kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ahmet Cakar @ SABAH
 
Dereli maçı tatil etmeliydi
Futbolumuz çok kirli
Gözler yalan söylemez

Dereli maçı tatil etmeliydi

Denizlispor-Fenerbahçe maçı sadece onları ilgilendirmiyordu. Denizli'den gelecek sonuç Galatasaray'ı şampiyonluk, Gaziantepspor, Malatyaspor ve Ankaraspor'u ise küme düşmeme açısından çok ama çok yakından ilgilendiriyordu.
Hafta içi Futbol Federasyonu karar verdi: Maçlar hem aynı saatte başlayacak hem de maçın gidişatını ve bitiş saatini geciktirecek her türlü girişim ve manipülasyon sert bir şekilde engellenecekti.
Ama öyle olmadı. Denizlispor seyircisi sahaya maçın hemen her bölümünde defalarca konfeti atarak oyunun durmasını ve dolayısıyla da maçın bitiş düdüğünün Türkiye Ligi'ndeki tüm maçlar bittikten 16 dakika sonra gelmesini sağladı. Bunun adı emeğe saygısızlıktır. Bunun adı çıkar sağlamak için organize eylemdir. Bunun adı Türkiye'de futboldaki barış ve huzuru sabote etmektir. Hiç kimse "Ne var yani! Aynı konfetiler, hatta taşlar, sopalar ve koltuklar diğer şehirlerde atılmıyor mu?" demesin. Onlarda öfke ve öfkenin getirdiği reaksiyon vardı. Oysa ki, Denizli'deki konfetiler sırf maçı uzatmak, bitiş düdüğünü geciktirmek ve haksız avantaj sağlamak içindi. Maalesef hakem Selçuk Dereli de bütün bu tezgahlara alet oldu. Oysa ki, sezon başında MHK tüm hakemlere gönderdiği tebligatta böylesine durumlarda hakemlerin nasıl davranmaları gerektiğini açık bir talimat olarak vermişti: İlkinde temizletip maçı devam ettireceksin. Olay tekrar ederse gözlemci ve temsilciler vasıtasıyla yetkililere maçı tatil edeceğini bildireceksin. Ve konfetiler yine devam ederse maçı tatil edeceksin.

VERiLECEK
CEZA ÇOK AÇIK
Bunları ben söylemiyorum. Bunlar benim yorumum değil. Yukarıda belirttiğimiz prosedür bu ülkenin Futbol Federasyonu'nun hakemlere verdiği talimattır. Böyle bir tatil olayında Disiplin Kurulu'nun vereceği ceza çok açık. Konfetiden dolayı maç tatil edilirse maçın oynamamasına yol açan seyirci ve onun takımı hangisiyse hükmen mağlup olur. Dedik ya, koskoca FIFA hakemi maçın 16 dakika geç bitmesine yol açan çocukların bile rahatlıkla çözebileceği böylesine antisportif bir girişime alet oldu. Bunu bir UEFA ya da FIFA maçında yapsaydı, Selçuk Dereli'yi UEFA ve FIFA bitirirdi. Ama burası Türkiye. Yapılan yapanın yanına kar kalıyor.
Şimdi şeytanın avukatlığını yapalım. Gaziantep, Malatyaspor'u yenmiş. Dolayısıyla Denizlispor Fenerbahçe'ye 500-0 da yenilse kümede kalması garanti. Ve maç 1-1 sürerken son dakikalarda Denizlispor kalecisi Souleymanou bacak arasından gol yedi. Ya da Denizlisporlu Kratochvil kendi kalesine gol attı. Türkiye'de hiç kimse bunların basit sportif hatalar olduğuna inanmayacaktı. Sahadan hem Fenerbahçe şampiyon hem de Denizlispor kümede kalmış şekilde ayrılacaklardı. Malatyaspor kan ağlayacak ama derdini anlatacak bir tek Marko Paşa'yı bulacaktı. Galatasaray camiası ise isyan edecek, "Tezgah bizim şampiyonluğumuzu aldı" diyecekti. Belki geride bıraktığımız günlerde bu olay bazı insanların ölümüne neden olacaktı. Ali Sami Yen'deki gözyaşları sel olacak, Fenerbahçe'nin şampiyonluğu hem şaibeli hem kepazece olarak futbol var oldukça anılacaktı. Bütün bunların sebebi böylesine tezgahlara yol veren, geçmişte böylesine tezgahları hiçbir zaman sert bir şekilde cezalandırmamış sistemdir.
Yine it ürüyecek, kervan yürüyecek. Belki Denizlispor birkaç maç ceza alacak. Ama her şey eskisi gibi devam edecek. Yazıklar olsun böyle futbola! Yazıklar olsun böyle spor anlayışına! Hani spor barış, dostluk ve kardeşlikti.
Ülkemizde spor ancak tezgah, dalavere ve kepazeliktir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dananın kuyruğu   / 10-05-2006
 Pamukkale masalı   / 08-05-2006
 Sadece goller   / 04-05-2006
 Rezillikler içerisinde bir final   / 03-05-2006
 Lig nasıl biter?   / 26-04-2006
 Gerets'in intiharı   / 23-04-2006
 Derbide ne olacak?   / 19-04-2006
 Final haftaya!   / 17-04-2006
 Bu nasıl ceza?   / 12-04-2006
 Düğümü derbi çözer   / 08-04-2006
AHMET ÇAKAR
Dereli maçı tatil etmeliydi
Denizlispor-Fenerbahçe maçı...
İşte inkâr yasasının 'mimarı' Papazyan
İşte inkâr yasasının 'mimarı' Papazyan
Taşnak Partisi'nin Paris temsilcisi Papazyan, "soykırımı inkârı suç"...
Dışişleri'nde değiş-tokuş
Dışişleri'nde değiş-tokuş
Amerikan Dışişleri Bakanlığı binasinda 'daimi' süreyle bir Türk...
Tarih öğretmeni eski model çıktı
Tarih öğretmeni eski model çıktı
ABD'nin Florida eyaletindeki bir lisede tarih öğretmenliği yapan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu