kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ayda iki iğneyle roman yazar Nobel de alırsınız!
İlaçlar ve bol bol uyku var stres yok!

Ayda iki iğneyle roman yazar Nobel de alırsınız!

Dünyanın en iyi şizofreni doktorlarından Psikiyatrik Edidemiyoloji Profesörü Jim Van Os, şizofreni tedavisindeki son yenilikler ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

* Şizofreni hastalarına elektroşok uygulanması mutlaka yapılmalı mı, bu insana çok ürkütücü geliyor? Elektroşok uygulaması yani 'EKT' adını verdiğimiz uygulama, normalde uyguladığımız bir şey değil. Üniversite hastaneleri ile çok özel merkezlerde uygulanıyor. Bu yöntemi, intihar eğilimleri olan depresyon hastalarında tercih ediyoruz. Çünkü bu hastalara bir antidepresan verip, etki göstermesi için iki hafta beklemeye başlarsanız, hasta bu arada intihar edebilir. Ama elektroşok uygulamasında bir gün sonra etki edebiliyorsunuz. Beyinde bir değişime yol açmıyor, tıpkı bir bilgisayarı düğmesinden kapatıp açmak gibi bir şey olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü beynin yapısı değişmiyor. Sadece geçici bellek sorunları olabilir, onun dışında hiçbir yan etkisi yok. Bu uygulama sayesinde yaşamı tehdit eden bir bozukluğu tedavi ediyoruz. İntihara eğilimli depresyon hastalarını klinik ortamda 2n saat izlerseniz, gerçekten intihara kalkıştıklarını görüyoruz. Çoğu zaman 2n saat izleyince bile intihar edebiliyorlar.

* Bu tedavi şekline kim karar verecek, hasta sorununu kabul edip 'tamam elektroşok da uygulayalım' der mi? Aslında toplum karar veriyor bir bakıma; tedaviye ne zaman başlanacağına, bu hastalık durumunun nereye kadar tolere edilebileceğine şartlar karar veriyor. Üniversite öğrencisi genç bir şizofren, ne zaman ki okulu bırakıp sokaklarda yaşamaya başlıyor, çöpleri karıştırıyor, ailesinden kopuyor ve sokaklarda yaşamaktan dolayı bedensel bazı rahatsızlıklar sergilemeye başlıyor; o aşamada bütün Avrupa ülkeleri o duruma gelmiş insanı alıp onayı aranmaksızın tedavi etmeye başlıyor. Çünkü tedavi edilmezse, bu kişi şizofreni nedeniyle ölebiliyor. O nedenle dünyanın hangi ülkesinde olursanız olun bu durum değişmez. Bundan bir 10-20 yıl önce durum daha farklıydı. Sadece bu kişileri alıp hastaneye yatırıyorduk. Halbuki şimdi daha aktif ve onlara daha fazla yardım edebileceğimiz şekilde tedavi uyguluyoruz.

* Şizofreninin kesin tedavisi bir şekilde mümkün olabilir mi? Artık psikiyatri hastaları eskisi gibi gizlenmiyor. Eskiden biz psikiyatri hastalarını gizler, hastanelere kapatırdık. Pek de iyi bir iş yapmazdık. Ama artık bu konuda bir değişim yaşanıyor. Çünkü şizofreni de tıpkı diyabet, kalp hastalıkları ya da AIDS gibi algılanıyor. Çünkü şizofreni de onlar gibi kronik bir hastalık. Belki tedavi edilemez ama yönetilebilir bir rahatsızlık. Kesin tedavisi olmayan, yönetilebilen bir hastalık. Doğru tedavi uygulamasıyla bu yönetimi gerçekleştirmek mümkün. Meselâ eskiden diyabet hastaları için insülin enfeksiyonu reçete ederdi doktor. Hastanın sık sık bunu karından kendisine uygulamasını gerekirdi. Bunun yan etkileri tatsız olduğu için de hasta bir süre sonra bir enjeksiyonları aksatmaya başlar ve hipoglisemi ya da kan şekerinin çok düşmesi ya da yükselmesi gibi sorunlar ortaya çıkardı. Bir bakarsınız ki; 15 yıl sonra diyabet hastası parmaklarını kaybetmeye başlamış, böbrekleri iflas etmiş ama zamanla yeni tedavi uygulamaları ortaya çıktı. Derinin altına yerleştirilen insülin pompaları uygulanmaya başladı. Hastanın kendine iğne yapma ihtimali ortadan kalktı. Ayrıca hemşireler belli aralıklarla hastayı ve ailesini bilinçlendirdiler. Hastalık yönetilmeye başlandı. Şizofrenide de aynı kural geçerli. Eski ilaçların çok daha fazla

* Şizofreni hastaları için kurulan hobi grupları, kendi içine kapanmasına yol açıp negatif etki yapmaz mı? Ben böyle düşünmüyorum. Teknik açıdan biz bunlara kendi 'kendine yardım' ya da 'destek grubu' diyoruz. Bu gruplar sayesinde hastalar bir araya gelerek bilgi ve deneyim alışverişinde bulunuyorlar. Hollanda da bu tür gruplar var. Örneğin bu gruplarda hastalar doktorlarını nasıl yöneteceklerini birbirleriyle paylaşıyorlar. Bu hobi grupları, hastalara çok katkıda bulunuyor. Çünkü hastaların topluma tekrar katılabilmesi için her şeyden önce kendilerine tekrar güven duymaları gerekiyor. Çeşitli sanatsal bir şey yaratmak güven duygusunu artırıyor. yan etkileri vardı. Şimdi bu yan etkiler çok azaldı. Ayrıca örneğin hemşireler de hastaları bizzat evlerine gidip, normal bir yaşam sürüp sürmediklerini, her şeyin yolunda gidip gitmediğini kontrol ediyorlar. Bu hastalığın yönetimi gerçekleştirilmiş oluyor. Çünkü bu hastalar bilinçsel yetenekleri de bozulduğu için ilaçlarını almayı unutabiliyorlar.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Eyvah Çocuğum Cinselliği Konuşuyor
 Benden Hastaları Bildirmem İstendi
 Şizofrenlerin Sinsi Sorunu Damgalanma
 Ayda İki İğneyle Roman Yazar Nobel De Alırsınız!
 Sert Fırça Dayakçı Kocaya Benzer!
 Nedir Bu Aspirin, Lokman Hekim'in İksiri Olabilir Mi?
 Şizofreni Tedavisi Gören Bir Kadınla Evlenebilirim
 Bugün Ameliyat Ertesigün Okulvar!
 Ev Ödevleri Boşalma Sorununu Çözecektir
 Çocuk Sinüzitleri İhmale Gelmez
 İkiz Bebekler Artıyor
 Terli Terli Su İçmek Hastalık Yapmaz!
 Şehir Efsaneleri Doğru Mu?
 Akupunkturdan Sonra Çok Kilo Aldım
Merter'e hakarete 4 yıl hapis
Merter'e hakarete 4 yıl hapis
Ünlü tiyatrocu Almula Merter bir internet sitesinde kendisinin...
Sharon Stone böyle görse öper miydi?
Sharon Stone böyle görse öper miydi?
'Kurtlar Vadisi-Irak' filminde Sharon Stone ile öpüşen Necati...
'Hanım köylü' olmuş!
'Hanım köylü' olmuş!
Turkcell Süper Ligi'nde heyecan son haftaya kaldı. Pazar günü...
Sosyete Çeşme sezonunu açıyor...
Sosyete Çeşme sezonunu açıyor...
Çeşme, son birkaç yıldır eğlencenin başkenti Bodrum'la yarışır hale...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.