık'ın orgeneralliğe terfi edebileceği konuşuluyor.
Tüm bu senaryolara karşın, Başbakan'ın, "Büyükanıt Paşa ile çalışmak istemiyorum" demesi çok küçük bir ihtimal. Ama olursa, Büyükanıt'ın yerine Başbuğ'un gelmesi söz konusu olabilir. Tabii, bu gelişmelere Cumhurbaşkanı Sezer, nihai onay makamı olarak ne kadar seyirci kalır, o bilinmez. Yani, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbuğ Paşa'ya karşı çıkmak değil, ama Büyükanıt'ı koruma amacıyla kararnameyi imzalamayabilir. Bu da 30 Ağustos'ta, bu iki orgeneralin birden emekliliğini getirir. Sonrasında Jandarma'dan emekliliğe hazırlanan Org. Türkeri ön plana çıkabilir.
Bu Şura'da dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise, "çetecilik, irtica ve benzeri tüm faaliyetler" nedeniyle kaç askeri personelin ihraç edileceği . Çünkü bu konuyla ilgili TSK'da seferberlik başlatılmış durumda.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ve Fehmi Koru Bilderberg'de   / 29-05-2006
 Fenerbahçe'ye New York'ta ağır taciz   / 22-05-2006
 Başbakan'ın son saatinin sırrı çözüldü   / 15-05-2006
 Çiçek'ten iki kritik yorum   / 08-05-2006
 Büyük sürpriz   / 01-05-2006
 Şüpheniz varsa işte size uçuş güvenliği ihbar hattı   / 24-04-2006
 Bir şehidin bedeli Ankara'da mütevazi bir ev   / 17-04-2006
 Yeni nesil 'hayalet uçaklar' geliyor   / 10-04-2006
 MGK Genel Sekreteri görevinden ayrılıyor   / 03-04-2006
 AB'den 6 kişi bizden 58 kişi   / 27-03-2006
YAVUZ DONAT
Yönetim halkla bütünleşince...
Beypazarı'nda festival...
METEHAN DEMİR
Askeri Şûra kodları
Türkiye, yeniden kritik bir döneme...
Dingo'dan 207 kilo eroin
Dört ilde eşzamanlı yürütülen 'Sır' operasyonunda,...
'Bülent dedesi'ne dua ediyor
Af yasasında Rahşan Ecevit'e ilham kaynağı olan ve dünyaya gözlerini...
4 'Atabey' tutuklandı
4 'Atabey' tutuklandı
Yüzbaşı Eren ile 2 astsubay hakkında askeri mahkemeden sonra sivil...
Kışla halka açıldı
Kışla halka açıldı
Atatürk'ün doğumunun 125'inci yılı etkinlikleri çerçevesinde halka...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu