kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
''Özelleştirme millete yapılan en büyük hizmettir''
''Özelleştirme millete yapılan en büyük hizmettir''

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel dünyayla bütünleşmek isteyen bir devletin ekonomik faaliyetlerinin bulunmaması gerektiğini belirterek, özelleştirmelere devam edeceklerini, özelleştirmenin millete yapılan en büyük hizmet olduğuna inandıklarını söyledi.

Maliye Bakanı Unakıtan, Marmaris Martı Otel'de düzenlenen ''Tekstil Sektöründe Derinleşen Kriz ve Çıkış Yolları'' seminerinin açılışında konuştu.

Unakıtan, Türkiye'nin dünyayla giderek daha fazla bütünleşir hale geldiğini ve bütünleşme sürdükçe Türkiye'nin bastığı zeminin o kadar sağlam hale geleceğini belirterek, Türk ekonomisindeki cari açıkların endişe yaratmaması gerektiğini, bu konuda çalışmaların yapılacağını ve cari açıkların daha az hale getirileceğini söyledi.

Türkiye'ye son 20 yılda, yılda ortalama 1 milyar dolar yabancı sermaye geldiğini, bu rakamın 2005 yılında 10 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Unakıtan, ilerideki yıllarda daha fazla yabancı sermaye geleceğini düşündüklerini kaydetti. ''Dünyada sermaye uçaktan hızlı hareket ediyor'' diyen Unakıtan, sermayenin yerli ve yabancı diye ayrılamayacağını ve kendilerinin de sermayenin önüne kesinlikle engel koymayacaklarını dile getirdi.

DEVLET BANKALARI

Bakan Unakıtan, kendisinden önce konuşan Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Narin'in, devlet bankalarının özelleştirilmesini eleştiren sözlerine de atıfta bulunarak, ''(Bankaları alacaklar) diyorsunuz. Alacaklar arkadaş, buna hazırlıklı olun, daha fazlasına hazırlıklı olun. Bankanın sahibi Ahmet olmuş, Mehmet olmuş. Sen kredini alıyor musun? Ona bakacaksın'' dedi.

''Devletin bankası olur mu?'' diye soran Unakıtan, küresel dünyayla ekonomik anlamda bütünleşmek isteyen bir ülkenin devletinin ekonomik faaliyetlerde bulunmaması gerektiğini söyledi. ''Devletin ekonomik faaliyetlerinin olduğu yerde, serbest piyasa tam olarak kurulmuş sayılamaz'' diye konuşan Bakan Unakıtan, şunları söyledi:

''(Devlet bankaları satılıyor) diyorsunuz. Satacağım tabii. Devletin bankası olur mu? Oralarda çok sayıda devlet memuru çalışıyor.Memur kredi vermektense vermemek daha iyi diye düşünüyor. Neden? Çünkü bir sürü inceleme oluyor. Müfettiş geliyor. Banka kar etse de etmese de aynı maaşı aldığını düşünüyor. Onun bankacılığından ne olur. Şimdi (O bankalar kar da ediyor) diyeceksiniz. Evet kar ediyorlar. Devletin paraları oralara gidiyor, oradan başka bir yerlere gidiyor. O kadar kaynak olduktan sonra babam da kar eder. Eskiden bu olanaklara rağmen zarar ediyorlarmış, siz düşünün. Siyasetçilerin eline işletme teslim edilemez.''

FAİZLERİN İNDİRİLMESİ

Unakıtan, faizlerin indirilmesinin de çok önemli bir gelişme olduğuna işaret ederek, ''Faizlerin yüzde 100'leri aştığı bir dönemde hangi sanayici yatırım yapabilirdi' dedi.

Tekstil sektöründe derinleşen problemlere hep birlikte çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Bakan Unakıtan, hem hükümetin hem de sektörün bu konuda birlikte çaba göstermeleri ve çalışmaları gerektiğini kaydetti. Unakıtan, girdi maliyetleri üzerindeki vergi yükünün azaltılması yönündeki çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Bakan Unakıtan, tekstilde KDV indiriminin bazı çevrelerden eleştiri aldığını da hatırlatarak, ''Türkiye şartlarına göre aldığımız kararın doğru olduğuna inanıyoruz'' diye konuştu.

Unakıtan, sanayide en önemli girdilerden birinin elektrik olduğunu hatırlatarak, sanayide elektrik maliyetinin dünya ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye'de yüksek olduğuna işaret etti ve elektriğin özelleştirilmesi için hazırladıkları kanunun TBMM'den geçtiğini, şu anda Cumhurbaşkanı Sezer'in onayını beklediklerini söyledi.

SOSYAL GÜVENLİK DÜZENLEMELERİ

Sosyal güvenlik konusundaki düzenlemelere Türkiye'de acilen ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Unakıtan, eskiden Türkiye'de 9,4 çalışanın bir emekliyi finanse ettiğini, şimdiyse 1,7 çalışanın bir emeklinin aylığını karşıladığını bildirdi. Unakıtan, ''Tüm bunların Türkiye'ye bir maliyeti var, şimdi bunu çekiyoruz. O açıklar bizim belimizi büküyor, o açıkların sıkıntısını çekiyoruz'' dedi.

Unakıtan, herkesin ''Memleketimi seviyorum'' diyerek elinden geleni yapması gerektiğini belirtti ve halkın artık 10 yılda bir kriz görmek istemediğini, bu nedenle başlatılan politikaların kararlılıkla devam ettirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kemal Unakıtan, Türk ekonomisinin en önemli sorunlarından birinin kayıtdışı ekonomi olduğunu da belirterek, bunun yüzde 35-36 seviyesinden yüzde 29'a çekildiğini, ancak ilk etapta hedeflerinin yüzde 20'nin altına inmek olduğunu dile getirdi. Unakıtan, herkesin vergi bilincine sahip olması gerektiğine de işaret ederek, ''Almadığınız faturanın bedelini yine siz ödüyorsunuz'' dedi.

Unakıtan, Türkiye'nin büyük bir potansiyeli bulunduğunu ve sorunlarını rahatlıkla aşabileceğini kaydederek, ''Kendimize en iyi dost yine kendimiziz, herkes hesabını iyi yapmak mecburiyetinde. Dalgalanmalar olabilir, sektörel problemler olabilir. Tüm bunları hep birlikte çözmek mecburiyetindeyiz'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Unakıtan: Hesabınızı iyi yapın
 İlk şokta 3 milyar dolar bozdurduk
 Dolar yükseldi altın düştü
 'Yerli-yabancı ayrımı yok, bir mağaza için 100 kişi arıyor'
 Yabancı, gayrimenkulde 'sıfır vergi' peşine düştü
 Türk halkının ucuz uçuş sefası bitiyor
 Turkcell'de en başa dönüldü üyeleri Çukurova tayin edecek
 AIG ve Özyeğin 'For You'da Aziz Zapsu'ya ortak oldu
 Vatandaş artık akıllandı 237 kişi dövizle borçlandı
 'Türkiye'nin görünümü değişmez ama siyaset piyasalara yön...
 '1 milyar $'lık tanıtıma bedel tenis turnuvası'
 Levent - Maslak hattına 18. kuleyi Çiftçiler dikecek
 Bursa'ya 40 milyon dolarlık Green Park
 Sezer, sosyal güvenlikte tek çatı yasasını onayladı
 Mittal, Arcelor'a teklifini 25.8 milyar Euro'ya çıkardı
 Hazine, bu hafta iki ihale yapacak
 İstanbul Park ihalesi ertelendi
 Tüpraş'tan 56.2 milyon YTL net kâr
 AKP'nin gözü İSMMMO'da
 Biodizelde de fırsatçılık başladı
 Rizeli, İran'da kendi tanıtımını yapacak
 Rehn: Reform sürecine ivme kazandırılmalı
 Türk otellerine Rus övgüsü
 Yatak enflasyonu otelcilerin kabusu oldu
MELİHA OKUR
Genç Türkler Hollanda'nın umudu oldu
Yaşlı Avrupa, genç...
Hadi Eurovision için ekran başına
Bu akşam Atina'da yapılacak 51'inci Eurovision Şarkı Yarışması'nda...
Karaoğlan bu kez yaşama savaşında
Eski Başbakan Ecevit, yaşam destek ünitesine bağlandı. Doktorlar...
Bombalı saldırı planı barda yapılmış
Bombalı saldırı planı barda yapılmış
Cumhuriyet Gazetesi bombacılarının emniyetteki ifadelerinde Osman...
Vatandaş 19 Mayıs'ta yine Anıtkabir'e koştu
Vatandaş 19 Mayıs'ta yine Anıtkabir'e koştu
Ankara'daki bayram geçen yılların aksine buruktu. Danıştay'a...
IMKB
E: 40.439 D:% -1,47
DOLAR
S: 1,450 D:% 0,346
EURO
S: 1,860 D:% 0,379
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu