kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uyku bozukluğu mu hiperaktivite mi?
Uyku Bozuklukları Çocuğu Hırçın Yapar
Bunlara dikkat edin!
Uyku bozukluğu nelere yol açıyor?
Çocukta hiperaktivite

Uyku bozukluğu mu hiperaktivite mi?

Yatağa koyduğunuzda hemen uykuya dalan, gece nadiren uyanıp birkaç saniye içinde yeniden mışıl mışıl uyumaya başlayan bir çocuğu kim istemez? Ancak anne-babalar her zaman bu kadar şanslı olmayabiliyor. Çünkü çocukların yüzde 25'i geçici veya uzun süreli uyku sorunu yaşayabiliyor

Çocukların 2 yaşına kadar yaşamlarının 13 ayını uykuda geçirdiklerini biliyor muydunuz? 2-5 yaş arası çocukların yaşamlarının yarısı uykuda geçerken, daha ileri yaştaki çocuklarda ve ergenlerde ise bu süre yüzde n0'ı buluyor. Ancak çocukların yüzde 25'i geçici veya uzun süreli uyku sorunu yaşıyor. Bu sorun kendini uykuya dalma güçlüğü, uykuda yürüme, gece altını ıslatma şeklinde gösterebileceği gibi yaşam boyu etkileri sürecek olan horlama, uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu ve narkolepsi şeklinde de görülebiliyor. Acıbadem Hastanesi Kozyatağı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceyda Kırışoğlu, uyku bozukluklarının sadece gece uykuyu değil, çocukların gündüz fonksiyonlarını, davranışlarını ve okul başarılarını da olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekiyor. Çocuklarda uyku bozuklukları 'Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu'na (DEHB) benzer yakınmalar ile ortaya çıkıyor. İşte bu noktada ayırıcı tanı büyük önem taşıyor, aksi takdirde uyku bozukluğu sorunu olan çocuklara DEHB tanısı konulabiliyor. Tanıdaki yanlışlık da esas hastalığın tedavisindeki gecikmenin yanısıra, çocuklara gereksiz yere ilaçlar verilmesine yol açıyor.

ÖĞRENMEYİ ETKİLİYOR
Çocuklarda gece uyku kalitesinin gündüz ruh halini, öğrenme becerilerini ve davranışlarını ne kadar etkilediği artık açıkça biliniyor. Okul problemleri olan çocuklarda uykuda solunum bozuklukları, huzursuz bacak sendromu ve periyodik bacak hareketi bozukluğu (PLMD) daha sık görülüyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kırışoğlu, uykuda solunum bozuklukları ve periyodik bacak hareketleri bozukluğu tanılarının uyku çalışmasıyla konulduğunu belirtiyor. Çalışma sırasında çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlamak amacıyla aileden bir kişinin çocuğun yanında kalması sağlanıyor. Vücuduna çeşitli elektrotlar yapıştırılan ve kemerler bağlanan çocuk uyku sırasında takip ediliyor. Uyku çalışması çocuğa herhangi bir ağrı veya sıkıntı vermiyor. Sabaha kadar uykusu izlendikten sonra, tanı çocuklarda uyku bozuklukları konusunda deneyimi olan bir uzman tarafından değerlendiriliyor. Doğru tanı konulmasında; yakınmaları ve uyku çalışmasının sonuçlarını çocuklarda uyku bozukluğu konusunda deneyimi olan bir uzmanın değerlendirmesi büyük önem taşıyor. Uyku laboratuvarında teknisyen gözetiminde yapılan uyku çalışmaları tanı koymada geçerli olan tek yöntem olma özelliğini sürdürüyor.

HUZURSUZ BACAK SENDROMU
Akşam saatlerinde dinlenme sırasında karıncalanma ve elektriklenme gibi bacaklarda ortaya çıkan, rahatsız edici hislerle karakterize bir tablo. Huzursuz Bacak Sendromu'na sıklıkla 'Periyodik Bacak Hareketi Bozukluğu' da eşlik ediyor. Periyodik Bacak Hareketi Bozukluğu ayaklarda, dizde, kalçada ve nadiren kollarda tekrarlayan sıçramalar olarak kendini gösteriyor. Uyku bölünmesine neden olduğu için gündüz semptomları 'Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu' ile sıklıkla karışabiliyorlar. Tanısı uyku çalışması ile konuyor.

* Belirtileri nelerdir? Sıklıkla bacaklarda karıncalanma, elektriklenme, bacak kemiklerinde kaşıntı, bacakların içinde baloncukların dolaşması gibi son derece zengin bir tanımlama yelpazesine sahip. Bacaklarda tanımlanan hisler yürüme ve hareketle geçiyor. Ancak hareket durduğunda tipik olarak tekrar ortaya çıkıyor. Dolayısıyla huzursuz bacak sendromu sıklıkla uykuya dalma güçlüğüne yol açıyor. Çocuklarda büyüme ağrıları, uykuya direnç gösterme ve uykuyu dalma güçlükleriyle karışabiliyor. Bu çocuklar uyku sırasında aşırı hareket ediyor ve sık sık uyanıyorlar. Sabahları ise zor ve yorgun kalkıyorlar.

* Nedeni nedir? Vücuttaki dopamin metabolizmasındaki bir bozukluğa bağlı olarak ortaya çıkıyor. Sıklıkla anne veya babadan geçiyor. Serum ferritin düzeyinin düşük olması, kronik böbrek yetmezliğinde görülen üre yüksekliği de bu hastalığa neden olabiliyor.

* Nelere yol açıyor? Obstrüktif uyku apne sendromuna benzer davranış ve öğrenme bozuklukları, okul problemlerini ortaya çıkarıyor.

* Nasıl tedavi ediliyor? Gerek huzursuz bacak sendromu, gerekse periyodik bacak hareketi bozukluğunda ilaç tedavisi öneriliyor. Çok düşük dozda uygulanan çeşitli ilaçlar yardımıyla yakınmalar geçiyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Üç Boyutlu Cilt Gençleştirme
 Çürük Dişler Düşük Nedeni
 Uyku Bozukluğu Mu Hiperaktivite Mi?
 Fazla Yağlardan Cepli Latin Poposu Yapılıyor!
 Güneşe Korumasız Çıkmayın
 Biraz Alkol Alın
 Madem İlaç Kullanmayacaksın Niye Geliyorsun?
 Hepatit Hastalığına Mis Kokulu Lavanta
 Düzenli Bir Yaşam Kanserin Panzehiri
 'kuş Gribi' Yeniden Geliyor Mu?
 Jimnastik Depresyonu Önlüyor
 Kanserle Savaşın İlacı Aslan Pençesi
 Yaz Estetiğine Dişlerden Başlayın
 Spermim Az Ve Tazyikli Çıkmıyor
Şehrin göbeğindeki serin duraklar
Şehrin göbeğindeki serin duraklar
Yaz sıcaklarında şehir içinde bunalmak istemiyorsanız, rotanızı açık...
Aşk için cinayet işlemem
Aşk için cinayet işlemem
Ona, 'Bana, Carmen'de aşkı uğruna cinayet işleyen karakteri...
ABD'den uçak aldı yolda mahsur kaldı
ABD'den uçak aldı yolda mahsur kaldı
Amerika'dan hem uçak hem de pilot lisansı alan Mustafa Sandal, uçarak...
Senar kitabını imzaladı
Senar kitabını imzaladı
Türk Sanat Müziği'nin gelmiş geçmiş en güçlü seslerinden Müzeyyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.