kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başbakan önce kızdı sonra "Mani yok" dedi
Namazda cepten hatıra fotoğrafı
Büyükelçi'nin prestiji sarsıldı

Erdoğan'ı kızdıran genelge 23 yıllık

Başbakan Erdoğan'ın Berlin'de Büyükelçi İrtemçelik'le tartışmasına neden olan "Pasaporta türbansız fotoğraf" genelgesi 1983'ten beri uygulanıyor. Genelge elçiliğe girişle ilgili madde içermiyor.

Başbakan önce kızdı sonra "Mani yok" dedi

Erdoğan, pasaport fotoğrafı şartı nedeniyle Berlin Büyükelçisi'ne sert çıktı, daha sonra 23 yıllık genelgeyi öğrenince yumuşadı. Büyükelçi'yle cuma namazına giden Erdoğan, "Mani hal yok, genelge kalıyor" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Almanya'da bir gurbetçinin "pasaport fotoğrafında saçın görünmesi" şartı olduğunu iddia edip "Bizi bu eziyetten kurtarın" sözleri üzerine, Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'e sert çıktı. İrtemçelik'in "Biz genelgeye uyuyoruz" sözlerine, genelgenin değiştirileceği karşılığı veren Başbakan, dün ise Cuma namazına İrtemçelik'le birlikte gitti ve gazetecilere genelgenin değişmeyeceğini söyledi. Alınan bilgiye göre Erdoğan, önceki gün yaşanan tartışmanın ardından İrtemçelik ile baş başa konuyu görüştü. İrtemçelik, "Türbanlı
vatandaşlarımızın büyükelçilik binasına girmesinde herhangi bir engel yok. Ancak bize gönderilen genelgelerde pasaportlarda kullanılacak fotoğraflara ilişkin kriterler var" dedi. Uygulamaya dayanak oluşturan yönerge ve genelgeleri bir dosya halinde Erdoğan'a ileten İrtemçelik, "Zaten bu tür başvurulara tolerans gösteriyoruz, vatandaşlarımıza kolaylık sağlıyoruz" dedi. İrtemçelik, dosyadaki fotoğraf örneklerini de Erdoğan'a gösterdi.

İLK YASAK MSP DÖNEMİNDE
Pasaportlara yapıştırılacak fotoğraflarla ilgili ilk genelge 1976 yılında 259 sayı ile, dönemin MSP'li İçişleri Bakanı Oğuzhan Asiltürk'ün onayıyla yayımlandı. "Pasaport Tanziminde Dikkat Edilecek Hususlar" başlıklı genelge 1983, 1984, 1985, 1988, 1996, 2000 ve 2001 yıllarında yenilendi. Ancak bir çok kez yenilenmesine rağmen, pasaportlara yapıştırılacak fotoğraflara ilişkin bölümde değişikliğe gidilmedi. Bu yönerge ve genelgelerde, fotoğraf kriterleri şöyle sıralanıyor: "Fotoğraflar, erkekler için son durumu tespit eden, şapkasız, güneş gözlüksüz olacak. Kadınlarda ise yüz çehresinin tam olarak görünmesine mani olmayacak şekilde başın saç diplerinden bir örtü ile bağlanmış olduğu fotoğraflar kabul edilebilir. Fotoğrafta, kadınların, saç diplerinden itibaren yüzünün tamamı görünecek. Sahibine benzemeyen, eskiden çekilmiş, çarşaflı, peçeli ve yüzü tanınmayacak şekilde saç ve sakal birbirine karışmış olan fotoğraf kabul edilemez."

BÜYÜKELÇİ'YLE NAMAZA
Erdoğan dün ise, Cuma namazına Büyükelçi İrtemçelik'le birlikte gitti. Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Ali Babacan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Akif Gülle ve Şaban Dişli'nin katıldığı Cuma namazını Berlin Türk Şehitlik Camii'nde kılan Erdoğan, camiden sevgi gösterileri ve "Türkiye seninle gurur duyuyor'' sloganlarıyla ayrıldı. Başbakan, bu arada bir gazetecinin sorusu üzerine "Genelgeyi gördüm, mani bir hal yok. Uygulamada bir yanlışlık olabilir, ama şu anda o genelgede bir engel söz konusu değil'' dedi. Bu arada, Erdoğan'ın kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede, tartışmaya yol açan kadının Başbakan'ı yanıltarak provokasyon yaptığı kanısına varıldı. Kadının Milli Görüş teşkilatıyla bağlantısı olup olmadığı araştırıldı, bağlantı bulunamadı.

ALMANYA VE ABD DAHA SERT
Almanya pasaport ve vize fotoğraflarında dini amaçlı başörtüsünü çene ucundan saç dibine kadar açık olması şartıyla kabul ediyor. ABD ise, kulaklar ve boyun bölgesinin de açık olmasını istiyor.

Ergun AKSOY / BERLİN - Kadir ERCAN / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Danıştay saldırısında Allah'tan fail yakalandı
 Erdoğan, temmuzda ABD yolcusu
 Üniversiteli kadınlar Meclis'te
 CHP'li 4 vekilden Baykal'a eleştiri
 Şapkası kendinden çok ilgi gördü
 Disiplin Kurulu'na 'Ali Dibo' mektubu
 Türk ve Tuğluk Irak'ta gitti Türk ve Tuğluk Irak'ta gitti
 PKK'nın avukatlığı çıkmaz sokaktır
 Davala: Hizmet için AKP'deyim
YAVUZ DONAT
Berlin üzerinden iç politika
Başbakan Erdoğan'ın...
Tatil parasıyla silah satın aldı
Samsun'daki lise cinayeti zanlısının, silahı tatil için biriktirdiği...
Dolandırıcısı üvey kardeşi çıktı
Murat Aslanyürek'in, kendi adına kimlik çıkartıp evlendiği için...
Beton döktüler
Beton döktüler
Radyoaktif maddelerin bulunduğu deponun da yangından etkilendiği ve...
Eski subay Tekin serbest bırakıldı
Eski subay Tekin serbest bırakıldı
Dan›ştay sald›r›s›na "Benim için de sürpriz oldu" diyen eski yüzbaşı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu