kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
  » Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sahte doktora hapis arttırımı
Sahte doktora hapis arttırımı

Ceza mevzuatındaki değişikliğe uyum amacıyla 170 yasada daha değişikliğe gidiliyor. TBMM Adalet Alt Komisyonu, Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerindeki çalışmasını tamamladı. Komisyon, 170 yasada değişiklik öngören tasarıyı, bazı değişikliklerle benimsedi.

Tasarıya göre, sahte doktora verilen hapis cezasının alt sınırı 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı. Böylece diploması olmadığı halde, menfaat temin etmek amacına yönelik olmasa bile, hasta tedavi eden veya doktor unvanını takınan kişi, 2 yıldan 3 yıla kadar hapis, 1000 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.

Komisyon, ruhsatsız ve izinsiz sünnetçilik yapanlara para cezası verilmesini düzenleyen maddeyi de değiştirdi. Buna göre, ruhsatsız ve izinsiz sünnetçilik yapanlar, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Türkiye limanlarına girip çıkan gemilerden, Limanlar Kanunu'nda belirtilen hususlara muhalefet edenlere, liman başkanı tarafından 500 YTL'den 20 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek.

Türkiye limanları arasında, kanunlara aykırı kabotaj yapan gemilerin kaptanlarına ve yabancılara ait deniz taşıtlarının sahiplerine, 1000 YTL'den 25 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. Ayrıca, yabancı gemiler ve diğer deniz taşıtları, idari para cezası tahsil edilinceye kadar elverişli bir limanda, masrafları kendisine ait olmak üzere tutulacak.

Uzman olmayıp da laboratuvar açanlar veya izinle açtıkları laboratuvarları uzman olmayan kişilere bırakanlara, bin YTL'den 5 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek.

Hakimin reddi isteğinin kabul edilmemesi halinde, istemde bulunanların her birine 100 YTL'den 500 YTL'ye kadar ''disiplin para cezası'' uygulanacak. İhtiyati tedbir kararına uymayanlar, 1 aydan 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılacak.

TANIKLIK YAPMAKTAN SEBEPSİZ ÇEKİNME

Tanıklığın zorunlu olduğu hallerde, geçerli bir sebep olmaksızın, tanıklıktan veya yeminden çekinen kişi hakkında, bundan doğan giderlere hükmedilmekle beraber, ayrıca, 10 güne kadar disiplin hapsi verilecek.

Diplomasız olarak diş hekimliği yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis, bin güne kadar adli para cezası verilecek. Diploması ve meslek belgesi olmaksızın diş protez teknisyenliği yapanlar hakkında, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Yetkisi olmadığı halde ebelik ve hastabakıcılık yapanlara verilen para cezaları da artırılıyor. Zührevi hastalık taşıdığını bildiği halde, bu hastalığı bir başkasına geçirenler yönünden Umumi Hıfzıssıhha Kanunu hükümlerinin uygulanması için aranan ''şikayet'' koşulu kaldırılıyor. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'na muhalefet edenlere, 250 YTL'den 1000 YTL'ye kadar para cezası verilecek.

Defin ruhsatı olmadan cenaze defneden mezar bekçileri veya ölü sahipleri ile izin almadan bir şehir ve kasabadan diğerine ölü nakledenlere, 100 YTL idari para cezası verilecek.

Belediyelerin karar organları veya ilgili komisyonlar tarafından mevzuata uygun olarak belirlenen yolcu nakil araçlarına ilişkin ücret tarifelerine uymayan kişi, belediye encümeni tarafından 250 YTL'den 5 bin YTL'ye kadar idari para cezasına çarptırılacak.

KAÇAK İLAÇ GETİRENLERE CEZA

İzin belgesi almadan veya izin belgesi almasına rağmen, bilerek izin verilen kısmın dışında fazla ya da farklı yerde kenevir ekimi yapan kişiler, 3 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişi, 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Yurda kaçak ilaç sokanlara, ilaçların miktarı ve değerine göre 100 günden 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek. İzinsiz olarak çeltik ekenlere, ektikleri her dekar için idari para cezası verilecek. Ayrıca, kazanç sağlanan yerlerdeki çeltiklerin suyu kesilecek.

Belgesi olmadığı veya süresi geçmiş olduğu halde sefere çıkan ticaret gemisi, seferden alıkonularak korunmak üzere en yakın limana çekilecek. Gemi kaptanına 5 bin YTL'den 25 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. Geminin alıkonulduğu tarihten itibaren 30 gün içinde kaptan veya donatanın yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda gemi, mülki amir tarafından satılabilecek. Fazla yükle yolculuk yapan gemi, seferden alıkonulacak. Yetkili olmadığı halde yükleme markasının yerini değiştirenler, 3 aydan 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Paralı yollardan geçiş ücreti ödemeden geçen araç sahiplerine, geçiş ücretinin 10 katı kadar idari para cezası, izinsiz posta faaliyetinde bulunanlara ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Sınırdışı edildikleri veya Türkiye'yi terk etmesi gerektiği halde, ülkeye izinsiz gelen yabancılar, 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

KORSANLA MÜCADELEDE ''ETKİN PİŞMANLIK''

Bir sanat eserini, hak sahiplerinden izin almadan işleyen, çoğaltan, çoğaltılmış nüshalarını yayan, temsil eden veya her türlü işaret ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletenlerden, izni alınmamış hak sahipleri, sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya tespit edilecek rayiç bedelin en çok 3 kat fazlasını isteyebilecek.

İzinsiz çoğaltılan kopyalar satışa çıkarılmamışsa hak sahibi, çoğaltılmış kopyaların, çoğaltmaya yarayan film, kalıp ve benzeri araçların imhasını veya üretim maliyet fiyatını geçmeyecek uygun bir bedel karşılığında kendisine verilmesini ya da sözleşme yapılması halinde isteyebileceği miktarın 3 katı fazlasını talep edebilecek.

Hukuka aykırı olarak üretilmiş, işlenmiş, çoğaltılmış, dağıtılmış veya yayımlanmış bir eseri, icrayı, fonogramı veya yapımı satışa sunan, satan veya satın alan kişi, kovuşturma evresinden önce bunları kimden temin ettiğini bildirerek yakalanmalarını sağladığı takdirde, hakkında verilecek cezadan indirim yapılabileceği gibi ceza vermekten vazgeçilebilecek.

Esaslı bir zararın veya ani bir tehlikenin yahut emrivakilerin önlenmesi için veya diğer herhangi bir sebepten dolayı zaruri ve ileri sürülen iddialar kuvvetle muhtemel görülürse, mahkeme, işin yapıldığı yerin kapatılmasına veya açılmasına emredebileceği gibi, eserin çoğaltılmış nüshalarının, kalıplarının veya çoğaltma araçlarının ihtiyati tedbir yoluyla koruma altına alınmasına karar verilebilecek.

Bir eseri, icrayı, fonogramı veya yapımı, hak sahiplerinin yazılı izni olmaksızın işleyen, temsil eden, çoğaltan, dağıtan, her türlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma ileten, yayımlayan ya da hukuka aykırı olarak işlenen veya çoğaltılan eserleri satışa sunan, satan, kiralayan, ödünç vermek veya başka şekilde yayan, ticari amaçla satın alan, ithal ve ihraç eden, kişisel kulanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan kişi hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunacak. Korsanla ilgili suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılması, şikayete bağlı olacak.

ÖĞLE TATİLİNDE DÜKKANLARINI KAPATMAYANLAR

Yetkisi olmadığı halde kimyagerlik ve kimya mühendisliği yapanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilecek.

Günümüzde artık uygulanmayan öğle tatilinde dükkanlarını kapatmayanlara ceza verilmesine ilişkin hüküm, Öğle Dinlenmesi Hakkında Kanundan çıkarıldı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığının izni olmadan mağaza açan veya izinleri iptal edilmesine rağmen faaliyete devam eden şirket yöneticilerine, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Veteriner hekimlik mesleğini yapmaya haiz olmayıp hayvan hastalıklarını tedavi edenlere, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ayrıca, gerçeğe aykırı rapor verenler ve bunu kullananlara 15 günden 3 aya kadar hapis cezası verilmesini öngören hüküm de ilgili yasadan çıkarıldı. Böylece, bu durumdaki görevliler evrakta sahtecilik suçundan işlem görecek.

YANGIN SÖNDÜRMEYE GİDENLERE SİGARA VERİLMEYECEK


Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenlere, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek. Haziran ayı başından Ekim ayı sonuna kadar olan yangın mevsimi süresi, Mayıs ayından Kasım ayı sonuna kadar uzatılıyor. Bu sürede işlenen suçlarda ceza, 2 katına kadar çıkacak.

Orman idaresince, yangın söndürmeye gidenlere sigara verileceği hükmü, ilgili yasa metninden çıkarıldı. Bunun yerine, görevlilere özel kıyafet verilecek.

FUTBOLDA BAHİS OYNAYANLAR

Futbol karşılaşmalarında müşterek bahis düzenleyen, bunlara ait biletleri bilerek satan ve dağıtanlara, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Alt Komisyon, futbolda şike konusunda tasarıda düzenleme yapmadı. Uzmanlar, buna gerekçe olarak ''şikenin ispatının güç olduğunu'' gösterdi.

Yanlış adres bildirenler hakkında, 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası uygulanacak.

Yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veli veya vasiye, okul idaresince tespit edilen, çocuğun okula devam etmediği her gün için 10 YTL idari para cezası verilecek. Buna rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebebini okul idaresine bildirmeyenlere, 300 YTL ceza uygulanacak.

SEÇİMLE İLGİLİ DÜZENLEMELER

Seçim kurullarının toplanmalarına ve görevlerini yapmalarına engel olanlara, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Seçim başladıktan sonra kuruldaki görevlerine haklı bir gerekçe olmadan terk edenler 3 aydan 1 yıla kadar; seçime ait kağıt, oy pusula ve zarfları ile sandıkları vaktinde yerine göndermeyen seçim kurulu başkan ve üyeleri, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Seçmen kütüğüne, kendisini veya bir başka seçmeni bilerek birden fazla kayıt ettirenlere 6 aydan 2 yıla kadar; seçmen listelerini asmayan, vaktinden önce indiren, seçmenlerin incelemesine imkan vermeyen, listelere karşı yapılan itirazları kabul etmeyen ve mercilerine bildirmeyen görevliler hakkında ise 6 aydan 2 yıla hapis cezası verilecek.

Tamamen veya kısman sahte seçmen kütüğü veya seçmen listesi oluşturan, bozan, çalan veya yok eden kişiye TCK'ya göre belgede sahtecilik suçuna göre verilecek ceza, yarı oranında artırılarak uygulanacak. Hakkında yayın durdurma kararı verilen özel radyo ve televizyon kuruluşlarının sorumlularına 15 bin YTL'den 100 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek.

Oy verme gününden önceki gün saat 18.00'den sonra ve oy verme gününde umuma açık yerlerde seçim propagandası ile bu amaçla yayın yapanlar için öngörülen 6 aylık hapis cezası, 1 yıla çıkarılıyor. Seçim günü silah taşıyan kişiye bin YTL'den 5 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek.

DEVLET MEMURU OLACAKLARDA ARANAN ŞARTLAR

Devlet memuru olacaklarda; işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha üzeri mahkumiyet cezasına ya da devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzeninin işleyişine, milli savunmaya, devletin sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama ve kaçakçılık suçlarından mahkum olmama şartı aranacak. Tasarıda, bu süre 2 yıl olarak öngörülüyordu.

Kooperatif yönetimlerinde bulunmak için aranan şartlarda değişiklik yapılarak, bu kişilerin devlet memurluğuna atanmaya engeli olmamak ve TCK'nın devletin güvenliğine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, dolandırıcılık, sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma, kaçakçılık suçlarından mahkum olamama şartı da aranacak.

Otel, motel gibi konaklama tesislerinde kalanların geliş-gidiş kayıtlarını usulüne uygun tutmayan, kolluk kuvvetlerine ve talebi halinde TÜİK'e vermeyen konaklama yerlerinin sahiplerine, 250 YTL idari para cezası verilecek.

AFET BÖLGELERİNDE DAĞITILAN EŞYALAR


Afet bölgelerinde felakete uğrayanlara bedelli veya bedelsiz olarak verilen iş veya irat hayvanlarını; tohumluk, gübre, mücadele ilacı, alet, makine ve malzeme gibi canlı veya cansız üretim araçlarını izinsiz olarak 2 yıl içinde satan veya devredenlere, 200 YTL'den 5 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek.

Ayrıca, kimin elinde olursa olsun, bu mallara el konulacak. Mülkiyetin kamuya geçmesine karar verilecek. Malların bulunamaması durumunda bedeli tazmin edilecek.

Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, yalan, yanlış, yanıltıcı, mesnetsiz bilgi veren, haber yayan ya da yorum yapanlar, sermaye piyasasından izinsiz olarak faaliyette bulunanlar, sermaye piyasası araçları, nakit ve diğer her türlü kıymeti, kendisinin veya başkasının menfaatine satan, kullanan ve gizleyenler; 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Sermaye Piyasası Kurulu görevlilerine istenen bilgileri vermeyen, eksik veya gerçeğe aykırı belge verenler, defter ve belgeleri ibraz etmeyen, saklayan, yok edenler ile defter ve kayıt tutmayanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Kuruluş iznini ve faaliyet iznini almadan yivsiz tüfek, nişan tüfek ve tabancaları imal eden fabrika ve imalathane kuranlar, işletenler, işyerleri ya da ikametgahlarında söz konusu silahları imal edenler ve satanlar, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Tatil parasıyla silah satın aldı
 Mübeccel Vardar vefat etti
 İstanbul Boğazı'nda 2 yeni hat
 İspanyol ünlüler İstanbul'da
 Everest'in zirvesinde soyundu
 Tokat'ta tekstil fabrikasında patlama
 Caretta Caretta timi kuruldu
 Mayın ararken bebek buldular
 Dolandırıcısı üvey kardeşi çıktı
 Müren için büyük koalisyon
 Marmaray'ın tüpleri tamam gibi
 Avrupa ruhu Divan Yolu'nda
 Arabasını kızıyla çaldılar
 'Bırakın çocuğumu arabanın altına atacağım'
 Sezer'le Galler güzeli BBG'de 'yakınlaştı'
 Lüks villada kumarhane işletiyorlardı
 Valilik beş bilgisayar oyununu yasakladı
 Eski milli boksöre Picasso baskını...
 Ana-oğulun boğazını kestiler
 'Yan baktı' diye bıçakladı
 Engelli vatandaşa kurasız ev müjdesi
 Kamyon faciası kıl payı atlatıldı
 'Pikniğe' diye çıktı denizde boğuldu
 Altaylı'nın imza günü Beyoğlu D&R'da
 Anadolu yakasında elektrik kesintisi
 Küçükçekmece logosunu arıyor
 Kavak polenlerine dikkat...
REHA MUHTAR
Ünlü babaların çocukları...
Ünlü ve güçlü...
MAHMUT ÖVÜR
Kanada'ya uçuşa maliye engeli
Türk Hava Yolları...
Daha yolumuz uzun: 1-1
Daha yolumuz uzun: 1-1
Değişim sürecindeki Milli Takım, Gana karşısında ilk yarı iyiydi;...
Raconu Polat kesti
Raconu Polat kesti
Galatasaray'da bir süredir devam eden yönetim içi gerginlik sonucu...
Başbakan önce kızdı sonra "Mani yok" dedi
Erdoğan, pasaport fotoğrafı şartı nedeniyle Berlin Büyükelçisi'ne...
Danıştay saldırısında Allah'tan fail yakalandı
Başbakan Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel arasında yapılan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu