kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gözaltındakilerin sayısı 9'a yükseldi

Danıştaya ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırı olaylarıyla ilgili olarak gözaltına alınan 9 kişinin sorgulaması sürüyor. Saldırılarla ilgili kimliği tespit edilen 3 kişinin da arandığı bildirildi.

Sorgulaması süren avukat Alparslan Arslan'ın, Cumhuriyet Gazetesi'ne saldırı düzenlemeye, kamuoyunda ''karikatür krizi'' olarak nitelendirilen yayınlar sırasında karar verdiğini söylediği belirtildi. Arslan'ın, Danıştay 2. Daire Başkanı ve üyelerinin bir gazetede yayımlanan fotoğraflarını keserek cebine koyduğunu söylediği, gazete kupürüne her bakışında Danıştay mensuplarına kızdığını, bu kızgınlık neticesinde eylemi yapmayı planladığını anlattığı ifade edildi.

Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde gözaltına tutulanların sayısı İstanbul'dan getirilen kişilerle 9'a yükseldi. Avukat Alparslan Arslan, Osman Y, İsmail S, Mehmet A, Nusret A, Sinan B, Saim Ö, Tekin I. ve adı açıklanmayan bir kişi ile birlikte 9 kişinin sorgulamalarına Ankara Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Hamza Keleş, Savcı Şemsettin Özcan ve Salim Demirci tarafından aralıksız devam ediliyor. Savcılar, yemek ve uyku gibi ihtiyaçlar için ara verdiklerinde de sorgulamayı nöbetleşe sürdürüyorlar. İfadelerin her anı Terörle Mücadele Şubesi'nin ''aynalı oda'' olarak bilinen sorgu odasında video ve bant kaydına alınıyor.


Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde daha önce verdiği ifadelerde avukat Alparslan Arslan ile Ankara'da tesadüfen karşılaştığını ve Danıştay'a yönelik saldırıda yer almadığını söyleyen Osman Y'nin ise dün gece savcılara ifadesini değiştireceğini ve her şeyi itiraf edeceğini söylediği öğrenildi.

CUMHURİYET'İN BOMBALANMASI

Alınan bilgiye göre, Osman Y, Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanmasında kullanılan patlayıcıları, önceden tanıdığı ve soyadını bilmediği ''Mardinli Ö''den İstanbul Bahçelievler'de aldığını kaydetti.

Bombaları aldıktan sonra avukat Arslan'ın saldırı için kendini ve İsmail S'yi görevlendirdiğini, her ikisinin de eğitimsiz olması sebebiyle bombaların patlamadığını anlatan Osman Y, avukat Arslan'ın kendilerini sözle ''haşladığını'' ifade etti.

Osman Y, ifadesinde Arslan'ın, ''Kardeşim bir işe başlarken besmele çekin. Besmele çekmezseniz böyle olur'' dediğini anlattı. Osman Y, Arslan'ın gazeteye üçüncü bombayı kendisinin, ''besmele ve tekbir'' eşliğinde attığını söyledi.

KUMAR TUTKUSU

Kumarbaz olduğunu, bu eylemlere de avukat Arslan'ın, ''Çok para kazanacaksınız'' sözlerinden hareketle girdiğini belirten Osman Y, Arslan'ın ilk etapta vadettiği 5 bin ABD Doları'nı beklenen paranın gelmemesi yüzünden alamadıklarını vurguladı.

Parasızlık yüzünden otomobilini 15 bin YTL'ye sattığını, 10 bin YTL'sini kumarda kaybettiğini belirten Osman Y, yakalandığı sırada üzerinde çıkan 4 bin YTL'nin de arabadan kalan para olduğunu ifade etti.

DANIŞTAYA SALDIRI

Osman Y, avukat Arslan ile 15 Mayıs Pazartesi günü akşam saatlerinde İstanbul'da buluşarak, Ankara'ya hareket ettiklerini, gece geç saatlerde başkente geldiklerini söyledi.

Ankara'da İsmail S. ve adı gizli tutulan, halen yakalanamayan bir kişinin daha kendilerine katıldığını anlatan Osman Y. geceyi Ulus'ta ''mütevazı'' bir otelde konaklayarak geçirdiklerini bildirdi. Osman Y, salı günü avukat Arslan ile Samanpazarı, Kızılay, Küçükesat bölgelerinde dolaştıklarını, Arslan'ın 2-3 saat ortadan kaybolduğunu, kimlerle görüştüğünü bilmediğini belirtti.

Osman Y, saldırının gerçekleştiği gün Arslan ve diğer 2 kişiyle Danıştayın arkasındaki Necatibey Caddesi'ne avukat Arslan'ın aracını park ettiklerini, önce içeriye birlikte girip eylemi gerçekleştirmeyi planladıklarını, ancak güvenliği geçememe kaygısıyla bundan vazgeçtiklerini kaydetti. Silahlı saldırının ardından ambulans ve polis araçlarının Danıştaya gelmesi üzerine paniklediklerini ve korkarak olay yerinden kaçtıklarını anlatan Osman Y. kendisinin otobüsle Nevşehir'deki ablasının yanına, diğer 2 kişinin de İstanbul'a hareket ettiğini vurguladı.

POLİS VE MİT YERLERİNİ TESPİTE ÇALIŞIYOR

Cumhuriyet Gazetesi'nde kullanılan patlayıcılar ile Danıştay olayında ele geçirilen 2 glock marka ve bir 14'lü silahı temin ettiği öne sürülen ''Mardinli Ö'' ile Danıştaya saldırı olayında yer alan ve adı gizli tutulan kişinin başta İstanbul olmak üzere tüm yurtta arandığı bildirildi.

Bu arada saldırının ''kilit ismi'' olduğu iddia edilen ve 12 Eylül1980 harekatından sonra TSK'dan ihraç edilen kişinin fotoğrafının temin edildiği ve bulunması muhtemel illerin güvenlik birimlerine gönderildiği öğrenildi.

Danıştay mensuplarına yönelik saldırının ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne sürekli gelip giden Milli İstihbarat Teşkilatı uzmanlarının da elde edilen bilgileri polisle paylaştıkları bildirildi.

Emniyetin İstihbarat Şubesi ile MİT'in, olayla ilgili tespit edilen kişilerin yakalanması için teknik destek dahil yardımlaştıkları belirtildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Azmettirici yaralı olarak yakalandı
 Kapkaççılar bir polisi vurdu
 "Glock" tabancalar Irak'tan
 Bağcılar'da terör operasyonu
 Çorum, Sinop ve Afyon'da deprem
 Bombalı saldırı planı barda yapılmış
 Vatandaş 19 Mayıs'ta yine Anıtkabir'e koştu
 Mektupların satırlarında gizlenen sevgili
 Teyakkuz genelgesi
 Erdoğan'dan taziye ziyareti
 Eski ATA Ocağı başkanı gözaltında
 'Erdoğan'ın türban eleştirisi tetikledi'
 'Menemen olayının bir benzeri'
 Bush: Atatürk vizyon sahibi bir liderdi
YILMAZ ÖZDİL
İçimizdeki Vakitçiler
Birkaç yıl öncesine...
MEHMET BARLAS
Dön baba dönelim, hacılara gidelim...
Güftesi Şahin...
ERDAL ŞAFAK
Kalpler ve dudaklar
Seçme hakkımı kazanınca...
MEHMET ALTAN
Ayfer Hanım, laik cumhuriyete düşman mı?
Danıştay 2.
Kafaları karıştıran Paris görüşmesi
Fransa'da bir araya gelen Çömez ve Deveciyan görüşmesi soru işareti...
BM: Guantanamo derhal kapatılsın
Washington, ABD dışındaki cezaevlerini kapatmaya çağrıldı...
Gözler Özdemir'de
Gözler Özdemir'de
2. başkan Nihat Özdemir, Aziz Yıldırım'ın kararlı olduğunu gördükten...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu