kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hepatit hastalığına mis kokulu lavanta
Lavanta kürü nasıl uygulanır?
Yorgunluğu geride bırakın
Sedef ve kelliği de önlüyor
Sağlıklı beslenin geç yaşlanın
Hepatit B Nedir ?
Hepatit C Nedir ?
Yeni trend bitkiler

Hepatit hastalığına mis kokulu lavanta

Kokusuyla içinizi ferahlatan lavanta, şimdi de Hepatit hastalarının kurtarıcısı oldu. İçindeki etkin maddeler, lavantanın karaciğeri korumasını sağlıyor. Sağlıklı bir yaşam için lavanta kürünü mutlaka deneyin

Geçtiğimiz yıl dünya üzerinde 1 milyon 200 bin kişinin ölümüne neden olan Hepatit B virüsü, Türkiye'yi de tehdit ediyor. Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu ise kokusuyla bugüne kadar herkesi mest eden lavantanın Hepatit B ve C'ye karşı tam bir koruyucu olduğunu savunuyor. Prof. Saraçoğlu, Hepatit B ve C ile lavantanın ilişkisini anlattı:

* Türkiye'de kaç kişi tehdit altında?
Türkiye'de 2 milyon 500 bin Hepatit hastasının olduğu tahmin ediliyor. Batı Avrupa ülkelerinde görülme oranı yüzde 0.5 ile 1 arasında değişen Hepatit, Türkiye'de yüzde 5'lere kadar çıkıyor. Dünya genelinde ise n00 milyon Hepatit B'li kişi var.

* Hepatit C'yi sadece önlüyor mu yoksa tedavi de ediyor mu?
Lavantadaki etkin maddeler, karaciğer kanserine yol açan Hepatit B ve Hepatit C virüsünü baskı altına alır. Lavanta Hepatit'i karaciğerden tamamen atamıyor ancak yılda bir uygulanacak lavanta kürü, durumun ilerlememesine yardımcı oluyor. Kürün sonuçları da karaciğer ölçümlerinde belirgin bir şekilde gözlemlenebilir.

* Lavantadaki etki mekanizması nedir?
Araştırmalarım sonucunda lavantanın içerdiği etkin maddelerin kendine özgü bir sistematiği olduğunu gördüm. Hepatit C'nin neden olabileceği karaciğer kanserine dönüşme riskini, büyük bir ölçüde önleyen etkili maddelerden biri lavantanın içeriğindeki 'ursotic acid' fonksiyonel maddesidir. Bu sistematiğin içerisinde gözlemlediğim; lavantanın tüm karaciğer metabolizmasını mucizevi bir şekilde düzenleyebileceğiydi. Ancak hangi bitki olursa olsun; içerdiği önemli bir etken maddenin tek başına veya saf halde istenilen ölçüde veya doğrultuda faydalı olmayacağı unutulmamalıdır.

* Diğer karaciğer rahatsızlıklarına da iyi gelir mi?
Karaciğer metabolizmasının sağlıksız çalışmasından dolayı; yükselen enzim değerlerinin kısa zamanda kontrol altına alınmasında ve tekrar kısa sürede normal değerlere indirilmesinde lavanta kürü bulunmaz bir nimettir. Özellikle Hepatit B ve Hepatit C virüslerini aktive olabilmelerine karşı karaciğer metabolizmasının sağlıklı çalışmasını ve güçlü kalmasını sağlar. Böylece virüsler bastırılarak, faaliyete geçmeleri önlenmiş olur.

* Sadece yapraklarını mı kullanmalıyız?
Lavantanın yapraklarında bulunan 'bornyl-acatate' etkin maddesi, 'antiviral' olarak görev yapar. Karaciğer metabolizmasının düzenli bir şekilde çalışmasında lavanta çiçeklerinde bulunan 1.8 cineote, delta 3 carene ve herniarin ağırlıklı şekilde etkili olurken; yapraklarının içerdiği 'beta pipene', karaciğer enfeksiyonuna karşı bir antibiyotik etkisinde bulunuyor. Gerek çiçeklerinde gerekse yapraklarında moleküler yapıları ve etkin özellikleri bakımından birbirinden tamamen farklı maddeler bulunmaktadır.

* Sokakta satılanlar da aynı etkiyi verir mi?
Kür amacıyla kullanılacak lavantanın bir yıldan fazla bekletilmemiş olmasına özen gösterilmelidir. Aktardan alınacak lavantanın sadece çiçeklerinin değil, eşit oranlarda yapraklarının da bulunmasına dikkat edin. Aynı etkiyi vereceği düşüncesiyle aktarlarda satılan lavanta yağına sarılmayın. Onların etkisi taze hazırlanan kür ile karşılaştırılamaz.

* Karaciğer hastaları her şeyi tüketebilir mi?
Seksenli yılların başına kadar karaciğer ile ilgili rahatsızlıklarda beslenmenin önemli olduğu savunulurdu. Ancak, son yıllarda bunun geçerli olmadığı savunulmaya başlandı. Özellikle de 'canınız ne çekiyorsa, onu tüketebilirsiniz' görüşü hakim olmaya başladı. Beslenme üzerine yazılmış bazı yabancı kitaplarda da, 'dilediğinizi yiyebilirsiniz' şeklinde önerilerde bulunuluyor, ben katılmıyorum. Çünkü, beslenmenin, karaciğer rahatsızlıklarında çok önemli olduğuna inanıyorum. Bazı bitkisel kürlerin de sağlıksız karaciğer metabolizmasının tekrar sağlıklı çalışmasında, vazgeçilmez olduklarına inanıyorum. Beslenmede aşırı yağlı yemeklerden uzak durulması gerekir. Özellikle lavanta kürüne ek olarak çilek lapası, kereviz, enginar ve taze kayısı tüketimi de önemlidir. Lavanta kürünü uygularken, kereviz ve enginar kürünü aynı zamanda uygulamayın. Lavanta kürü tamamlandıktan üç gün sonra enginar veya kereviz kürünü uygulayabilirsiniz.

NOT: Yazı dizisinde yer alan bilgilerin herhangi bir hastalığa teşhis amacı yoktur. Eğer bir sağlık şikâyetiniz varsa önce hekime başvurun.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Üç Boyutlu Cilt Gençleştirme
 Çürük Dişler Düşük Nedeni
 Uyku Bozukluğu Mu Hiperaktivite Mi?
 Fazla Yağlardan Cepli Latin Poposu Yapılıyor!
 Güneşe Korumasız Çıkmayın
 Biraz Alkol Alın
 Madem İlaç Kullanmayacaksın Niye Geliyorsun?
 Hepatit Hastalığına Mis Kokulu Lavanta
 Düzenli Bir Yaşam Kanserin Panzehiri
 'kuş Gribi' Yeniden Geliyor Mu?
 Jimnastik Depresyonu Önlüyor
 Kanserle Savaşın İlacı Aslan Pençesi
 Yaz Estetiğine Dişlerden Başlayın
 Spermim Az Ve Tazyikli Çıkmıyor
Şehrin göbeğindeki serin duraklar
Şehrin göbeğindeki serin duraklar
Yaz sıcaklarında şehir içinde bunalmak istemiyorsanız, rotanızı açık...
Aşk için cinayet işlemem
Aşk için cinayet işlemem
Ona, 'Bana, Carmen'de aşkı uğruna cinayet işleyen karakteri...
ABD'den uçak aldı yolda mahsur kaldı
ABD'den uçak aldı yolda mahsur kaldı
Amerika'dan hem uçak hem de pilot lisansı alan Mustafa Sandal, uçarak...
Senar kitabını imzaladı
Senar kitabını imzaladı
Türk Sanat Müziği'nin gelmiş geçmiş en güçlü seslerinden Müzeyyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.