kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye İran'da diyolagtan yana

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile yaptığı görüşmede, İran'a, önerilen pakete tepkilerinin hemen ret olmaması, önerinin iyi değerlendirilmesi ricasında bulunduğunu belirterek, ''Soğukkanlı hareket etme zamanıdır. Ümit ediyoruz bu fırsat değerlendirilecektir'' dedi.

Gül, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Viyana'daki toplantıyla ilgili olarak Mutteki ile yaptığı görüşmeye
yönelik soruyu yanıtladı.

İran'ın Türkiye'nin komşusu olduğunu, bölgedeki gerginliğin sadece İran'ı değil Türkiye'yi ve tüm bölgeyi yakından ilgilendirdiğini kaydeden Gül, ''Türkiye'nin sorunun diplomatik yollarla çözümü için elinden gelen gayreti gösterdiğini'' ifade etti.

İran, ABD, Avrupa ve Rusya'dan Türkiye'ye bu konuda katkı yapması yönünde çağrılar ve beklentiler olduğunu belirten Gül, soruna diplomatik yönde katkı yapma çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kendisinin geçen haftalarda sözünü ettiği ülkeler nezdinde yoğun telefon görüşmeleri yaptığını, dün de Mutteki ile telefonda görüştüğünü söyledi.

Bakan Gül, ''İran'a pakete tepkilerinin hemen ret olmamasını, öneriyi iyi şekilde değerlendirmelerini, soğukkanlılıkla bakmalarını ve işin özüne, esasına dikkat etmeleri gerektiğini rica ettim ve bu konuda uzun görüş alışverişinde bulunduk. Ümit ediyoruz ki Viyana'daki toplantıdan sonra İran da bunu en iyi şekilde değerlendirecektir ve ortaya çıkan yeni fırsat kaçırılmayacaktır'' diye konuştu.

Gül, ''Yeni bir fırsat ortaya çıkmıştır. Bunu en iyi şekilde tarafların değerlendirip, diplomatik bir çözümün ortaya çıkmasının mümkün olduğu kanaatindeyiz. Bu yöndeki çalışmalarımıza devam edeceğiz'' dedi.

İran'ın tutumuna yönelik soru üzerine de Gül, herkesin kritik bir noktada olduğunu ifade ederek, ''Yeni bir fırsat var ortada, soğukkanlılıkla değerlendirileceğini umuyoruz. İran'la yaptığımız görüşmelerde de bu görüşü paylaştık. Soğukkanlı hareket etme zamanıdır. Ümit ediyoruz bu fırsat değerlendirilecektir'' diye konuştu.

STEINMEIER

Steinmeier da ''İran konusundaki son çabaları neden daha öncekilerden başarılı gördüğü ve bu konuda Türkiye'den somut olarak ne beklendiğine'' yönelik soru üzerine, Viyana'daki görüşmelerde ortaya çıkan önerinin İran tarafından çok ciddi olarak değerlendirileceği kanaatinde olduğunu söyledi.

ABD'nin müzakerelere doğrudan katılma kararının da İran'ın bu değerlendirmelerinde etkili olacağını ifade eden Steinmeier, ''İran'dan olumlu bir tepki çıkacağı konusunda ümitli olduklarını'' belirtti.

İran'a sunulan paketin son öneri olup olmadığı yönündeki soru üzerine de Steinmeier, paketin içeriği konusunda kamuoyuna açıklama yapılmaması konusundaki kararı hatırlatarak, paketin ilk olarak İran hükümeti tarafından görülmesinin önemli olduğunu, İran'ın da buna göre bir değerlendirme yapacağını beklediklerini söyledi.

Steinmeier, ''İran'ın sorunu tırmandırmamanın kendi yararına olacağı konusunda bilinçli olduğunu ümit ediyoruz, bölgedeki tüm ülkelerin de bu konuda destek olacağından ümitliyiz'' dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Viyana görüşmelerinde Rusya ve Çin'in yaptırımlar konusundaki tutumuna ilişkin soru üzerine, toplantıyla ilgili ayrıntılara giremeyeceğini ifade ederek, öneriyle ilgili ayrıntıları nasıl açıklayamıyorlarsa önerinin kabul edilmemesi durumunda nasıl bir yol izleneceği konusunda da ayrıntı veremeyeceğini kaydetti.

İran'ın belgeye yönelik tutumuyla ilgili soru üzerine Steinmeier, yapılan açıklamaların önerinin içeriğinin henüz bilinmediğinden hareket edilerek değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, önerinin İran tarafından henüz değerlendirilmediğini kaydetti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Pisliğe bulaşanların gözünün yaşına bakmayız"
 Rusya sürpriz yaptı
 Beyaz Saray Sözcüsü darbe sözünde şaşırdı
 Çölaşan'ın iddiası Ankara'yı karıştırdı
 İşgüzarlık mı, şirinlik mi?
 AKP'li bakan AKP'liye ödül vermeyi reddetti
 Milli Savunma Bakanı'ndan Orhan Pamuk uyarısı
MAHMUT ÖVÜR
Meclis, temmuzda 'seçim' kararı alacak!
Son zamanlarda...
MUHARREM SARIKAYA
Popüler üfürükçüler...
Gece dönmüş, günün ilk saatler...
YAVUZ DONAT
Ankara bugünlerde pek tekin değil
Ankara'da ne var ne...
Hülya Avşar yolu da bahçesine katmış
Avşar'ın köşküne giden iki sokağı duvar örerek kapattığı ve kendisine...
Rus kızlar Tarkan'ı bekliyor
Rusya'da kızlar, Tarkan'ın 21 Haziran'da Moskova'da vereceği konsere...
Halil Ürün'e 'dayak fezlekesi'
Halil Ürün'e 'dayak fezlekesi'
Savcılık, AK Partili Ürün'ün "resmi nikâhlı eşine karşı kasten...
İşte Atabey çetesinin şifreleri
İşte Atabey çetesinin şifreleri
Genelkurmay kaynakları, önceki gün yakalanan subay ve astsubayların...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu